Hlavní obsah

Jak se Bob Dylan zamiloval do filmu. Aneb pět věcí, které jste nevěděli o snímku Píseň mého srdce

Pusťte si malou ochutnávku snímku Píseň mého srdce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Americko-francouzskou dramatickou komedii uvede TV Seznam v premiéře v pátek od 21:00.

Článek

Zpěvačce Jane (Renée Zellweger) se po nehodě od základu změnil život. Připoutaná na invalidní vozík se schovává před okolním světem i svým vlastním životem. I přesto ji kamarád Joey (Forest Whitaker) přesvědčí, aby s ním jela na výlet napříč celou zemí. Cestou si hodně povídají, a tak se oba dozvědí o tragické minulosti toho druhého. Navíc musí překonat řadu nástrah a ještě se setkat s anděly i ďábly.

Taková je základní osa snímku Píseň mého srdce, kterou můžete v premiéře sledovat v Televizi Seznam v pátek od 21:00.

Jak už název napovídá, hudba hraje ve filmu zásadní roli. Hlavní protagonisty totiž na cestě po Státech provázejí písně Boba Dylana. Než si film pustíte, máme pro vás pět zajímavostí, které se s touto dramatickou komedií pojí.

1. Bob Dylan a film

Proč se známý zpěvák rozhodl spolupracovat zrovna na tomto snímku? Bob Dylan znal režiséra filmu Oliviera Dahana díky jeho dřívějšímu počinu o Edith Piaf La Vie En Rose. Zpěvákovi se podle všeho dílo o francouzské šansoniérce líbilo natolik, že slavnému režisérovi přislíbil spolupráci na jeho dalším filmu téměř bez přemýšlení.

Původně souhlasil jen s napsáním písně Life Is Hard pro představitelku hlavní role Renée Zellweger. Nakonec však vytvořil celkem šestnáct melodií, které se ve filmu objevily.

První balada ho dokonce inspirovala natolik, že napsal celé album: Together Through Life.

2. Úspěch Together Through Life

Toto album je samo o sobě plné překvapení. Dylanovi fanoušci jsou zvyklí na přestávky mezi alby, které trvají pět až sedm let. Tentokrát pauza trvala jenom tři roky.

Další zvláštností je Dylanova spolupráce s jinými textaři. Ke psaní si pomoc přizval teprve podruhé, poprvé to udělal v roce 1976 při psaní desky Desire. Spolupráce se vyplatila – deska Together Through Life se dostala do žebříčku nejlepších alb ve Velké Británii. To se Dylanovi naposled podařilo v roce 1970 s albem New Morning. Zároveň se stal nejstarším autorem, který se dostal na první příčku žebříčků v Británii i Spojených státech.

Z tohoto alba zazní ve filmu hned pět písní – buď v originální, nebo cover verzi v podání herců.

3. Hrající zpěváci

Žádný ze zpívajících herců v tomto filmu neukazuje své hlasové možnosti poprvé. Herečka Renée Zellweger svůj hlas na filmovém plátně naplno představila už v roli Roxie ve filmovém muzikálu Chicago. Diváci si ale spíše vzpomenou na její nejslavnější roli Bridget Jonesové, ve které se oplácaná blondýnka jako zpěvačka příliš nepředvede.

Představitel Joeyho Forest Whitaker je v reálu také zkušený zpěvák. Ačkoliv jeho postava ve filmu koktá, a proto si popěvky pouze tiše brouká, Forest naopak zpěv studoval na univerzitě a je často obsazován do rolí v muzikálech.

Don Sparks, který má v příběhu jen drobnou roli tuláka Jima, v dospívání působil hned v několika kapelách. V současné době je mimo jiné skladatelem a s vlastními písněmi často vystupuje v barech.

4. Zpívající herci

Ačkoliv snímek není muzikál, tvůrci pro posunutí děje využívají mnoha melodií. Při scénách v autě, kdy se hlavní hrdinové vydávají na road trip, hraje I Feel a Change Coming On, kde se mimo jiné zpívá o přátelství, lásce a snech, které se mají plnit. Snaha o splnění snu je i jedním z důvodů, proč se hrdinové na cestu po Státech vydávají.

Jak už bylo řečeno, písně Boba Dylana tu nezpívá výhradně Bob Dylan. Ústřední hrdinka Jane dostala dvě jeho písničky: This Land Is Your Land z roku 2005 a v závěru Life Is Hard.

Přítel Joey si během filmu pobrukuje Dylanův song What Good Am I a tulák Jim, kterého Jane potká cestou do New Orleans, předvede píseň I Believe In You.

Navzdory velké převaze písní minnesotského písničkáře Dylana se ve filmu objevují i práce jiných autorů. Zazní hit krále blues Roberta Johnsona Me And The Devil Blues nebo klavírní skladby Chopina.

5. Píseň jejího srdce: která?

Skladby, které postavu Jane ve snímku zasáhnou přímo do srdce, jsou hned tři.

První z nich jí zazpívá tulák Jim. Jde o píseň I Believe In You, která – spolu s Jimovým příběhem – Jane zasáhne natolik, že ji přiměje k návratu na jeviště.

Pro své první vystoupení po letech si vybere song This Land Is Your Land, čímž vzdává hold oběma cestovatelům. Zároveň tak děkuje svému příteli Joeymu, díky kterému se na výlet přes několik států USA vydala.

Písní jejího srdce je ale jednoznačně Life Is Hard. Tu zpěvačka píše v průběhu filmu pro svého syna. Musela ho dát po autonehodě do pěstounské péče, jelikož se o něj nemohla sama starat. Jak moc tato píseň ovlivní události ve filmu a co všechno Jane svou cestou získá, uvidíte už v pátek večer.

Reklama

Související témata:

Doporučované