Hlavní obsah

Jak se cvičí slon v cirkuse? Byli jsme u toho

Jak vypadá trénink slona v cirkuse u Berousků?

 

Reklama

Když se řekne Berousek, většinou každého napadnou medvědi. Jen málokdo totiž nezná českou komedii Šest medvědů s Cibulkou, kde hlavní roli hrálo právě šest Berouskových medvědů. Cirkus Berousek, to jsou ale i koně, zebry, papoušci, velbloudi nebo třeba slon. Podívali jsme se, jak se takové vystoupení nacvičuje.

Článek

Připravit zvíře na vystoupení je otázka i několika let. Medvědy, kteří v cirkusu vystupují, si Jiří Berousek mladší, ředitel Národního cirkusu Originál Berousek, vypiplal od narození a bere je jako své děti.

První měsíce si s nimi jen hraje a pozoruje, co je baví. „Máme tam medvědí trojčata, která mají teď asi 16 měsíců. S těmi jsme začali jakoby trénovat, když jim bylo asi 6 měsíců. Do té doby jsme si s nimi hráli, připravovali je a vodili po cirkusovém stanu, chodili jsme na procházku, aby si zvykli na lidi, aby v našem prostředí vyrůstala, aby jim to připadalo naprosto přirozené," říká Berousek s tím, že každé zvíře je úplně jiné a ne každé se hodí na všechno. „Pokud se bojí výšek, vím, že nikdy nepoleze po žebříku. Sice by se strachu časem zbavilo, ale v krizové situaci by mohlo zmatkovat," říká Berousek. Stejným způsobem se rozhodlo i to, který z medvědů může jezdit na motorce. Je prý důležité, aby zvíře vše dělalo s chutí.

Často jsou zásadní i zdánlivé drobnosti. „Třeba můj děda měl medvídě, které bylo neskutečně talentované. Umělo všechno nejlépe, jen mělo jednu chybu. Bálo se hudby." I takový talent skončil v zoo.

Trénuje se téměř každý den, a to platí i pro všechna zvířata. Třeba i čtyřicetiletou slonici z videa nahoře.

A jak Jiří Berousek odpovídá na argumenty, že cirkus je trápení zvířat? „Týrané zvíře znamená, že zvíře bude bito, bude vyhublé, ve špatných podmínkách, bude psychicky úplně rozhozené. Ta zvířata jsou ve špičkové kondici, je o ně perfektně postaráno. Jsou zkrátka odchovaná v zajetí, nepoznala volnou přírodu. Mají kompletní veterinární péči, mají pohyb, mají trénink. Kdybychom je tu trápili, rozhodně by ke mně neměla takový vztah, jaký mají," říká Berousek.

Další plány rodiny Berouskových? Vlastní zábavní centrum.

Reklama

Související témata:

Doporučované