Hlavní obsah

Jak se chovat ve škole? Slepé dodržování manuálu je hloupost, říká ministr

Foto: Jan Kozel

Ministr školství Robert Plaga promluvil v rozhovoru pro Seznam Zprávy o plánu na znovuotevírání škol.

Reklama

V pondělí se znovu otevřely školy pro žáky devátých tříd a maturitních ročníků. Školy zároveň dostaly od MŠMT manuál. Ten ale není právně vymahatelný a ministerstvo nebude ani kontrolovat jeho dodržování.

Článek

Pusťte děti na čerstvý vzduch, vyzývá Ministerstvo školství další z řady peticí, která ke krokům vlády v poslední době vznikla. MŠMT totiž v manuálu pro základní školy doporučilo, aby se žáci nezdržovali mimo areál školy.

„Zařazení pohybových chvilek na protažení a relaxaci je doporučené, stejně jako pobyt ve venkovním prostředí na pozemku školy. Aktivity mimo areál školy nejsou možné, stejně jako školy v přírodě či jiné obdobné aktivity,“ píše se v manuálu MŠMT.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) ale ve Speciálu Seznam Zpráv uvedl, že za určitých okolností se žáci mohou pohybovat i za plotem školy, tedy třeba v blízkém lese.

„V manuálu je uvedeno, že výuka má probíhat v areálu školy, ale když použijeme zdravý rozum, protože my v manuálu vybízíme, aby žáci trávili co nejvíce času venku, tak samozřejmě není vůbec rizikové, pokud by výuka probíhala ne třeba ve frekventovaném parku, ale v blízkém lese,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Plaga, že manuál se nemusí dodržovat slepě.

A to i proto, že metodika pro návrat žáků do škol nemá formu zákona ani vyhlášky. Skutečně vymahatelné jsou tak jen ty body, na které se vztahují mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví, tedy například nošení roušek ve společných prostorách.

Ministerstvo školství ani Česká školní inspekce tak nebudou do škol posílat kontrolory, kteří by dohlíželi na dodržování pravidel.

„Když se podíváte, co je v manuálu, tak si nikdo samozřejmě nemyslí, že nedojde ke kontaktům mezi žáky. Všeobecná pravidla, která platí a budou platit pro celou společnost, se tak propisují i do metodik, jak postupovat na školách. Je to návodné, nemá to být trestající. U školy nebude stát dráb z České školní inspekce nebo z Ministerstva školství a sledovat, jestli náhodou nedošlo k porušení manuálu,“ řekl Plaga.

Školu proto nebude nikdo trestat třeba za to, že nezajistila organizaci osob před vchodem úplně dokonale. Tedy tak, jak jí to doporučuje manuál - aby se minimalizovala velká shromáždění před školou. Reportér Seznam Zpráv v pondělí při znovuotevření základní školy v brněnském Jundrově pro deváťáky totiž viděl, že řada z nich už před začátkem vyučování vysedávala v blízkém okolí a někteří neměli nasazené roušky.

Za to ale MŠMT školu na základě slov Plagy nijak postihovat nebude. Zmíněná základní škola se navíc manuál snažila naplnit. Rozdělené třídy deváťáků proto začínají výuku v rozdílný čas, aby se tak co nejméně z nich potkalo. Podle manuálu by ale měli ředitelé dohlížet i na to, aby lidé před školou nosili roušky.

„Není povinností školy kontrolovat, jak děti přichází do školy. Přecházíme na individuální zodpovědnost. Je to zodpovědnost každého jednotlivce a každé rodiny,“ vysvětluje ministerský manuál Plaga. Dodává ale, že nástupní plochy před školou by si ředitelé už měli pohlídat.

V pondělí 11. května se školy otevřely pro žáky devátých tříd a maturitních ročníků. Za dva týdny je pak doplní celý první stupeň. Žáci na druhém stupni se budou moct do školy vrátit jen na konzultace. Ačkoliv ministr Plaga v rozhovoru pro Seznam Zprávy naznačil, že zkraje června by se mohly do lavic vrátit i zbylé ročníky druhého stupně.

Reklama

Doporučované