Hlavní obsah

Jak se chovat v MHD

Upozornění

Poslední aktualizace ve spolupráci s MZČR v rámci akce #StopCovidcz a linky 1221 (dříve 1212) byla provedena 19. 6. 2020. Informace v tomto článku už nemusí být aktuální.

Jak se chovat v MHD.Video: MZČR / SZÚ / ČVUT

 

Nejlepší prevencí proti koronaviru je samozřejmě zůstat doma a vyhnout se jakémukoli styku s dalšími lidmi. Ovšem pokud už musíte někam vyrazit a potřebujete k tomu použít prostředky hromadné dopravy, dodržujte několik základních pravidel.

Článek

Ochrana začíná před samotným vstupem do prostředku hromadné dopravy. Rouška je povinnost, pokud ji nemáte, překryjte si ústa šálou nebo třeba čistým kapesníčkem. Ideální je vzít si i rukavice. Na kovových a umělohmotných madlech můžou viry přežívat i delší dobu. Sice se prostředky pravidelně dezinfikují, nevíte ale, kdo se držel pět minut před vámi. Pak stačí jen trocha nepozornosti a dotknout se třeba obličeje a virus na sebe přenesete raz dva.

Pokud nemáte rukavice, snažte se v dopravních prostředcích ničeho nedotýkat, samozřejmě v rámci vaší bezpečnosti. A pokud není vyhnutí, nestyďte se vytáhnout z kapsy kapesníček a chytit se madla přes něj nebo třeba přes rukáv oblečení. Tlačítko není třeba mačkat, dveře se nyní otevírají automaticky, tak vyčkejte. Až přijdete domů, nezapomeňte si ale kapesníček, rukavice či oblečení vyprat a vydezinfikovat.

Mějte stále na paměti, že chráníte nejen sebe, ale i ostatní. Proto se chovejte ohleduplně. Udržujte si odstup od ostatních cestujících. Nesedejte si vedle nikoho a nedýchejte nikomu za krk. Nesnažte se navázat kontakt s druhými, pokud to není nutné.

V dopravních prostředcích se zdržujte jen tak dlouho, jak je to nutné. Než jet jednu zastávku, raději si to rozmyslete a jděte pěšky.

Video vzniklo ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví a odborníků ze Státního zdravotního ústavu a ČVUT.