Hlavní obsah

Jak se chránit před koronavirem? Praktické rady od ikony české imunologie

Foto: Profimedia.cz

Imunoložka a bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV Blanka Říhová.

Reklama

WHO roušky nedoporučuje, podle nařízení vlády však lidé musí mít na veřejnosti ústa a nos zakrytá. Jak se bránit šíření koronaviru, popsala pro Seznam Zprávy bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu AV Blanka Říhová.

Článek

Podle průzkumu společnosti Ipsos 84 procent dotázaných potvrdilo, že používá určitou formu ústenek. Názory odborné veřejnosti na jejich funkčnost se však rozchází. Podle imunoložky Blanky Říhové je ale dobře, že je nosíme.

„Já si myslím, že roušky jsou potřeba. Jeden argument, který se mi zdá největší, je ten, že nevíte, jestli jste infikovaný. Nemáte žádné příznaky a nic vám není, ale jste vironosič, viry produkujete. Když máte roušku, tak chráníte ty, s kým se stýkáte,“ řekla pro Seznam Zprávy Říhová.

Podle ní se tímto způsobem také může snížit přenos z osob, u kterých koronavirus nebyl detekován, a pohybují se volně ve společnosti.

WHO se podle vědkyně stejně jako Německo „diplomaticky vyzulo tím, že řekli, že roušky nebudou potřeba, protože jich není dost“.

Kvůli celosvětové poptávce se ani není čemu divit. „Vezměte si - u nás je deset milionů lidí. Osm milionů by nosilo roušky a měli by mít dvě za den. I kdyby jednu, tak za pět dní je to 40 milionů roušek. Navíc tohle chtějí všechny státy na světě, téměř z jednoho místa. Takže tohle nemůže nikdo pokrýt a nikdo z toho nemůže nikoho vinit,“ vypočítává bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

Pomoci v boji s koronavirem by mohlo i počasí. Nadcházející slunečné dny šíření neprospějí, na konec opatření je však stále brzy.

„Sluníčko je určitě dobře, tahle potvora ho nemá ráda. Já si myslím, že se to uklidní. Ale kdybych na to měla nějaký vliv, tak bych roušky nechala,“ říká Říhová s tím, že stačí i ty doma vyrobené, které se dají nosit opakovaně. „Myslím si, že domácí výroba roušek, které můžete vyprat, sterilizovat a přežehlit žehličkou je v tomhle momentě to hezké a rozumné,“ doplňuje.

Stejně tak důležitá je však i hygiena, jako třeba mytí rukou. A není potřeba si k tomu kupovat nějaké zvláštní přípravky.

„Antibakteriální mýdlo, bych řekla, že o moc lepší než normální nebude. Když si vezmete normální, hezky voňavé mýdlo a budete se s ním dlouho mydlit, hlavně mezi prsty, což úplně všichni nedělají, tak to bude stačit. Normální mýdlo a dostatečně dlouhá doba. Půl minuty, minutu,“ říká imunoložka. Sama uznává, že si z ní dělali známí vždy legraci, že mytí rukou je první, co udělá po příchodu na návštěvu. Přesto hygienu dodržuje v době pandemie ještě důsledněji než dřív.

Vhodné jsou také gumové rukavice.

„Jak vyjdu z bytu, mám nasazenou roušku a rukavice. Je to hrozně nepříjemné a nepohodlné, ale funguje to,“ přibližuje Říhová a dodává svoji základní výbavu pro pohyb na veřejnosti: „Já mám vždycky v tašce jednu roušku a dvoje tyhle rukavice.“

Po použití pak ochranu rukou stáhnout tak, aby byla naruby a vložit do igelitového pytlíku, který pak člověk vyhodí. Ochrannou pomůcku si objednala přes internet, takže ji dovezli až před dům.

Říhová také vyzdvihuje důležitost omezení osobních kontaktů. „Nestýkat se s blízkými? To nám vadí. To nám způsobuje smutek, ale tak si telefonujeme. Považuji to za škodu, ale určitě bych teď neiniciovala, aby se to rušilo. Dokonce jsem kvůli tomu odvolala kachnu,“ dodává se smíchem.

A jak teda shrnout chování, když vynecháme stokrát zmíněnou ochranu nosu a úst? „Nepodávat si ruce. To je absolutní zákaz. Nepodávat ruce, mýt si ruce, snížit osobní kontakt a radši si telefonovat a skypovat. Ono se to uvolní za měsíc, ale do té doby holt musím vydržet,“ uzavírá odbornice s tím, že opatření mají rozhodně smysl.

Reklama

Související témata:

Doporučované