Hlavní obsah

Jak se počítají čísla ke koronaviru na homepage Seznam.cz

Foto: Profimedia.cz

Otázky a odpovědi kolem koronavirových čísel.

Reklama

Přečtěte si odpovědi na nejčastější dotazy k přehledovým číslům informujícím o nákaze onemocněním covid-19, která uvádíme na titulní stránce portálu Seznam.cz.

Článek

Podkladová data pro všechna čísla v boxu s označením „Koronavirus“ na domovské stránce Seznam.cz se přebírají z oficiálních statistik Ministerstva zdravotnictví České republiky. Denní rozdíly se pak počítají automaticky (ministerstvo pro většinu údajů mezidenní změnu neudává).

Odkud tato čísla bere ministerstvo zdravotnictví?

Ve zkratce je sbírá od jednotlivých hygienických stanic, nemocnic a pověřených laboratoří. Po jejich agregaci je pak jednou denně (zhruba v 08:00) aktualizuje. Více se dozvíte přímo na stránkách MZČR:

Denní přírůstek úmrtí za včerejšek na Seznamu nesedí s webem MZČR

Ano, denní přírůstek na webu Seznam.cz je absolutní změna za poslední den, kdežto MZČR udává, kolik lidí zemřelo za daný kalendářní den, a to se aktualizuje opakovaně i několik dní nazpět. Data z hygienických stanic chodí většinou se zpožděním, proto se do tabulek doplňují zpětně. Číslo na Seznamu však udává, kolik případů celkem přidalo MZČR do svých statistik za uplynulý den.

Když se sečtou některá čísla, dají dohromady denní přírůstek

Tvrzení, že počet nových potvrzených případů onemocnění covid-19 je součtem aktivních případů, počtu zotavených a zemřelých pacientů, je typický hoax, který se rozšířil po sociálních sítích. Vysvětlení je přitom jednoduché:

Od ministerstva zdravotnictví (MZ) jsou k dispozici tři údaje: počet potvrzených případů, počet zotavených pacientů a počet zemřelých. Seznam.cz tyto tři hodnoty využívá ještě k výpočtu čtvrtého ukazatele, tedy počtu aktivních případů, protože i tento parametr považujeme z hlediska epidemiologické situace za důležitý.

Počet aktivních případů se vypočítává z ostatních údajů dostupných ze statistik MZ, přičemž počet potvrzených případů je jedna z hodnot, která do tohoto výpočtu vstupuje.

Výpočet probíhá takto:

Počet aktivních případů = Počet potvrzených případů - (Počet zotavených + Počet zemřelých)

Vysvětlení výpočtu: Za aktivní případy se považují ti pacienti, kteří byli zjištěni, ale současně se neuzdravili nebo nezemřeli (v ten okamžik totiž už aktivním případem přestávají být).

Podle matematických pravidel lze ovšem poté rovnici samozřejmě převést i do jiného tvaru a pak také platí [Počet potvrzených případů] = [Počet aktivních případů] + [Počet zotavených] + [Počet zemřelých]. Když znáte všechna čísla, tak bude vycházet i v tomto tvaru. Je však důležité rozlišovat, která hodnota se původně dopočítávala (aktivní případy) a které byly vstupními hodnotami výpočtu (trojice statistik od MZ).

Zobrazovaný denní přírůstek tedy přesně odpovídá reálným statistikám, žádné číslo v něm není uměle navyšováno ani se v něm neobjevuje vícekrát.

Daná čísla reprezentují:

Aktivní případy - kolik je nemocných lidí s pozitivním testem právě teď (hodnota, která se vypočítává z níže uvedených)

Potvrzené případy - kolik se za celou dobu objevilo případů covid-19 (zdroj MZ)

Počet zotavených - kolik pacientů s nákazou se úspěšně zotavilo (zdroj MZ)

Úmrtí s nákazou - kolik zemřelo lidí s potvrzenou nákazou koronaviru (zdroj MZ)

Reklama

Doporučované