Hlavní obsah

Jak se Babiš přepočítal. Na „žvanírnu s chlebíčky“ přidá vláda čtvrt miliardy

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš s šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Reklama

Do startu českého předsednictví Evropské unie zbývá jedenáct měsíců. Vláda na jeho organizaci před časem vyčlenila minimalistických 1,24 miliardy korun.

Článek

Andrej Babiš (ANO) dlouho dával najevo, že na českém předsednictví EU v roce 2022 ho zajímá téměř jediné - jak na něm ušetřit. Premiér dokonce o předsednictví prohlásil, že jde o „žvanírnu s chlebíčky“.

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Teď ale on a jeho vláda uznali, že se přepočítali. Jak zjistily Seznam Zprávy, rozpočet na český půlrok v čele sedmadvacítky se ještě před volbami má zvýšit až o čtvrt miliardy korun.

Předsedat EU bude až příští vláda a ve složité době - snad už v postcovidových časech, ale třeba na prahu evropské „zelené revoluce“. Babiše za okázalé utažení financí na tuto prestižní a vlivnou operaci dlouhodobě kritizuje proevropská opozice i někteří čeští ekonomové a diplomatičtí experti.

Podle informací Seznam Zpráv už je připravený vládní materiál, který hodnotí přípravy předsednictví zhruba rok před jeho startem. Právě v tomto materiálu se píše o navýšení rozpočtu. To potvrdila státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

„Součástí materiálu je i hodnocení stavu rozpočtu v návaznosti na aktuální situaci a je pravděpodobné, že bude obsahovat návrh na navýšení v rozsahu do 20 % schváleného rozpočtu,“ uvedla Babišova šéfka přes unijní záležitosti s tím, že má jít o navýšení základního rozpočtu v kapitole Všeobecná pokladní správa.

„Mám před sebou ještě několik klíčových jednání k vypořádání včetně jednání s Ministerstvem financí,“ dodala.

Dvacet procent z původního základního rozpočtu 1,24 miliardy je 248 milionů korun.

Babiš už před prázdninami kvůli kritice odborné veřejnosti uvedl, že základní rozpočet předsednictví, tedy zmiňovaných 1,24 miliardy korun, se bude navyšovat také o požadavky jednotlivých ministerstev v rámci vyjednávání o státním rozpočtu na příští rok.

„Tato suma tvoří základ z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa, celkový rozpočet se však dodatečně navýší o požadavky jednotlivých resortů. Tyto požadavky ministerstva stejně jako Úřad vlády ČR upřesní letos v létě při vyjednávání o státním rozpočtu ČR na rok 2022,“ napsal v červnu Babiš.

Členské země EU se v předsedání sedmadvacítky střídají. Česko šéfovalo Unii historicky poprvé v roce 2009 s konečným rozpočtem 3,4 miliardy korun, včetně podvodně předraženého ozvučení firmou ProMoPro.

Svědomité přípravy

Babiš s blížícím se předsednictvím, které odstartuje 1. července 2022 a potrvá následujících šest měsíců, také ubírá na silných slovech - i když slova o „žvanírně“ padla podle svědectví médií také jen v zákulisí.

„Na naše předsednictví se svědomitě připravujeme již od července 2018, kdy se vláda poprvé usnesla na zahájení jeho příprav. Dáváme přednost skutečné práci a výsledkům, nikoli pompézním akcím. Navíc se zmenší prostor pro to, aby se opakovala ostudná kauza ProMoPro,“ uvedl mimo jiné v otevřeném dopise svým kritikům z řad expertů na EU Babiš.

Peníze na předsednictví EU musí pokrýt řadu oblastí - personální posílení českých vládních úřadů v Praze i v Bruselu, organizaci summitu a více než desítky ministerských setkání sedmadvacítky i až 120 nižších schůzek a konferencí na české půdě - hlavně v Praze a také Babišův oblíbený marketing. Jak už Seznam Zprávy dříve popsaly, právě na marketingu vládní rozpočet šetří - poměrně vzato - méně než na jiných výdajích.

Podle odborníků je největší slabina příprav předsednictví osekaná investice do lidí, kteří předsednictví připraví a „odtáhnou“.

„Kvůli nízkému rozpočtu bude na českém předsednictví pracovat méně lidí, než tomu bylo u ostatních zemí, včetně půlmilionové Malty. Budeme mít plné ruce práce se zvládáním běžné agendy,“ uvedl Vít Dostál, ředitel výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky (AMO), ve výzvě premiérovi, aby se začal přípravami předsednictví intenzivně zabývat.

Výzvu podepsala řada osobností, například rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová, ředitel Biologického centra AV ČR Libor Grubhoffer, diplomatka Magda Vášáryová, diplomat Petr Kolář či biskup Václav Malý.

„Je to podobné, jako by Česko pořádalo velký mezinárodní turnaj ve fotbale, ale přitom nemělo postavený stadion. Hraje se přitom o řešení složitých globálních otázek. Investice do předsednictví se podle ekonomických analýz vyplácí nejen strategicky, ale i v konkrétních přínosech v oblasti turismu a obchodu,“ napsal v červnu Nikola Hořejš, ředitel konsorcia České zájmy v EU, které tuto výzvu organizačně zajišťuje.

Dlouhodobě Babiše za přehlížení předsednictví kritizuje opozice. Podle šéfa evropského výboru Poslanecké sněmovny, lidovce Ondřeje Benešíka, Babiš od začátku musel vědět, že jeho vláda v roce 2018 připravila podhodnocený rozpočet. „Jen chtěl pro svůj marketing vypadat, že šetří,“ soudí Benešík.

I podle něj stát musí investovat hlavně do lidí. „Tady nejde o utrácení na drahých dárcích pro VIP a kaviár na slavnostní večeře. My potřebujeme zaplatit kvalitní lidi, kteří předsednictví připraví a budou prosazovat české zájmy. Je to pro nás historická příležitost, navíc jedinečně načasovaná. Budeme řešit nastavení zelené agendy, v Česku, v zemi s klíčovým automobilovým průmyslem, z ní má řada lidí obavy. Předsednictví je jedinečná příležitost tuto debatu moderovat a prezentovat česky pohled na věc,“ řekl Seznam Zprávám Benešík, který kandiduje v podzimních parlamentních volbách za koalici SPOLU.

Přípravy na předsednictví sledují i Piráti a Starostové. Po navýšení rozpočtu kvůli investicím do personálního zajištění předsednictví už v minulosti volal i předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Doporučované