Hlavní obsah
Online

Nemocnice přestávají zvládat nápor, opět volají na pomoc armádu

Foto: David Neff

Nemocnice ve Slaném.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Kapacita intenzivních lůžek je podle ředitele slánské nemocnice Štěpána Votočka prakticky vyčerpaná. Situace je podle něj podobná i v okolních nemocnicích. Nemocnice Havlíčkův Brod zase požádala o pomoc vojáky. V Ústeckém kraji zbývá jen deset procent lůžek na covidových jednotkách.

- Premiérův poradce Roman Prymula ve čtvrtek přes den řekl, že by kvůli zhoršující se situaci byl pro krátkodobý lockdown České republiky na dva až tři týdny. Sám se při tom večer objevil na fotbalovém zápase Evropské ligy mezi Slavií Praha a Leicesterem City. Andrej Babiš později uvedl, že se svým poradcem ukončil spolupráci.

- Vláda s opozicí dnes našly shodu na znění pandemického zákona. Kabinet do předlohy zahrnul i řešení odškodňování živnostníků a firem zasažených protikoronavirovými opatřeními.

  • Landa představil desatero pro zvládnutí pandemie

    Zpěvák Daniel Landa a zástupci petice Blanický manifest představili desatero, kterým by se lidé a stát měli podle jejich názoru řídit při zvládání pandemie. Důraz klade na individuální opatření, vysvětlování či na pochopení principů samoléčby. Požaduje návrat dětí do škol nebo uvolnění veškerých venkovních volnočasových aktivit. Podle Landy by politici měli lidi o dodržování opatření žádat a odborníci by měli občanům každý den vysvětlovat, co je třeba dělat. Lidem by se pak měla nechat určitá míra dobrovolnosti. Desatero představil epidemiolog Jiří Beran. Odmítl, aby byli zástupci Blanického manifestu zaměňováni s těmi, kteří chtějí vše otevřít a nenosit roušky. „My jsme lidé, kteří chtějí vysvětlovat, co je potřebné,“ řekl. Podle desatera by zdravotní péče a očkování měly být soustředěny na ohrožené skupiny. Lidé by měli dodržovat ochranná preventivní opatření „4R“, kromě běžně doporučovaného mytí rukou a rozestupů zástupci manifestu požadují roušky ve vybraných rizikových prostorách a přidávají „rozum“ a užívání vitamínů C, D a zinku.

  • Komentář: Prymula končí. Další z papalášů, nebo těch, co nevědí, co činí

    Odpoledne říct, že nejlepší by byl tvrdý lockdown, a večer si zajít na fotbalový zápas pro vyvolené jako Roman Prymula, to je skutečně mistrné vedení národa příkladem. Andrej Babiš jej za to také promptně „popravil“.

  • Koronavirový příspěvek podnikatelům se zdvojnásobí na 1000 korun

    Příspěvek podnikatelům a společníkům malých firem, jejichž činnost byla omezena vládními opatřeními proti epidemii koronaviru, se zdvojnásobí na 1000 korun denně. Příspěvek už nebude navázán na nouzový stav a na podporu dosáhnou ti, jejichž tržby se snížily minimálně o 50 procent. Schválila to dnes Sněmovna v rámci nového vládního systému kompenzací. Předlohu příští týden posoudí Senát.

  • Okamura neuspěl, Sněmovna odmítla zrušit nouzový stav

    Sněmovna odmítla zrušit s okamžitou platností nový nouzový stav, jak jej vyhlásila vláda v neděli na žádost hejtmanů na dva týdny. Má skončit podle schváleného usnesení k účinnosti takzvaného pandemického zákona, nejpozději v sobotu 27. února. Pro okamžité zrušení nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronavirové krizi, jak prosazovalo opoziční hnutí SPD, hlasovalo 31 ze 153 přítomných poslanců. Navázání konce stavu nouze na účinnost takzvaného pandemického zákona s omezujícím konkrétním datem prosadila opoziční ODS. Pro návrh zvedlo ruku 126 ze 150 poslanců, podporu získal i mezi zákonodárci vládního hnutí ANO.

  • Místo nouzového stavu přijde pandemická pohotovost. Co to znamená?

    Poslanci ve čtvrtek schválili pandemický zákon. Ten by měl do budoucna nahradit použití nouzového stavu. Co přesně se mění pro boj s epidemií?

    Více v následujícím článku

  • Prymula pohrozil lockdownem a večer šel na fotbal

    Premiérův poradce Roman Prymula ve čtvrtek přes den řekl, že by kvůli zhoršující se situaci byl pro krátkodobý lockdown České republiky. Sám se přitom večer objevil na fotbalovém zápase Evropské ligy mezi Slavií Praha a Leicesterem City. Na VIP tribuně jej vyfotil fotograf Deníku Sport. Mezi dalšími fanoušky je na fotografii mimo jiných i hradní kancléř Vratislav Mynář, politik Alexandr Vondra nebo ředitel České televize Petr Dvořák. Není to poprvé, co se Prymula nechová úplně v souladu s tím, co sám říká. Jako ministr zdravotnictví musel nakonec ve funkci skončit kvůli noční schůzce na Vyšehradě. Tady ho koncem října načapal fotograf Blesku.

  • Sněmovna schválila navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

    Sněmovna schválila navýšení schodku letošního státního rozpočtu z původně schválených 320 na 500 miliard korun. Důvodem této změny je hlavně promítnutí dopadů z daňového balíčku, například zrušení superhrubé mzdy. Vláda také připravila návrh nového kompenzačního bonusu pro podnikatele a potřebuje i další výdaje na boj s pandemií covidu-19. Pro navýšení schodku hlasovalo 93 poslanců ANO, ČSSD a KSČM. Podporu vládnímu návrhu oznámil těsně před hlasováním předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté se před hlasováním ještě radili. Ostatní strany hlasovaly proti.

  • Ministerstvo zřejmě získá víc pravomocí k omezování šíření covidu

    Ministerstvo zdravotnictví a hygienické stanice zřejmě dostanou pravomoci vydávat širší restrikce proti covidu-19. Výslovně budou moci omezovat například obchod, služby, výrobní provozy, bazény i veřejné a soukromé akce, a to celostátně nebo regionálně. Nebude nutný nouzový stav. Sněmovna dnes návrh zvláštního zákona schválila zrychleně ve stavu legislativní nouze.

  • Poslanec Nacher má koronavirus

    Poslancem, u kterého preventivní testování ve Sněmovně odhalilo koronavirus, je Patrik Nacher (ANO). Napsal to na sociální sítě.

  • Bohemia Sport: Poptávka po dřevěných saních byla teď velmi silná

    Horažďovický Bohemia Sport, největší výrobce saní v ČR, zaznamenal letos v zimě vysokou poptávku nad plán. Zvládl ji pokrýt jak v ČR, tak v cizině, kam směřuje 80 procent produkce. V důsledku zákazu provozu lyžařských vleků lidé více sáňkují. Podnik vyprodal veškerou výrobu, která jen za leden a únoru činila několik tisíc saní, řekl dnes jeho majitel Jaroslav Buriánek. Podle Buriánka je stále největší zájem o klasické dřevěné saně, některé druhy mají menší prvky z plastu. Podle webu produkuje firma ročně přes 50 000 kusů saní ve čtyřech základních modelech, několika délkách a provedeních. Zatímco ještě v roce 1997 vyprodala 5000 plastových saní, poté nastal návrat k celodřevěným ohýbaným saním, které chtějí hlavně v zahraničí. Saně jsou z bukového a jasanového dřeva.

  • Ředitel: Názory na otevření škol se liší, rozhodnout by měli odborníci

    V názorech na návrat žáků do škol je společnost rozdělená. Ředitelé škol čelí od rodičů jednak nátlaku, aby netrvali na protiepidemických opatřeních nebo naopak aby pokračovali v distanční výuce i po zavedení testování na covid-19. I když se většina lidí domnívá, že dlouhodobá výuka na dálku je už neudržitelná a po otevření škol se musí dodržovat přísná opatření, odlišné názory jsou čím dál extrémnější. Dnes to řekl předseda Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Zda je nyní vhodný čas na rozvolňování, by podle něj měli posoudit odborníci. „Je tu celé spektrum názorů, ale nejvíc jsou slyšet extrémní polohy,“ uvedl. Podle něj například většina ředitelů škol chce, aby se děti vrátily do lavic, a chápe, že jsou k tomu potřeba přijmout opatření jako testování na covid-19, očkování a nošení roušek. Na okrajích názorového spektra je pak podle něj menší podíl ředitelů škol. Jedni však prosazují názor, že děti mají právo na vzdělávání a požadovat po nich dodržování opatření je týrání. Druzí mají velký strach a vyzývají k tomu, aby se nic neotvíralo ani s testy na covid-19, které považují za nespolehlivé, řekl Černý.

  • Jediné krematorium v Karlovarském kraji je na hraně kapacit

    Jediné krematorium v Karlovarském kraji zůstává kvůli epidemii koronaviru na hranici kapacit. Před epidemií v něm bylo okolo 200 žehů měsíčně, momentálně jich provedou dvojnásobný počet. Počet úmrtí s covidem v Karlovarském kraji dál roste a nápor na pohřební služby je velký, ale krematorium je limitováno jednou kremační pecí. Dosud eviduje mMinisterstvo zdravotnictví v kraji už téměř tisíc případů úmrtí s covidem, od začátku roku zemřelo 542 lidí. Současná situace je podle jednatelky krematoria ještě o něco horší než na podzim. Například za říjen umřelo s koronavirem 117 lidí, žehů museli provést okolo 400. Momentálně jich provádí okolo 430 za měsíc, více než 17 žehů za den jedna pec nezvládne. „Jedeme na doraz. Nejsme schopni více žehů provést, protože ta pec to nedá. Nepomůže mi, když přijmu více zaměstnanců,“ řekla jednatelka karlovarského krematoria Irena Fořtová.

  • Mezi poslanci se objevil koronavirus

    Při čtvrtečním testování poslanců vyšly dva testy pozitivně. „U jednoho poslance už následný test podezření vyvrátil,“ uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Druhý pozitivně testovaný poslanec odešel domů. Podle Vondráčka je prostředí sálu rizikové a preventivní opatření je nástrojem, jak zabránit šíření nákazy. Další jednání dolní komory podle něj není ohroženo.

  • Za poslední týden se nakazilo covidem-19 přes 1300 zdravotníků

    Za poslední týden se nakazilo covidem-19 přes 1300 zdravotníků. Od zhruba poloviny ledna začal počet aktuálně nakažených lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků klesat. Odborníci to spojovali i s vyšší proočkovaností této skupiny. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu na jednání výboru pro zdravotnictví uvedl, že vakcínu jich dostalo zhruba 46 procent. Pokles počtu aktuálně nakažených zdravotníků podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky zpomalil, je jich zhruba 2700. Z nich lékařů je 300 a sester kolem 1200.

  • Šéf nemocnice ve Slaném: Kapacita intenzivních lůžek je prakticky vyčerpaná

    Kapacita intenzivních lůžek je podle ředitele slánské nemocnice Štěpána Votočka prakticky vyčerpaná. Situace je podle něj podobná i v okolních nemocnicích. Počet hospitalizovaných s covidem-19 se ve Slaném vrátil k dosavadním maximům, situaci ale zhoršuje vyšší podíl lidí, kteří potřebují plicní ventilaci, řekl dnes Votoček. Dodal, že krajský koordinátor intenzivní péče mu dnes volal, že se chystá nařízení, že každá nemocnice se musí o všechny přivezené pacienty postarat, protože všechna zařízení jsou na tom stejně. Zhruba pětina hospitalizovaných ve Slaném potřebuje plicní ventilaci, s tím souvisí další intenzivní péče náročná pro personál, kterého je dlouhodobě nedostatek. „Ventilované lůžko vyžaduje, zvlášť u covidu, důsledné polohování pacientů, kteří většinou mají nadváhu,“ dodal ředitel.

  • Lidé věří v konec epidemie, už nakupují letní dovolené

    Lidé i přes nejistý vývoj koronavirové pandemie věří, že si letos v létě užijí dovolenou u moře. Dopravci i cestovní kanceláře hlásí prodeje a rezervace zájezdů. K nákupu nabízejí výhodné podmínky pro případ zrušení dovolené, třeba kvůli koronavirovým opatřením. Zájezd lze zrušit bez storno poplatku i měsíc před odletem. Prodej jízdenek na vlaky do Chorvatska dnes zahájil například soukromý dopravce RegioJet. První spoj vyjede poslední květnový pátek. Kromě Rijeky doveze cestující nově i do Splitu a Záhřebu. „Za první dvě hodiny jsme prodali kolem 1000 jízdenek, což považujeme za velký úspěch, jsou to skoro dva plné vlaky. Máme už i stovky dalších rezervací od cestovních kanceláří,“ uvedl mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

  • Rizikové skupiny v Královéhradeckém kraji dostanou v únoru minimálně 1. dávku

    V Královéhradeckém kraji by měli být do konce února očkováni minimálně první dávkou vakcíny proti koronaviru všichni zájemci spadající do nejrizikovějších kategorií. V kraji se očkuje na sedmi místech, a to ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, v pěti krajských nemocnicích a v soukromé ve Vrchlabí. V domovech pro seniory očkují mobilní týmy. V Královéhradeckém kraji k 16. únoru aplikovali 24 618 dávek vakcíny mezi nejrizikovější kategorie, tedy zdravotníky v první linii, seniory starší 80 let, personál a klienty sociálních zařízení, obě dávky dostalo 8556 lidí. „Očkujeme všechny vakcíny, které máme každý týden k dispozici, a netrpělivě čekáme na další dodávky. Stále očkujeme nejrizikovější kategorie. Předpokládáme, že bychom do konce února měli mít tyto skupiny naočkovány minimálně první dávkou vakcíny,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

  • Nemocnice v Havlíčkově Brodě žádá znovu o pomoc armádu

    Krajem zřizovaná Nemocnice Havlíčkův Brod požádala o pomoc deseti vojáků kvůli narůstajícímu počtu pacientů s covidem-19 ve vážném stavu. Armáda už dřív nemocnici vypomáhala. „Ano, už jsme oficiálně požádali armádu o deset vojáků,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Černo. Nemocnice se stará o 47 pacientů s covidem-19. Na interní jednotce intenzívní péče jsou čtyři pacienti, sedm je na oddělení ARO. Kromě plicní ventilace potřebují také jinou kyslíkovou terapii, péče o ně je náročnější. Vojáci by měli pomáhat při hygieně pacientů nebo při podávání jídla. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného dostal kraj opakovaně ujištění, že pomoc armády bude možná i po skončení nouzového stavu, který je vyhlášený do 28. února.

  • S očkováním učitelů by se mělo začít podle věku - od nejstarších, míní hejtman Kuba

    V ten samý den, kdy by do škol měly nastoupit závěrečné ročníky a začít testování žáků, by se měla také otevřít registrace na vakcínu pro všechny učitele. Tedy v pondělí 1. března.

  • Zájem o testování ve firmách je na Chebsku a Sokolovsku velký

    V uzavřených okresech Sokolov a Cheb pokračuje testování zaměstnanců firem a státní správy. Mobilní týmy hasičů dnes na covid-19 otestovaly například úředníky městského úřadu v Sokolově či sokolovského soudu. Zájem o antigenní testování je velký, někteří zaměstnavatelé požadují opakované odběry, řekl dnes náměstek ředitele krajských hasičů Oldřich Volf. Tři mobilní týmy hasičů zvládnou za den otestovat zhruba 550 lidí. Zatím podle Volfa vyšla tři procenta testů jako pozitivní. „Výsledky předáme zaměstnavateli i těm lidem. Ti dostanou potvrzení o pozitivním testu, následně by se měli spojit s praktickým lékařem a zařídit si PCR testy,“ řekl náměstek ředitele hasičů.

Reklama

Hlavní zprávy