Hlavní obsah

Jak se na Clintonovou volá, tak se od Ivanky ozývá. Trumpova dcera používala soukromý e-mail k zasílání vládní pošty

Ivanka Trumpová posílala emaily s oficiálním obsahem ze svého soukromého účtuVideo: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Ivanka Trumpová, dcera amerického prezidenta, posílala ze soukromého e-mailu poštu, která obsahovala i informace týkající se Bílého domu. Za to samé dříve kritizoval Donald Trump svou prezidentskou protikandidátku Hillary Clintonovou.

Článek

Amerika zažívá další e-mailovou aféru. Dcera prezidenta Spojených států Donalda Trumpa používala soukromý e-mailový účet k vládní korespondenci. Po odhalení kauzy začali kritici obviňovat Donalda Trumpa z pokrytectví. V prezidentských volbách, které se odehrály roku 2016, zažila podobnou situaci jako nyní Ivanka i Trumpova protikandidátka Hillary Clintonová.

E-maily Trumpové zahrnovaly většinou logistické a osobní informace. Některé by přesto mohly být v rozporu s federálními zákony. Bílý dům na žádost listu o reakci na zjištění o e-mailech Ivanky Trumpové zatím nereagoval. Agentura AP ale uvedla, že mluvčí jejího právního zástupce Abbeho Lowella informace The Washington Post nepopřel.

„Paní Trumpová někdy používala svůj soukromý účet, téměř vždy se to týkalo logistiky a plánování záležitostí její rodiny,“ uvedl mluvčí Peter Mirijanian. Zdůraznil, že Ivanka neposílala žádné utajované informace, žádné e-maily nevymazala a její elektronická korespondence byla již uvedena do souladu s předpisy.

Ne všechna tato prohlášení uspokojila. Například člen nevládní skupiny American Oversight Austin Evers požaduje odhalení e-mailů z Ivančiny pošty. Prohlásil, že „ani členové prezidentovy rodiny nejsou nad zákonem a případ vyvolává závažné otázky, kterými by se měl zabývat Kongres”.

Při prezidentské kampani z roku 2016 Donald Trump prohlásil, že jeho protikandidátka Hillary Clintonová používala soukromý e-mail k zasílání vládních e-mailů. Toho se měla dopustit ve funkci ministryně zahraničí. Ze svého soukromého účtu tehdy odeslala zhruba 30 000 e-mailů. Ta kvůli uniklé korespondenci čelila nařčení, že narušila národní bezpečnost. Současný americký prezident ji za to odsoudil. Prohlásil například, že uvrhla USA do nebezpečí nebo že jde o „kauzu větší než Watergate”, která vedla v 70. letech k pádu prezidenta Richarda Nixona.

Používání soukromého e-mailu není oficiálně nelegální. FBI po prošetření celé kauzy Clintonovou z ničeho neobvinila. Prohlásila ale, že bývalá ministryně zahraničí i její spolupracovníci měli být extrémně opatrní při manipulacemi s tajnými informacemi.

O tom, že soukromý účet k rozesílání e-mailů o vládních záležitostech používají i lidé z Trumpova okolí, se psalo v amerických médiích již loni. Už tehdy padlo jméno Ivanky Trumpové, ale i jejího manžela Jareda Kushnera, který je stejně jako ona poradcem v Bílém domě.

Reklama

Související témata:

Doporučované