Hlavní obsah

Jak se doma léčit s koronavirem?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Lidí nakažených koronavirem neustále přibývá. Většina z nich nemusí být hospitalizována, zůstává v domácí izolaci a léčí se sama. Jaké zásady v těchto momentech dodržovat?

Článek

Jestliže na sobě pociťujete příznaky koronaviru, kontaktujte svého praktického lékaře. Po konzultaci s ním můžete podstoupit test, který je hrazen ze zdravotního pojištění (případně tento krok můžete přeskočit a test si zaplatit sami). Pokud vyjde výsledek testu pozitivní, přejdete do domácí izolace.

Příznaky onemocnění covid-19.

Domácí izolace

Pokud test skutečně prokáže přítomnost koronaviru, omezte jakékoliv návštěvy a zůstaňte pouze se svými členy domácnosti. I s nimi udržujte co nejmenší kontakt, abyste je chránili před nákazou.

Podrobněji jsme o domácím izolování v době koronaviru psali zde:

Samoléčba

Lék speciálně určený pouze na koronavirus neexistuje. Léčba onemocnění covid-19 tedy probíhá tak jako u jiných onemocnění. Klíčové je tlumit příznaky, na což se používají běžně prodejné léky.

Mezi nejčastější příznaky onemocnění covid-19 patří zvýšená teplota, bolest hlavy, svalů a kloubů. Na zmírnění těchto potíží pomáhají běžná analgetika a antipyretika, jakými jsou například ibalgin nebo paralen.

Při velmi vysokých horečkách by měl nemocný vyhledat lékařskou pomoc. Jde totiž o jeden z důležitých ukazatelů zhoršujícího se průběhu onemocnění.

V případě suchého kašle je vhodné podávat kapky nebo sirup na kašel. S vážnější dušností je nutné znovu urychleně vyhledat pomoc lékaře.

Ministerstvo zdravotnictví také doporučuje zvýšit příjem vitamínu C, dalších vitamínů a minerálů. Světová zdravotnická organizace k tomu radí věnovat zvýšenou pozornost pravidelnému a kvalitnímu spánku, zdravé stravě a péči o své duševní zdraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované