Hlavní obsah

Jak se bankomat vyvinul z hloupé krabice v robotického bankéře

Foto: pxhere.com

Do některých bankomatů lze kromě korun vkládat i eura či dolary (ilustrační foto).

Reklama

Dnešní bankomat vám poradí, leccos prodá, zaplatí účty a napíše, když si v něm necháte peníze. Umí i to, co bylo donedávna výsadou nebankovních společností: dát vám mikropůjčku.

Článek

První československý bankomat, který před třiceti lety začal fungovat v pobočce České spořitelny na pražském Václavském náměstí, byla jen velká krabice přezdívaná golem. Nutno dodat, že to byla krabice dost hloupá. Uměla sice vydávat peníze, zato se dala snadno obelhat. Protože fungovala offline a nebyla napojená na systém zůstatků na účtu, dalo se z ní vybírat do minusu, a Českou spořitelnu tak okrádat.

O dva roky později Komerční banka v dnešním sídle centrální banky představila první online bankomat nejen u nás, ale v celé střední a východní Evropě. Pak přibývaly funkce jedna po druhé. Přelomová byla chvíle, kdy si člověk mohl přes tento automat dobít kredit do mobilního telefonu.

Dalším důležitým milníkem byla možnost bezkontaktního přihlášení. Člověk nemusí do stroje strkat kartu a riskovat její případné zadržení nebo okopírování zloději nainstalovanou technologií. Přihlásí se pouhým přiložením karty, telefonu či hodinek s funkcí Google Pay nebo Apple Pay, případně bezkontaktních nálepek.

Peckou byla také možnost peníze nejen vybírat, ale do bankomatu je rovněž vkládat. S tím souvisí další funkcionalita – recyklace bankovek, tedy vydávání peněz, které jiný zákazník vložil.

„V současnosti testujeme tzv. recyklační bankomat, který bude umět vydávat peníze, jež do něj klienti zároveň vloží. Bankomat je postaven na jedinečné technologii se speciálními senzory, které dokážou rozpoznat všechny ochranné prvky českých bankovek a umí zadržet poškozené či podezřelé bankovky,” říká Jakub Otáhal, který má na starost softwarové inovace na bankomatech v České spořitelně.

Dosud jsou ve vkladových bankomatech dvě sady kazet s penězi – z jedné se peníze vydávají, do druhé se vkládají.

Standardními službami, jejichž rozsah se liší banka od banky a bankomat od bankomatu, je dotaz na zůstatek, změna PIN kódu na kartě, možnost zvolit si skladbu vybíraných bankovek, placení složenek, obsluha v cizích jazycích, apod. Do strojů Equa bank jdou například vkládat nejen koruny, ale i eura a dolary.

Vkládat peníze ale můžete jen na účty banky, která bankomat provozuje. Skutečně přelomový bude okamžik, kdy půjde peníze připisovat na jakýkoli účet.

Obchodní kanál

V posledních letech se sice celosvětově mluví o tom, že s nárůstem plateb kartou bankomaty pozbývají svou funkci, hotovostí se ale platí stále dost. Pro banky jsou navíc automatické stroje doplňkovou cestou, jak obsloužit i zákazníky, kteří si nejdou jen vybrat peníze.

„Dnes je to další obchodní a transakční kanál,” konstatuje David Novotný, který odpovídá za rozvoj bankomatové sítě České spořitelny.

Právě v bankomatech České spořitelny si mohou lidé například vyřídit i mikropůjčku, která byla donedávna výsadou nebankovních společností. Půjčené peníze se dají z bankomatu hned vybrat. Česká spořitelna aktuálně spouští také novou bezpečností funkci. Když si klient z bankomatu zapomene odebrat hotovost nebo u něj nechá kartu, po 30 vteřinách mu přijde bezplatná SMS. „Podmínkou samozřejmě je, že máme jeho mobilní číslo,” říká Jakub Otáhal.

Klienti Monety Money Bank zase mohou prostřednictvím peněžního automatu darovat peníze na charitu, zobrazit si přehled posledních transakcí provedených kartou nebo si zažádat o kreditní kartu či úvěr.

Počet tuzemských bankomatů stále roste. Aktuálně jich v Česku funguje kolem pěti a půl tisíce. Z frekventovaných míst a měst, kde se bankám jejich umístění vyplatí, se dostávají i do menších obcí. Těm nabízí možnost podílet se na provozu bankomatu například firma Euronet, zvažuje to i banka Moneta Money Bank.

Reklama

Související témata:

Doporučované