Hlavní obsah

Jak pronikli trumpovci do Kapitolu? Díky selhání policie i sympatiím

Foto: Profimedia.cz

Snímek ze středečního obléhání Kapitolu.

Reklama

Obléhání a napadení amerického Kapitolu si vyžádalo 4 životy a nejméně 68 zatčených. Kritici hovoří o totálním selhání bezpečnostních složek a ptají se, jak je možné, že se budovu podařilo prolomit. Policisty čeká vyšetřování.

Článek

Ve středu pozastavil jednání amerického Kongresu vpád rozlícených Trumpových příznivců, který přerušil potvrzení vítězství Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Bezprecedentní „prolomení“ Kapitolu šokovalo celý svět a zdálo se, že i samotné bezpečnostní složky. Vyklizení historické budovy od výtržníků trvalo dvě hodiny. Ještě překvapivější je ale fakt, že se jim do budovy vůbec podařilo dostat. Americká média připisují vinu Donaldu Trumpovi a jeho rétorice, sociálním médiím, nepřipravenosti policie či bělošské „nadřazenosti“.

Podle mnohých kritiků je také zřejmé, že došlo k totálnímu selhání kongresové policie, která má zajišťovat bezpečnost zákonodárců i celého komplexu. Jednotka, která čítá téměř 2000 členů, navíc o plánovaném protestu věděla předem a nepožádala o součinnost dalších bezpečnostních složek. Posily, které mohly pomoci s obnovením pořádku, se kvůli tomu zapojily do akce s obřím zpožděním.

První signály o tom, že 6. leden bude přinejmenším problematický, přicházely už v prosinci, a to od samotného prezidenta Spojených států. „Velký protest v D.C. 6. ledna. Buďte tam, bude to divoké,“ tweetoval 20. prosince Donald Trump.

Ani dřívější povolební vývoj ovšem neposkytl příliš naděje na to, že by předání moci proběhlo hladce. Trump nikdy neuznal porážku a už před vypuknutím předvolební kampaně nepodloženě avizoval, že celé volby budou jeden velký podvod. Poté, co americká média přiřkla vítězství jeho demokratickému soupeři Joeu Bidenovi, pokračoval v šíření nepravdivých obvinění a dezinformací, které převzala řada jeho příznivců včetně nejrůznějších pravicových extremistů.

Podle amerického deníku The New York Times (NYT) vznikla už 4. listopadu, tedy v den prezidentských voleb, facebooková skupina s názvem „Stop the steal“ (Zastavte krádež), která rostla závratným tempem. V jednu chvíli do skupiny přibývalo až 100 nových členů každých 10 sekund. Těsně předtím, než skupina získala čtvrt milionu členů, ji správa sociální sítě Facebook odstranila. Podobně agresivně pak postupovala hned, jakmile se objevily nové skupiny s podobným názvem, čímž vyhnala pravicové extremisty do náruče nově vznikajících a nijak neregulovaných sociálních sítí, jako je Parler či Gab.

Rétorika vůdců těchto skupin se příliš nelišila od slov amerického prezidenta. Napadali výsledek voleb, šířili konspirační teorie a upínali své zraky k 6. lednu, kdy měl být Biden oficiálně potvrzen do úřadu. V tweetování o osudném dnu pokračoval i samotný prezident.

Příslušníci nechvalně známé a krajně pravicové skupiny Proud Boys („Hrdí hoši“) či fanoušci konspirační teorie QAnon se rovněž prostřednictvím sociálních sítí domlouvali na tom, skrze které ulice se jim podaří dostat až do Kapitolu, nebo na tom, jaké si s sebou vezmou zbraně.

Když konečně přišel 6. leden, do hlavního města USA se sjely tisíce až desetitisíce Trumpových příznivců, kterým brzy poté zhasla naděje na to, že by snad viceprezident Mike Pence zastavil Bidenovo potvrzení. V poledne adresoval své fanoušky samotný Trump, který jim připomněl, „že se nikdy nevzdají a nikdy neuznají porážku“. „Nemůžete uznat porážku, když jde o krádež,“ dodal prezident. Opakovaně také napadal své republikánské kolegy včetně Pence, kteří ho nepodpořili v úsilí zhatit Bidenovo potvrzení. Své příznivce na závěr vyzval, aby pochodovali po Pennsylvania Avenue a dodali odvahu ostatním republikánům, aby „si vzali zpět svou zemi“.

Trumpův právník Rudy Giuliani dokonce vyzval dav k „soudu bojem“ (trial by combat), tedy ke středověké metodě soudního souboje, u kterého se předpokládalo, že bůh nenechá prohrát bojovníka, na jehož straně je pravda.

Jen asi dvě hodiny po Trumpově projevu začali přicházet první zprávy o tom, že musela být uzamčena budova Kapitolu, kde jednali američtí zákonodárci, protože prezidentovi příznivci prolomili barikády na západní straně Kapitolu a zahájili pochod k budově.

O pár minut později muselo být jednání přerušeno, protože první výtržníci překonali díky značné přesile kapitolskou zeď a po střetu s policisty se jim podařilo dostat do budovy skrze rozbitá okna.

Následovaly chaotické scény, které sledoval se zatajeným dechem celý svět. Evakuace amerických činitelů v plynových maskách, rabování v pracovnách senátorů, extremisté u řečnického pultíku a bezradná kapitolská policie. Washingtonská starostka Muriel Bowserová reagovala vyhlášením nočního zákazu vycházení, který měl vejít v platnost v 6 hodin večer, a požádala o nasazení Národní gardy.

Policistům se postupně podařilo i za pomocí slzného plynu vytlačit útočníky z budovy ven, celá akce ale trvala déle než dvě hodiny. Volání amerických činitelů po vyslání Národní gardy nakonec museli posvětit ministr obrany Christopher Miller a viceprezident Mike Pence, poté co Trump vyzýval k uklidnění situace pouze prostřednictvím Twitteru. Až 6200 členů Národní gardy v šesti státech bude v okolí Kapitolu pomáhat až do Bidenovy inaugurace, ovšem až od čtvrtečního dne.

K incidentu se vyjádřil po narůstající kritice i šéf policejního sboru chránícího Kapitol Steven Sund. Podle policisty nyní probíhá vyšetřování kongresové policie, která to podle něj ve středu neměla vůbec lehké. Připomněl, že byla napadena kovovými trubkami a dalšími zbraněmi. Zraněno mělo být nejméně 50 kapitolských policistů, z nichž bylo několik hospitalizováno s vážnými zraněními, uvedl Sund pro CNN.

Bývalý šéf washingtonské policie Charles Ramsey to okomentoval slovy, „že netuší, jak je možné, že nebyli připravení“. „Přece musíte být schopni ubránit Kapitol, tohle není v pořádku,“ uvedl bývalý policista pro deník The New York Times. „Kdybych byl u toho, zasloužil bych vyhazov za to, že jsem něco takového dopustil. Když jsem viděl, co se děje na půdě sněmovny a Senátu, bylo mi stydno,“ dodal zase podle CNN bývalý šéf kongresové policie Terrance Gainer.

Američtí demokratičtí zákonodárci už oznámili, že hodlají nezvládnutou protestní akci, o které se předem vědělo, vyšetřovat. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) rovněž požádal veřejnost, aby pomohla s identifikací výtržníků. Hrozí jim obvinění z nedodržení zákazu vycházení či obvinění z pobuřování.

Agentura Reuters navíc informovala, že demokraté se předem snažili zjistit, zda mají bezpečnostní složky nějaký plán v případě, že by se akce nějakým způsobem zvrhla, na což nedostali uspokojivou odpověď. U podobných akcí je přitom obvyklé několikatýdenní plánování bezpečnostních opatření za účasti několika typů bezpečnostních složek.

Britský deník The Guardian zase upozornil na to, jak propastný byl rozdíl v reakcích policie, pokud šlo o účastníky převážně poklidných protestů hnutí Black Lives Matter (BLM) a Trumpovy příznivce. Deník připomněl, že když si současný prezident potřeboval na začátku června vyrazit do kostela, asistovalo mu 5000 členů Národní gardy, helikoptéry, koně a slzný plyn. Podle mnohých komentátorů bylo včerejší prolomení Kapitolu možné hlavně díky bělošské nadřazenosti. Zazněly také názory, že kdyby se o podobnou akci pokusili Afroameričané, bylo by zatčeno a usmrceno více lidí. Podobné teorie podpořilo například video, kde si jeden z policistů pořizuje „selfie“ s jedním z výtržníků, či jednoduché porovnání fotografií z protestu BLM a včerejšího prolomení Kapitolu, které publikoval například Guardian.

Na zjevný nepoměr upozornil během čtvrtečního projevu i zvolený prezident Joe Biden. „Nikdo mi nemůže tvrdit, že kdyby to včera byli členové hnutí Black Lives Matter, zacházelo by se s nimi velice, velice odlišně než s lůzou, která napadla Kapitol,“ uvedl budoucí prezident. „Všichni víme, že je to pravda. A je to nepřijatelné,“ dodal Biden.

Reklama

Doporučované