Hlavní obsah

Jak se hledá český eurokomisař. Babiš ho nabízel i v sociální demokracii

Bude mít Česko eurokomisařku nebo eurokomisaře. A jaké jsou šance Věry Jourové?Video: Lucie Stuchlíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jedinou veřejně známou kandidátkou je sice už dlouho současná eurokomisařka Věra Jourová, ale Andrej Babiš zatím její nominaci veřejně nepotvrdil.

Článek

Ve chvíli, kdy je jasno, kdo bude stát pro příštích pět let v čele Evropské komise, začíná být jasněji i v tom, koho do nového týmu evropské vlády pošle Česko.

Premiér Andrej Babiš totiž začal seznamovat se svými plány politické partnery. Nyní je nejvíc pravděpodobné, že českým zástupcem v komisi bude dosud jediná veřejná kandidátka a dosavadní eurokomisařka Věra Jourová.

Andrej Babiš zatím sice její nominaci oficiálně nepotvrdil – ani poté, co se s ní toto pondělí mezi čtyřma očima sešel.

„S Věrou Jourovou jsem probral, jaká jsou východiska pro ČR při rozdělování portfolií v nové komisi. Musíme usilovat o silné portfolio s konkrétním obsahem,” napsal Babiš bez dalšího vysvětlení na Twitter.

Zároveň však dobře informovaný zdroj ze sněmovního prostředí Seznamu řekl, že Jourová dostala od Babiše příslib, že bude v Bruselu pokračovat. A stejnou informaci přinesl také na svém serveru týdeník Respekt.

Zároveň hlasy ze zákulisí mluví o tom, že vztahy mezi Babišem a jeho někdejší favoritkou ochladly.

Sama Věra Jourová na otázku, zda bude příští eurokomisařkou, nechce odpovídat.

„To je dotaz na pana premiéra,” řekla v úterý – tedy už po schůzce s premiérem – Seznamu. Babiš však dotazy Seznamu na post české zástupkyně (českého zástupce) v Evropské komisi nechal zcela bez odpovědi.

V minulých dnech Seznam z několika zdrojů každopádně dostal informaci, že Babiš v souvislosti s českým postem v Evropské komisi několik týdnů zpět oslovil i sociální demokraty, konkrétně ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

„ČSSD to ale s konečnou platností odmítla,” řekl Seznamu zdroj z Lidového domu. Sociální demokraté si prý nechtěli nechat zmizet v Bruselu nadějnou političku. A nabídku si vyhodnotili jako ne úplně vážně míněnou. Sama Maláčová na přímý dotaz, proč nabídku odmítla, neodpověděla.

Pokud se týká sociální demokracie, padlo v zákulisí také jméno ministra zahraničí Tomáše Petříčka, ale v jeho případě to na rozdíl od Jany Maláčové bude méně vážná spekulace.

„To je opravdu hoax. Ten má práci tady,” sdělil Seznamu zdroj z ČSSD obeznámený s děním kolem výběru eurokomisaře.

Vedle zmíněných dvou sociálních demokratů se pak v debatách o eurokomisaři objevilo i jméno Babišova loajálního ministra Richarda Brabce nebo bývalého ministra zahraničí Fischerovy vlády Jana Kohouta.

Do jaké míry Babiš skutečně hledal náhradníka za Jourovou a do jaké míry s ní hrál jakousi hru na nejistotu, tak není jasné.

Podle některých pozorovatelů Babiš Jourové vyčítá, že ho nevarovala před bruselskými audity o eurodotacích pro Agrofert nebo o jeho střetu zájmů. „Mohl mít dojem, že Jourová v jeho věcech neodvedla práci, jakou měla,” uvedl zdroj znalý bruselského prostředí.

Pro opětovnou nominaci Jourové přesto mluví hned několik faktů.

Za prvé Babiš zatím vážného náhradníka na její post nemá a dochází mu čas pro jeho hledání. Rozhodnout by měla vláda do konce července, ještě před vládními prázdninami. Až dostane komise nového šéfa, začne se sestavovat tým a je výhodnější vyjednávat konkrétní portfolio pro konkrétního člověka. Například Slovensko už oznámilo, že jeho eurokomisařem bude i nadále Maro Šefčovič. Pokud by Česko váhalo, mohlo by se stát, že skončí s méně významným resortem.

Jak popisuje jedna z Babišových europoslankyň Martina Dlabajová, Jourová má navíc tu výhodu, že by šlo o její druhé funkční období. „Je to zkušená eurokomisařka, díky níž bychom měli jako ČR větší šanci na získání důležitého a silného portfolia,” myslí si Dlabajová.

Podle Jourové by Česko mělo usilovat o některý z ekonomických resortů. „Zájem ČR je na ekonomických agendách, jako je například vnitřní trh, digitální ekonomika, obchod,” uvedla Jourová.

A další plus pro Jourovou – pro Babiše by její návrat do Česka znamenal zbytečnou politickou konkurenci.

Pokud Babiš Jourovou skutečně navrhne, bude ji muset ještě schválit vláda. Termín zatím není jasný, ale sociální demokraté s Jourovou nemají problém.

„Zatím tyto informace nemám,“ odpověděl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) Seznamu na otázku, jestli má zprávu, že se Babiš s Jourovou dohodl. Co se týče profesního hodnocení Jourové a jejího dosavadního působení v Evropské komisi, shoduje se s europoslankyní Dlabajovou – zkušená eurokomisařka má šanci získat významnější portfolium, což je výhodné pro Česko.

Paradoxně Jourové může pomoci to, co jí vyčítá její stranický šéf – že se v Bruselu věnuje své agendě a neprosazuje zájmy svého stranického šéfa. Což by se při nominaci jiného kandidáta mohlo změnit.

Reklama

Doporučované