Hlavní obsah

Jak se „přelidní“ Česko? Tohle je vize roku 2070

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Český statistický úřad zveřejnil vizi růstu populace do roku 2070.

Článek

Více úmrtí než narození. Taková je až na Prahu vize vývoje populace pro Českou republiku do roku 2070 podle projekce Českého statistického úřadu (ČSÚ). Paradoxně to ale nemusí znamenat, že bude lidí v Česku ubývat. Díky migraci může být skutečnost opačná.

Nejvýraznější růst obyvatel ČSÚ nadále očekává ve Středočeském kraji a v Praze. „Počet obyvatel Středočeského kraje podle projekce vzroste do konce roku 2070 téměř o půl milionu na 1,86 milionu, což je o 36 %. Počet obyvatel Prahy by se měl zvýšit o 31 %, tedy o více než 410 tisíc na 1,72 milionu. Bydliště v těchto dvou krajích by tak mohla v budoucnu mít až jedna třetina obyvatel Česka, když aktuálně je to čtvrtina,“ upozorňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Oproti současnému stavu se podle ČSÚ v roce 2070 mírně zvýší populace i v kraji Plzeňském (o 6 %) a Jihomoravském (o 2 %). V polovině krajů se v průběhu projektovaného období naopak očekává snížení populace minimálně o 15 %.

Třetím nejlidnatějším krajem by se již na počátku roku 2022 měl stát místo Moravskoslezského kraje kraj Jihomoravský, v žebříčku krajů by si měly časem polepšit i kraje Plzeňský, Pardubický a Liberecký.

Nejvýraznějšímu úbytku obyvatel přirozenou měrou by v období let 2019–2070 měly čelit kraje Moravskoslezský a Ústecký, a to o téměř 290, resp. 180 tisíc. Pokles se očekává také v kraji Jihočeském, Olomouckém, Vysočině a Zlínském.

Stárnutí populace bude pokračovat ve všech krajích, kde vzroste průměrný věk obyvatel i počet seniorů v populaci. „Zatímco na počátku roku 2019 se průměrný věk obyvatel v krajích nacházel v rozmezí 41,2 až 43,1 let, na konci projekce v roce 2070 jej lze očekávat v jednotlivých krajích o čtyři až šest let vyšší,“ uvádí vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ Terezie Štyglerová.

Nejmladší věkový průměr populace by měl nadále mít Středočeský kraj a Hlavní město Praha, dále kraj Jihomoravský a oproti současné situaci i kraj Plzeňský. Nejstarší populace bude nadále ve Zlínském kraji, nově společně s krajem Moravskoslezským a Olomouckým.

Stěhování obyvatel v rámci republiky by mělo nejvíce zasáhnout střední Čechy. „Vnitřním stěhováním pravděpodobně nejvíce populačně posílí i v budoucnu Středočeský kraj, který by měl stěhováním z ostatních krajů získat do konce roku 2070 až 390 tisíc obyvatel,“ říká Roman Kurkin z oddělení demografické statistiky ČSÚ. Mírné přírůstky se očekávají i v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském kraji. Naopak nemalý pokles počtu obyvatel se předpokládá v Hlavním městě Praze (-90 tisíc) a Moravskoslezské kraji (-80 tisíc).

Reklama

Doporučované