Hlavní obsah

Jak se rodil „megapodraz” v Brně? Pýcha a pád, řekl silný zákulisní hráč Žďárský o Vokřálovi

V Brně vzniká koalice bez vítězného hnutí ANO.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

V Brně pokračují jednání o nové koalici bez vítěze voleb – hnutí ANO. Reportéři Seznamu rozpletli, co vedlo ke krachu jednání končícího primátora Petra Vokřála.

Článek

Bylo pondělí, okolo desáté večer, když se dosavadnímu brněnskému primátorovi Petru Vokřálovi jako vítězi voleb začal hroutit koaliční plán. Hnutí ANO v čele s primátorem plánovalo širokou spolupráci s ODS, ČSSD a lidovci.  Jen pár okamžiků předtím novinářům společně s lídryní ODS Markétou Vaňkovou a dalšími lídry Vokřál popisoval podrobnosti uvažované spolupráce. „Jednání však nevypadala tak hladce, jak se mohlo zdát. Lidovcům se nelíbilo, že nemají náměstka. V jednu chvíli dokonce dosavadní náměstek Richard Mrázek z ANO řekl, že se klidně náměstkovské funkce vzdá,” řekl Seznamu dobře informovaný zdroj.

„Pýcha a pád,” komentoval stručně zvrat jednání pro Seznam Vlastimil Žďárský, jeden z nejvlivnějších mužů sociální demokracie a člen vyjednávacího týmu. Narážel na fakt, že Vokřál partnerům údajně nenabídl důstojné role v koalici. To nepřímo potvrdil také volební lídr lidovců Petr Hladík. „Nebyl nám nabízený náměstek, jen radní, ale to není podstatné. Nebyli bychom schopni v té původní koalici dostatečně prosazovat náš program,” vysvětlil Hladík.

Je to obrovský podraz, říká vyšachovaný brněnský primátor Vokřál:

Tisková konference vyšachovaného brněnského primátora Vokřála.Video: Seznam Zprávy

Lidovci začali tušit, že mohou v radě získat mnohem víc. Jenže v koalici bez vítězného hnutí ANO.

Podle zákulisních informací oslovili Piráty, ať nabídnou novou koaliční platformu občanským demokratům. V té chvíli se Piráti mohli cítit uražení, že s nimi bývalý partner, tedy hnutí ANO, nechce spolupracovat ve staronové koalici. „Na pondělním jednání s hnutím ANO jsme navrhovali pokračování v současném formátu. To znamená koalice ANO, lidovci a Piráti. Tahle nabídka byla odmítnuta s tím, že máme jedinou možnost podporovat koalici bez účasti v radě,” popsala jednička brněnských Pirátů Tomáš Koláčný.

Piráti v Praze spolupráci s ODS odmítají, v Brně jí šli naproti a s občanskými demokraty jednali. Když se ODS otevřela nová lákavá možnost a s ní také role primátorky i čelní místa v radě, dny předešlé a nenarozené koalice byly sečteny. Navíc pomohli silní zákulisní hráči, občansko-demokratický exministr spravedlnosti Pavel Blažek, brněnský předseda ODS Robert Kerndl i jeden z nejmocnějších mužů sociální demokracie Vlastimil Žďárský.

Zatímco Vokřál v úterý po poledni ladil podrobnosti koaliční dohody, ostatní už narychlo chystali oznámení nové koaliční platformy. A šok byl na světě.

Část republiky v čele s premiérem Andrejem Babišem spílá „brněnským kmotrům” a pondělní veletoč označuje za „megapodraz“. Útokům na sociálních sítích čelí i Markéta Vaňková. „Jsme přesvědčeni, že spojení těchto čtyř subjektů je pro Brno to nejlepší, a to by mělo voliče zajímat. A v předchozím jednání s ANO jsme k dohodě nedospěli, bylo spoustu nedořešených věcí. V této podobě jsme se shodli rychle,” uzavřela Vaňková, která se má stát novou primátorkou.

Ve středu nová koalice nadále ladila společné priority jako výstavbu Janáčkova kulturního centra, odsun další fáze rezidentního parkování na duben příštího roku a v nové podobě nebo stavbu sportovišť.

Pirátům přitom zároveň přilétla nová nabídka na tři křesla v radě od hnutí ANO. „Ač jsem ji předal vyjednávacímu týmu, nezvažujeme ji. Ve chvíli, kdy probíhají jednání s touto koaliční platformou, nám nepřipadá komfortní řešit další možnosti,” dodal Koláčný.

Koaliční dohoda má být podepsaná příští týden. Pokud ovšem někdo nevytasí nové trumfy.

Reklama

Doporučované