Hlavní obsah

Jak se počítá majetek miliardářů? Kellner zbohatl, Babiš si pohoršil

Rozhovor s redaktorem časopisu Forbes Jaroslavem Maškem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nový žebříček světových dolarových miliardářů zveřejnil americký Forbes. Jak se vlastně majetek nejbohatších lidí počítá?

Článek

Nejbohatším Čechem ve světovém žebříčku Forbesu zůstává Petr Kellner, který meziročně vystoupal v žebříčku o patnáct pozic a s odhadovaným majetkem ve výši 15,5 miliardy dolarů je na 73. místě. To je jeho historicky nejlepší umístění.

Kellner loni posiloval v telekomunikacích, když koupil maďarský, bulharský a srbský Telenor, pokračoval v restrukturalizaci Škody Transportation a jeho klíčové aktivum – společnost Home Credit, která je podle počtu obchodních míst největší splátkovou firmou světa – se vrátilo k solidní ziskovosti. „Odhad jeho majetku jsme ale neměnili,“ říká redaktor české pobočky Forbesu Jaroslav Mašek.

Žebříček Forbes

Forbes sestavuje pravidelně. Jak se vlastně počítá? Pusťte si video v úvodu tohoto článku.

Andrej Babiš, český premiér a beneficient svěřenských fondů, v nichž je zaparkovaný holding Agrofert, si meziročně pohoršil. O druhé místo mezi českými dolarovými miliardáři se poprvé musí dělit. „Kvůli vyššímu zadlužení Agrofertu a nižší ziskovosti především jeho chemické části (umělá hnojiva) jsme meziročně snížili odhad jeho majetku o 1,1 miliardy dolarů a se jměním ve výši 3,5 miliardy dolarů se na něj dotáhl realitní magnát Radovan Vítek. Ten naopak profitoval z růstu cen nemovitostí a dalšího rozšiřování své realitní skupiny CPI Property Group,“ uvedl Mašek.

Vítek se tak s Andrejem Babišem dělí o druhé a třetí místo.

Čtvrtého Karla Komárka zasáhl podobně jako další dolarové miliardáře loňský pokles akcií, což pocítil přes řeckou loterii OPAP, která je součástí jeho panevropské loterijní skupiny Sazka. Odhad jeho jmění se také mírně snížil i přesto, že celkově šla finanční výkonnost Sazka Group nahoru.

Nováčky mezi dolarovými miliardáři jsou Pavel Baudiš a Marek Dospiva. Odhad majetku zakladatele a téměř třetinového majitele společnosti Avast, která chrání půl miliardy uživatelů po celém světě před internetovými hrozbami, vychází především z loňského uvedení firmy na londýnskou burzu. Pavel Baudiš investuje také do holdingu PFNonwovens, jednoho z největších výrobců netkaných textilií na světě, a do realit. Osmičku nejbohatších Čechů uzavírá pro letošek Marek Dospiva, spolumajitel skupiny Penta Investments, která ovládá mimo jiné řetězec Dr. Max, sázkovou kancelář Fortuna nebo Aero Vodochody.

Reklama

Související témata:

Doporučované