Hlavní obsah

Jak se chystala Babišova schůzka s Trumpem? 60 minut připravovalo několik týdnů 40 lidí

Jak se plánovala návštěva Andreje Babiše v Bílém domě.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Český premiér je na třídenní návštěvě USA, večer jej čeká hlavní bod cesty, setkání s prezidentem Donaldem Trumpem.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se s manželkou Monikou ve čtvrtek setkají v Bílém domě s prvním párem USA. Strávit by spolu měli podle protokolu hodinu.

Do tohoto času se počítá přivítání párů v Oválné pracovně i bilaterální jednání. Poprvé by si manželské páry měly potřást rukama krátce před druhou hodinou odpoledne ve Washingtonu, tedy před osmou hodinou večerní v Česku.

Předseda české vlády s americkým prezidentem Donaldem Trumpem chce jednat mimo jiné o možných amerických clech na evropské automobily, o obranné a bezpečnostní spolupráci nebo o situaci v Sýrii, kde česká ambasáda zastupuje i zájmy USA.

Babiš chce na Trumpa apelovat, aby ustoupil od myšlenky uvalit cla na automobilovou produkci z EU; podle českého premiéra by takový krok poškodil také českou ekonomiku. Názor zastávaný většinou evropských zemí ve středu podpořili i členové Americké obchodní komory, s nimiž se ministerský předseda sešel.

Třídenní program Babiše ve Spojených státech dával podle zástupce českého velvyslance Zdeňka Beránka dohromady jen na české straně zhruba 40členný tým ambasády ve Washingtonu. Ten na vše měl necelé dva týdny.

„Na tom prvním místě jsou ty logistické věci. Delegace musí někde bydlet, musí se nějak dopravit do země a zpátky, musí někde jíst,“ vyjmenovává Beránek, co je nutné pro delegaci zařizovat jako první.

S Bílým domem si pak zástupci ambasády prý vyměnily nesčetně e-mailů a telefonátů kvůli podrobnějšímu programu.

Ladila ambasáda i to, co budou mít Melanie Trumpová a Monika Babišová na oficiální schůzce na sobě? Podívejte se na reportáž na začátku článku.

Reklama

Doporučované