Hlavní obsah

Jak poznáme, že virus udeřil nanovo? Systémy jsou připravené, říká Dušek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou systémy pro detekci případné druhé vlny covid-19 připravené a dokážou sledovat i malá ohniska.

Článek

Ladislav Dušek o připravenosti Česka na případný rapidní nárůst počtu nakažených covid-19 mluvil před poslanci ze zdravotnického výboru.

Jeho ústav je správcem a provozovatelem Národního zdravotnického informačního systému (NZIS), který je jádrem pro sledování veškeré zdravotní péče v Česku a byl také hlavním prvkem, který měl v době začátku epidemie garantovat rychlou odpověď na situaci.

Statistici zároveň provozují další ze záchranných sítí - Informační systém infekčních nemocí (ISIN).

„Tihle dva bratříčci dnes vytvářejí tandem, který je každý den používán k monitoringu situace. Nicméně nesledujeme normální onemocnění, které je možné vyfotit a ví se o něm všechno. Sledujeme infekční respirační nemoc, která má poměrně velkou nakažlivost a je v imunitně naivní - tedy citlivé - populaci. Nakazíte se, jste bez příznaků, potom dokonce můžete být infekční a stále příznaky nemáte - a to období může být klidně deset dnů. Při monitoringu je tedy nemoc vždy před námi,“ řekl Dušek.

Online sledování nákazy

Pro včasnou indikaci rizika podle něj každopádně nemůže stačit jedno jediné číslo. Průběh nákazy se odehrává v menších vlnkách podle toho, jak rychle se podaří podchytit nakažené jedince.

„Informační systém je dnes v kondici, kdy je schopen stoprocentně krýt všechny aspekty agendy. Teď je připraven, aby zvládal online řízení kapacit jak laboratoří, tak odběrových míst. Kompletně je tato agenda napojena přes modul krajských hygienických stanic. Ale to je jen jedna stránka agendy - další je podchycení lůžkových kapacit, kapacit zdravotnických pracovníků a online řízení intenzivní péče,“ popsal ředitel ÚZIS.

Online systém řízení kapacit laboratoří a odběrových míst v první fázi vybudovala armáda a ÚZIS ho po skončení nouzového stavu převzal, provozuje a rozvíjí. Přes ISIN potom kontroluje data o hospitalizacích.

„Komponentou, kterou považuji za nejcennější a nejdůležitější v případě, že by se nedej bože něco stalo, je online dispečink intenzivní péče. De facto je to real time mapování všech jednotek intenzivní péče všech infektologických oddělení všech nemocnic v Česku přes jedinou datovou pumpu,“ přiblížil Ladislav Dušek.

Nově se také online monitorují testy ze všech laboratoří. K plnému naprogramování laboratorního informačního systému podle ředitele došlo minulý týden.

„Je to strašně dobrá zpráva pro podzimní období, protože v něm by nás to nemělo zaskočit - že bychom v reálném čase neměli testovou kapacitu v konkrétním regionu. S velkou podporou informatiků armády máme pod kontrolou všechna hlášení ze všech laboratoří, a to o všech testech, i negativních. Že to tak dlouho trvalo, je daň a cena za to, že nemáme zákon o elektronizaci a neměli jsme informační systémy sladěné do centrální infrastruktury,“ řekl. Zároveň zdůraznil, že podle aktuálních trendů vývoje nákazy v Česku se lidé nemají bát.

„Žádná druhá vlna v tuto chvíli nehrozí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované