Hlavní obsah

Co všechno se mění od 24. května

Foto: Getty Images

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Česko česká další fáze rozvolňování protikoronavirových opatření. Seznam Zprávy přinášejí přehled změn, které začnou platit od pondělí 24. května tak, jak je schválila vláda.

Článek

Změny se týkají zejména školství, ubytování a kultury. Bazény, wellness centra či například vnitřní prostory restaurací zůstanou i nadále zavřené. Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) by se interiéry hospod mohly otevřít počátkem června. Vše ale podle něj záleží na epidemické situaci.

Školy

Bez rotací žáků a v plném provozu budou od pondělí 24. května základní školy. Ve stejném termínu se znovu rozjede výuka i na středních školách. Studentům se také otevřou vysoké školy, doposud tam fungovaly jen laboratoře a praxe. Za týden tam znovu odstartuje také teoretická výuka. Účastníci přednášek musejí dodržovat rozestupy 1,5 metru.

Školy s antigenními testy budou žáky testovat jednou za týden, u PCR testů stačí čtrnáctidenní interval.

Změny se také dotknou základních uměleckých škol. „Výuka v základních uměleckých školách bude od 24. května probíhat s testem bez omezení, bez testu pro nejvýše 10 žáků. Střediska volného času pak mohou mít 10 osob bez testu, s testem pak až 50 osob uvnitř, 100 venku,“ sdělil ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Školy v Česku se kvůli epidemii zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina už řadu týdnů předtím. Prezenčně byly možné individuální konzultace. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základních škol se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a žáci speciálních škol. Od 19. dubna měli žáci druhého stupně a středních škol možnost skupinových konzultací v počtu do šesti dětí. V pondělí 26. dubna se pak obnovila praktická výuka ve středních školách a v posledních ročnících vysokých škol.

Zelená pro školy v přírodě

Vláda s platností od konce května také povolila školy v přírodě. Účastníci těchto školních akcí předloží negativní testy na covid. PCR test nesmí být starší sedmi dní. Pokud škola používá antigenní testy, měla by zajistit otestování žáků v den odjezdu a potom každých 72 hodin na škole v přírodě.

Ubytovací zařízení mají poskytovat své služby současně jen účastníkům školy v přírodě. Pokud se ubytuje víc skupin škol v přírodě, měl by provozovatel zajistit jejich oddělení. Zařízení by mělo být vybaveno tekutým mýdlem, jednorázovými ručníky nebo sušiči rukou a dezinfekcí na ruce u vstupu do budovy, u jídelny, na toaletách, v pokojích i ve společných prostorech.

Otevírají se hotely

Od příštího týdne se také na základě rozhodnutí vlády otevřou penziony, hotely a další ubytovací zařízení. Nové opatření nijak neomezuje jejich kapacity. Hosté však už předem musejí prokázat, že netrpí covidem. Využijí buď negativní test, osvědčení o dokončeném očkování, nebo doklad o prodělané nemoci. „Na rozdíl od zahrádek se musí klient skutečně prokázat bezinfekčností, když vstoupí do objektu a jedná s personálem. Personál musí zkontrolovat, že dotyčný splňuje stanovené požadavky,“ sdělil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

Pokud klient využije osvědčení o PCR nebo antigenním testu, nesmí být dokument starší než 48 hodin. Ubytovat se hosté mohou na sedm dní. Pokud chtějí pobyt protáhnout, je třeba dalšího testu. Lze využít i schválené testovací sady.

Dnes se při dodržení stanovených podmínek otevřely zahrádky restaurací. Podle Havlíčka už kabinet řeší i otevření vnitřních prostor restaurací. „Předběžný scénář počítá s otevřením v první polovině června. Čísla nasvědčují, že v ideálním případě by to mohlo být 7. června,“ řekl Havlíček. Definitivně vláda rozhodne na některém z dalších jednání.

Méně přísné limity pro kulturu

Vláda také rozhodla o rozvolnění kulturních a sportovních akcí. „Venkovní událost může naživo sledovat tisíc diváků, pro vnitřní akce nově platí limit pět set diváků,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Zároveň však účastníci mohou obsadit maximálně polovinu kapacity, nejvíce ale zmíněných 500 míst. Otevřít budou moci i kina, ovšem jen za předpokladu, že nebudou prodávat občerstvení.

Na kongresech či jiných vzdělávacích akcích se může sejít sto účastníků venku a padesát uvnitř.

Ode dneška se mohou konat zatím jen akce pod širým nebem pro maximální počet sedm set diváků. Podmínkou účasti na všech zmíněných akcích je a zatím bude buď negativní test, uplynutí čtrnáct dní od dokončeného očkování, či maximálně devadesát dní od prodělané nemoci covid-19. Oba typy akcí mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor.

Aktivní sport

Rozvolnění pozitivně dopadne taky na aktivní sportovce. Ve vnitřních sportovištích, která zahrnují třeba posilovny, může být od pondělí 24. května najednou třicet lidí namísto dosavadních deseti. Zvýší se počet sportujících lidí ve skupině ze dvou na dvanáct.

Podle ministra Plagy se mohou školy vracet k tělocviku. Platí však, že může být při jedné činnosti v tělocvičně maximálně dvanáct žáků.

Reklama

Doporučované