Hlavní obsah

Jak se dělilo 30 milionů, které rozkývaly pražskou koalici

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Primátor Hřib nechal hlasovat o odvolání ředitele Janečka, radní za Spojené síly a Prahu Sobě se ale postavili proti.

Reklama

Městská firma Pražská plynárenská Holding rozdala za rok 2018 v rámci nepovinných tantiém 18,4 milionu korun představenstvu a 2,7 milionu šestičlenné dozorčí radě. Dalších devět milionů si rozdělili lidé v dceřiných společnostech.

Článek

„Společnost Pražská plynárenská Holding jako jediný akcionář schvaluje rozdělení zisku za rok 2018 tak, že částka ve výši 21 100 000 korun se vyplatí jako podíl na zisku členů orgánů,“ citoval dokument firmy z letošního června server iRozhlas.

Dalších 3 364 706 korun představovaly tantiémy pro členy dozorčí rady společnosti Pražská plynárenská Distribuce a 1 835 294 korun pro představenstvo společnosti. 1 671 500 korun si rozdělili členové dozorčí rady další dceřiné společnosti Pražská plynárenská Servis distribuce a stejnou částku si připsalo i předsednictvo.

Ředitel městské společnosti Pavel Janeček tak kromě mimořádné odměny za vedení firmy získal další milion za místa v dozorčích radách.

Radní se 5. srpna dohodli, že vznikne nová metodika pro odměňování členů orgánů plynáren. Město také prověří možnost sloučení plynáren s firmou Pražská plynárenská Holding, přes kterou magistrát Pražskou plynárenskou vlastní. Ve smlouvách členů dozorčích rad také bude nově zakotveno, že nemají nárok na žádné tantiémy.

Na rozdělení 21 milionů korun navzdory koaliční smlouvě upozornil už v červnu Seznam:

Minulé pondělí nechal primátor Zdeněk Hřib (Piráti) hlasovat o odvolání ředitele Pražské plynárenské Pavla Janečka, radní za Spojené síly a Prahu Sobě se ale postavili proti. Podle předsedy magistrátního klubu Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila (TOP 09), který byl v té době na dovolené, šlo o porušení předchozí dohody, že se zástupci koalice nejprve s Janečkem sejdou, a zároveň o zásah do kompetencí radního Jana Chabra (TOP 09), pod kterého plynárny spadají. Hřib uvedl, že záměr odvolat Janečka avizoval předem.

Reklama

Doporučované