Hlavní obsah

Jak se bude létat v budoucnosti? Možná budeme spát na palandách

Foto: Crystal Cabin Award

Jednu z nominací na ocenění Crystal Cabin Award získal koncept nové generace společnosti Airbus „Airspace Cabin Vision 2030“.

Reklama

Superrychlé připojení k internetu, personalizovaná místa, polohovací sedadla, na kterých se pohodlně vyspíte – to vše přináší letošní ročník Crystal Cabin Award, mezinárodního ocenění za inovativní nápady a koncepty letadlových kabin. Jak tedy bude vypadat budoucnost létání podle letošních nominovaných?

Článek

Projekty designérů mají podle vyjádření mluvčího soutěže Crystal Cabin Award Lukase Kaestnera posunout zážitek z létání na vyšší úroveň – slovo dostanou zejména špičkové technologie, kterých si cestující budou moci naplno užívat.

Například ve společnosti Universal Movement už delší dobu rezonovala myšlenka rozkládacího sedadla. V letošním roce pak představila projekt, který má sloužit zejména pro kabinový personál na dálkových letech, jako je například let Londýn–Sydney s názvem Project Sunrise, který trvá 22 hodin. Na podobném projektu pracovala také společnost Collins Aerospace.

Foto: Crystal Cabin Award

Projekt společnosti Collins Aerospace.

Další koncept vyvinula společnost Heinkel Group, která představila návrh Flex Lounge. Ten se zaměřuje na flexibilní úpravu sedadel podle přání cestujících. Pokud například letí na dovolenou rodina, letušky mohou po vzletu sedadla otočit čelem k sobě. Nový projekt podle společnosti umožní pasažérům v letadle mnohem intenzivnější zážitek z cestování.

Foto: Crystal Cabin Award

Návrh Flex Lounge od společnost Heinkel Group.

Společnost Adient Aerospace se zaměřila přímo na cestování rodin s malými dětmi. Vytvořila koncept předních sedadel, která lze proměnit na větší pohovku. Firma projekt nazvala Space For All.

Foto: Crystal Cabin Award

Projekt Space For All společnosti Adient Aerospace.

Některé z vybraných konceptů jsou navrženy pro letadla, která jsou stále ve stadiu vývoje. Například letadlo Flying-V s nízkou spotřebou paliva, na kterém v současné době pracují na technologické univerzitě v Nizozemsku, může nahradit běžná sedadla za palandy. Cestující si pak mohou lehnout, stačí se jen připoutat.

Foto: Crystal Cabin Award

Projekt pro letadlo Flying-V.

Další užitečný projekt představila společnost Ciara Crawford. Pracovala na jednoduchém začlenění invalidních vozíků, které by se měly dát zařadit na místo sedadla v letadle, aniž by postižený musel vozík opustit.

Foto: Crystal Cabin Award

Návrh společnosti Ciara Crawford.

Do užšího výběru Crystal Cabin Award se dostal koncept nové generace Airbusu Airspace Cabin Vision 2030, který má cestujícím zajistit soukromí, prostor, možnost rozložení sedačky i rychlý internet. Podle viceprezidenta marketingu společnosti Airbus Inga Wuggetzera je jejich cílem nabídnout klientům stejné možnosti, jako mají na zemi.

Foto: Crystal Cabin Award

Koncept nové generace Airbusu „Airspace Cabin Vision 2030“.

Vzhledem k tomu, že letecké společnosti jsou podrobovány stále přísnějším kontrolám svých závazků udržitelnosti, snaží se někteří nominovaní zabývat také otázkami ekologie.

Jedním z nápadů, které míří zeleným směrem, je podnos na jídlo s názvem Zero, který vyvinula společnost PriestmanGoode. Vyroben je z biologicky rozložitelných a kompostovatelných materiálů.

Foto: Crystal Cabin Award

Biologicky rozložitelný podnos na jídlo od společnosti PriestmanGoode.

Ekologickým tématem se zabývala také společnost Diehl Aviation. Vyvinula koncept, jenž využívá vodu, kterou si cestující myjí ruce, na následné splachování toalety. Podle výpočtů firmy by se konkrétně u letounu Boeing 787 Aircraft mohlo touto inovací ušetřit až 550 tun oxidu uhličitého ročně.

Reklama

Související témata:

Doporučované