Hlavní obsah

Jak se brexit odrazí na anglickém fotbale? Ptali jsme se Petra Čecha a dalších fotbalistů z ostrovů

Exkluzivně s českými fotbalisty, kteří si vydělávají na ostrovech: Co soudí o brexitu Čech, Skalák, Matějů?Video: Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Brexit je žonglováním s osudy asi všech skupin a profesí, fotbalisty nevyjímaje. Jednou z hlavních pohnutek odchodu z Evropské unie bylo a je omezení imigrace. V Británii se najdou i lidé, kteří by snížení počtu cizinců rádi vztáhli i na ostrovní fotbal. Třeba spolumajitel Crystal Palace Steve Parish si myslí, že brexit představuje pro anglický fotbal ojedinělou příležitost.

Článek

Podle Parishe je odchod Spojeného království z EU šancí, jak překopat systém přijímání cizinců nejen do Premier League, ale také do špičkových mládežnických akademií anglických klubů. I tam mají nadějní unijní fotbalisté stejný status jako Britové.

Poslední dobou sahají akademie po talentovaných fotbalistech ze starého kontinentu už ve velmi útlém věku. Drtivá většina odborníků si myslí, že Parishův návrh není průchozí, protože ostrovní fotbal čerstvý „přísun” cizinců jednoduše potřebuje.

Omezení přístupu na britský fotbalový trh by také ohrozil exkluzivní značku jménem Premier League. „Já si myslím, že je to nereálné. Jsou tady hráči z celého světa a podle mě by to snížilo kvalitu celé soutěže. Kdyby byl stanovený limit třeba pěti cizinců na tým, tak by tady polovina mužstev neměla dost hráčů,” uvedl pro Seznam Zprávy český reprezentační záložník a hráč Brighton and Hove Albion Jiří Skalák.

Záložník Brighton and Hove Albion Jiří Skalák.

Jeho mladší spoluhráč z jihoanglického celku Premier League Aleš Matějů s tímto hodnocením naprosto souhlasí. Svou argumentaci opírá o pohled na současnou základní jedenáctku Brightonu. „Jsou tam čtyři hráči ze Spojeného království, z toho dva stopeři, střední záložník a útočník. Už tohle je podle mě důkaz, že by to kvalitu soutěže snížilo,” poznamenává talentovaný krajní obránce, který ve své první sezoně v Anglii pravidelně nastupuje za brightonský výběr do 23 let. Podle Matějů by omezení pro cizince nakonec znamenalo, že Premier League ztratí postavení nejlepší klubové soutěže na světě.

Čech: vzpomínka na pracovní poovolení

Brankář londýnského Arsenalu Petr Čech považuje otázku brexitu a případného omezování přijímání cizinců za velmi citlivou i ze svého osobního pohledu. Málo se ví, že Čechův první pokus přestoupit do Anglie ztroskotal na tom, že mladinkému gólmanovi nedalo britské ministerstvo vnitra svého času pracovní povolení. Psala se totiž doba ještě před vstupem Česka do Evropské unie. „I když těch Angličanů je v lize méně, tak nastupují proti těm nejlepším fotbalistům na světě. Když si to spočítáte, tak pořád asi 90 anglických fotbalistů hraje každý víkend Premier League. Jestliže Angličané z tohoto počtu nedokážou vybrat pořádný národní tým, tak si myslím, že je to smutné.” Petr Čech se obává toho, že se Británie vrátí někam před rok 2004 a nastaví se „filtr”, který cizincům zabrání v příchodu do Anglie a nebude přitom odpovídat jejich kvalitám.

Reklama

Doporučované