Hlavní obsah

Jak se bude dokazovat diskriminace? Vláda nechala rozhodnutí na poslance

Neutrální stanovisko. Vláda nenapověděla poslancům, jak mají hlasovat o novele antidiskrimančního zákona.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda nepodpořila, ale ani nezamítla novelu diskriminačního zákona. Návrh tak putuje do Poslanecké sněmovny bez doporučení, jak o něm hlasovat.

Článek

Lidé s HIV, které odmítne ošetřit zubař, lidé s postižením nebo starší lidé, které kvůli věku nedostanou zaměstnání. Těmto skupinám by mohla pomoci novela antidiskriminačního zákona, která míří do Poslanecké sněmovny.

Vláda dala navrhované úpravě neutrální stanovisko. Podle poslankyně Moniky Červíčkové (ANO), jedné ze spoluautorek novely, je to dobrá zpráva. Návrh tak má podle ní šanci, že uspěje v parlamentu. Kolegy chce přesvědčit o tom, že jde o narovnání zákona.

„Třeba z pohledu diskriminace etnika a pohlaví je důkazní břemeno na žalovaném, v ostatních případech jako jsou například senioři nebo hendikepovaní, je to na žalobci,“ říká Monika Červíčková, která se to v novele snaží sjednotit.

V praxi by to znamenalo, že žalovaná strana, například firma, by musela dokazovat, že nediskriminovala zájemce o práci. Třeba kvůli věku. Aktuálně musí naopak zájemce dokázat, že ho firma diskriminovala.

Naopak podle zástupců firem je předělávat zákon zjednodušeně zbytečné. „Potenciálně v tom spatřuji možnost, jak příslušný nástroj zneužít,“ říká Ladislav Minčič, ředitel legislativní sekce v Hospodářské komoře. Obává se, že se zákon může používat například v konkurenčním boji k očerňování dobrého jména podnikatele. Novela dále počítá s možností, že i neziskové organizace budou moci podávat za lidi, kteří byli diskriminovaní, žaloby. V takovém případě mohou požadovat systémovou nápravu, bez finančního odškodnění.

Podle aktuálního zákona mohou žalobu podávat jen lidé, kterých se přímo diskriminace týká. Problém je to například pro lidi s mentálním postižením. Novela zákona míří z vlády do Poslanecké sněmovny do prvního čtení.

Reklama

Doporučované