Hlavní obsah

Jak poznat žida, ptaly se polské noviny prodávané v parlamentu

Polské noviny otiskly článek s titulkem „Jak poznat žida“.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Vydání se objevilo i v novinovém stánku polského parlamentu, který následně rozhodl, že list už nebude odebírat. Židovské skupiny ale žádají tvrdší opatření vůči listu.

Článek

Polský pravicový plátek Tylko Polska otiskl na přední straně čtvrtečního čísla skandální článek s názvem „Jak poznat žida“. Autor v textu poskytuje seznam antropologických charakteristik, charakterových i vzhledových rysů, skrze které se pravý žid lépe pozná. Informoval o tom britský Independent.

„Jak je porazit? Takhle to nemůže pokračovat!“ hlásala první strana novin. Článek byl otisknutý vedle pojednání o konferenci o holokaustu konané minulý měsíc. její hosté podle novin mluvili „protipolsky“.

Periodikum se objevilo i ve stánku s novinami v polském parlamentu, což podle některých kritiků dokazuje ochotu poslanců tolerovat projevy antisemitismu. Instituce už oznámila, že list nadále odebírat nebude, napsala dnes agentura AP.

„Je to absolutní skandál,“ komentoval situaci polský politik Michal Kamiňski. „Tak nechutné texty jako vystřižené z nacistických novin se prodávaly v budově parlamentu.“

Na vině je podle ředitele informačního centra dolní komory Andrzeje Grzegrzolky tamní kiosek. Jeho úřad prý nemůže za to, jaké noviny se v kiosku prodávají.

Grzegrzolka také připustil, že by měl jít případ k soudu. Polské právo zakazuje jakoukoli nesnášenlivost založenou na odlišnosti rasy nebo náboženství.

Reklama

Související témata:

Doporučované