Hlavní obsah

Jak prokázat účel cesty? Okopírujte si občanku blízkých, radí místostarosta

Foto: Jan Mihaliček

Nařízení omezující pohyb v rámci okresů Trutnov, Sokolov a Cheb bude platit od čtvrteční půlnoci.

Reklama

Uzavření okresu je i symbolické vyjádření toho, že situace tady je skutečně vážná, říká místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti) v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Článek

O půlnoci se na 33 stanovištích na Trutnovsku objeví policejní hlídky. Jejich úkolem bude dohlížet na dodržování nového vládního opatření: omezení pohybu z okresu a do okresu Trutnov.

„Mělo by to spíše probíhat formou namátkových kontrol. Je ale možné, že postupem času může dojít na přísnější nebo systematičtější kontroly,“ říká Eichler. A zároveň v rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, jakými dokumenty by se lidé měli prokázat policii, že cestují oprávněně.

Vláda rozhodla o omezení pohybu ve třech okresech, kde je vážná epidemická situace kvůli covidu-19. Uzavření by mělo trvat až do konce nouzového stavu, ten ale končí už v neděli 14. února. O jeho prodloužení se momentálně vyjednává v Poslanecké sněmovně.

Máte za sebou jednání s krajem. Na čem jste se usnesli?

V tuhle chvíli víme, že bude existovat nějakých 33 kontrolních bodů. Jejich úkolem bude omezit pohyb lidí přes hranice okresu. Reálný dopad by měl být hlavně na lidi, kteří nejsou z okresu Trutnov. Na lidi, kteří jsou z našeho okresu, by měl být dopad minimální.

Jak budou lidé dokládat oprávněnost cesty přes hranici okresu?

Pro běžný přechod za hranice okresu za zaměstnáním nebo za rodinnými příslušníky by měly stačit základní doklady, jako je průkazka od zaměstnavatele, občanský průkaz, případně okopírovaná občanka těch blízkých, za kterými jedou. Cílem je snížit příliv lidí na území okresu. Dle mého názoru je ještě důležitější to symbolické vyjádření toho, že situace tady je skutečně vážná.

Jak prokázat účel cesty?

Podle prvního náměstka policejního prezidenta Martina Vondráška by lidé měli cestovat do postižených okresů, jen pokud je to nezbytně nutné. Pokud budou cestovat v rámci výjimky, měli by být schopni hodnověrně prokázat účel cesty. Vondrášek ale neuvedl, jakým přesným způsobem to mají občané prokazovat. „Bude to posuzovat policista. Budeme chtít věřit občanům. Pokud policista dojde k závěru, že to není hodnověrné, bude se to snažit ověřit,“ uvedl Vondrášek. Dodal, že policie měla šibeniční termín na přípravu opatření, dozvěděla se o nich teprve včera.

V čí gesci budou ta zmíněná kontrolní stanoviště?

Všechno by to mělo být v gesci Policie ČR. Předpokládám, že s tím budou pomáhat i policisté z jiných okresů, než je Trutnov.

Bude to možné uhlídat? Stačí těch 33 stanovišť?

Momentálně těch 33 bodů neznamená hermetické uzavření. Nicméně, pro základní snížení mobility si myslím, že je to dostatečný počet. Odpovídá to hustotě silniční sítě tady u nás.

Jak to bude celé vypadat v praxi?

Mělo by to spíše probíhat formou namátkových kontrol. Je ale možné, že postupem času může dojít na přísnější nebo systematičtější kontroly.

Co vy sám říkáte na uzavření okresů? Někteří starostové tvrdí, že se o uzavření dozvěděli z médií. Jak hodnotíte tuto komunikaci?

O tom, že situace na Trutnovsku je vážná, víme poměrně dlouho. Dnes už je ta situace mnohem více překlopená ve prospěch britské varianty koronaviru, což pro nás znamená víc problémů. Určitě je nutné dělat opatření, ale mnohem důležitější než dělat formální nařízení, je vysvětlovat lidem, že je situace opravdu vážná. Místní už mají zkušenost, že jejich blízcí vážně onemocněli nebo třeba i umírají.

Povinně chirurgické roušky nebo respirátory

Kromě omezení pohybu je na Trutnovsku nařízeno nosit pouze chirurgickou roušku nebo respirátor FFP2. Aby toto okresy – také Cheb a Sokolov – mohly dodržet, slíbila jim vláda milion pomůcek ze státních hmotných rezerv. V souvislosti s tím ve čtvrtek také v trutnovských lékárnách skokově stoupl zájem o respirátory.

Jak to bude s ochrannými prostředky? Ne každý má požadované chirurgické roušky nebo respirátory.

Máme přislíbenou mimořádnou dodávku ze skladu hmotných rezerv. Tyto věci umíme distribuovat velmi dobře. Naučili jsme se to na jaře a už teď víme, jak bude distribuce probíhat. V tuto chvíli by měli občané používat ty prostředky, které mají, ideálně respirátor. Jakmile nám dorazí ta dodávka, tak budeme potřebné ochranné pomůcky distribuovat jak tady v Trutnově, tak i po okolních obcích.

Nebude to tedy tak, že by zítra policie začala pokutovat lidi s šátkem nebo látkovou rouškou…

Ne, v tuto chvíli je to na osobní zodpovědnosti a my pomůcky budeme distribuovat hned, jak budou k dispozici. První důležitá věc je rozumně se domluvit. Situace je opravdu vážná a dodržováním pravidel lze situaci zlepšit.

Máte už nějaké reakce lidí na uzavření okresu?

Máme zpětnou vazbu, kdy lidé vyjadřují obavy. Volala mi paní, která byla nešťastná, protože se má v sobotu stěhovat a nevěděla, jestli to stěhování má zrušit. S tím souvisí to, že jsme to možná mohli vědět trochu dřív, abychom se připravili na různé scénáře. Každopádně dopad opatření na lidi žijící v okrese Trutnov by měl být minimální.

Co mají dělat rodiče, kteří chtějí odvézt děti na jarní prázdniny, ať už za rodinou nebo třeba někam mimo okres?

Nejsem si úplně jistý, jestli je to dobrý nápad. Pro zvládání situace tady by bylo opravdu nejlepší, kdyby pohyb za hranice okresu ustal.

Reklama

Doporučované