Hlavní obsah

Jak přežít bouři. Kushner radil princi bin Salmánovi po vraždě nepohodlného novináře

Trumpův poradce Kushner několikrát neformálně hovořil se saúdským korunním princem ohledně Chášakdžího vraždy.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Zeť a poradce Donalda Trumpa Jared Kushner měl vícekrát neoficiálně hovořit s korunním princem Mohamedem bin Salmánem o vraždě novináře Džamála Chášakdžího a radit mu. New York Times to napsaly o víkendu.

Článek

Jared Kushner, miliardář a manžel dcery amerického prezidenta Ivanky, je Trumpovým poradcem pro Blízký východ a obchodní smlouvy. Podle NYT s bin Salmánem od 2. října, kdy byl Chášakdží na půdě saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu speciálním komandem zavražděn, několikrát hovořil.

Měl mu prý nabízet rady, jak se vypořádat s „bouří“, kterou vražda a její vyšetřování spustily. To měl deníku potvrdit zdroj blízký korunnímu princi.

„Od začátku činnosti Trumpovy administrativy Kushner vedl soukromé rozhovory z princem Mohamedem bin Salmánem, v telefonních hovorech a zprávách se oslovují křestními jmény. Lidé obeznámeni s vnitřním fungování Bílého domu potvrdili, že Jared Kushner se stal princovým nejdůležitějším ochráncem ve Washingtonu," stojí v článku New York Times nazvaném: „Kushnerovy námluvy: Jak Saúdové získali přítele v Bílém domě".

Bílý dům učinil prohlášení, ve kterém ujišťuje, že žádné dialogy, které Kushner vedl, neproběhly v rozporu s protokolem a bez přítomnosti zástupců Národní bezpečnostní rady Spojených států.

„Jared Kushner se při každé příležitosti bezvýhradně řídil stanoveným protokolem a instrukcemi se všemi zahraničními zástupci včetně Mohameda bin Salmána," stojí v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Doporučované