Hlavní obsah

Jak se chováme v éře totální zaměstnanosti? Situaci zachraňují Husákovy děti

Jak se chováme v éře totální zaměstnanosti? Situaci zachraňují Husákovy děti.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku nyní pracuje přes 5,3 milionu lidí, personálně vyhladovělé firmy už pomalu nemají kde brát.

Článek

Největší bolest tuzemských firem současnosti přesně popisují pouhá dvě slova: Nejsou lidi.

V éře „totální“ zaměstnanosti uveřejnil Český statistický úřad podrobné údaje o tom, jak vlastně vypadá situace na trhu práce. Zjednodušeně řečeno, co se děje s lidmi, kteří pracují.

Celková zaměstnanost v Česku atakuje rekordní hodnoty. Nyní pracuje přes 5,3 milionu lidí, za první čtvrtletí jich přibylo více než 47 tisíc. Dokazuje to, že firemní hlad po nových pracovních silách neutuchá a že se daří přivádět do práce i lidi v normálních časech „nezaměstnatelné“.

Míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii 15–64letých meziročně klesla o 0,4 procentního bodu na 2,1 %, uvádí ve své zprávě ČSÚ. Vlastně už prakticky mezi produktivními lidmi nemůže být nižší a zaměstnavatelé musí sahat jinam: po důchodcích nebo studentech.

Statistici ale upozorňují na důležitý faktor: Tempo růstu zaměstnanosti se zhruba od poloviny loňského roku začalo snižovat. Že česká ekonomika zpomaluje, je patrné i z dalších údajů, ale na zaměstnanosti je to znát.

Snížil se počet pracujících ve věku do 40 let. Na to má vliv například fakt, že se prodlužuje doba přípravy na zaměstnání. Současní studenti do práce nepospíchají, nástup do pravidelného zaměstnání odkládají na co nejpozději. Proti tomu působí demografická křivka: Nebýt toho, že v produktivním věku jsou nyní extrémně silné ročníky z první poloviny 70. let minulého století (Husákovy děti), hlad po pracovní síle by byl nyní neukojitelný.

Anketa

Kolik berete měsíčně hrubého?
do 20 tisíc korun
25,1 %
20-30 tisíc korun
26,4 %
30-40 tisíc korun
19,6 %
40-50 tisíc korun
12 %
nad 50 tisíc korun
16,9 %
Celkem hlasovalo 189514 čtenářů.

Kde lidé nyní nejvíc hledají práci? Meziroční růst zaměstnanosti se nejvíce projevil ve službách, početně nejvýznamněji v informatice a komunikaci.

Vzrostl i počet podnikatelů se zaměstnanci. Naopak počet podnikatelů bez zaměstnanců se snížil pod úroveň 1. čtvrtletí 2018 (úbytek o necelé dva tisíce osob).

V rámci výběrového šetření ČSÚ zjišťuje údaje i za osoby, které nepracují, aktivně práci nehledají, ale přitom uvádějí, že by chtěly pracovat. V 1. čtvrtletí roku činil jejich počet 104,6 tisíce. Většina z nich odmítne místo, protože firmy žádají okamžitý nástup. A toho je schopna jen třetina z nich.

Reklama

Doporučované