Hlavní obsah

Jak se dorozumět s batolaty? Znakování rozvíjí inteligenci a pomáhá dětem začít mluvit

Mamablog: Znakování zaručí snadnou komunikaci s kojenci a batolaty přirozenými znaky a gesty.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník osmiměsíční holčičky, „blbé věty“, které jste nesnášely jako děti a stejně je teď jako rodiče používáte a také tip na jednu vzdělávací aktivitu.

Článek

Jak se s malými dětmi dorozumět ještě před tím, než začnou mluvit? Zkuste znakování. V Česku je známé zhruba deset let, ve světě už ale asi třikrát déle. Vypadá trochu jako legrační pantomima, ale miminka se díky němu s rodiči podělí o svůj svět – dají vědět, co je trápí, kdy mají hlad nebo žízeň.

„Znakování je fantastické v tom, že dětem rozvíjí přirozenou inteligenci. Jsou dokonce lékařské průzkumy, že děti, které znakují, mají o 12 procent vyšší inteligenci,“ říká Silvie Knížetová, ředitelka vzdělávacího centra FasTracKids.

Znaková řeč je založená na jednoduchých znacích, které jsou přizpůsobené dětem tak, aby je snadno zvládly ukázat a daly se běžně použít.

Děti tuto formu komunikace zvládnou po čtvrtém měsíci věku a perfektně ji pak ovládají okolo devátého měsíce. Zastánci znakování tvrdí, že pomáhá dětem i k tomu, aby začaly dřív mluvit.

Máte tip na další aktivitu s dětmi? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře, nebo na Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované