Hlavní obsah

Jak se šíří ebola v Africe: pouhá tři procenta infikovaných nakazila většinu nemocných

Za šíření epidemie eboly můžou děti a dospělí nad 45 let, zjistil nový výzkum.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Nová studie britských a amerických vědců ukázala, že se nebezpečný virus eboly v západních státech Afriky rozšířil z poměrně malé skupiny infikovaných.

Článek

Hlavními přenašeči krvácivé horečky byli infikované děti do 15 let a dospělí nad 45 let. Ukázal to nový výzkum zveřejněný britskou akademií věd. Virus se podle něj masivně rozšířil od malého zlomku nemocných. Dvě třetiny se jich nakazily od pouhých tří procent infikovaných.

Vědci si myslí, že důvodem bylo to, jak se lidé chovají a o jaké nemocné se především starají.

„Nebylo to způsobené povahou jednotlivých případů, ale tím, kdo se kolem (nakažených) pohyboval. Zajímalo by mě, jestli to má co do činění s tím, že lidé pečují o mladé a staré," řekl BBC Steven Riley z Imperial College London.

Studie mapovala šíření viru v největším ohnisku epidemie - Sieře Leoně. Pochopení přenášení eboly pomůže dalšímu vývoji vakcíny. Vědci ji loni testovali se 100% úspěšností na prvních 6 tisících obyvatelích západoafrické Guineje.

Epidemie eboly v západní Africe byla podle počtu obětí nejhorší v historii. Krvácivá horečka zabila v roce 2014 přes 11 tisíc lidí. Celkem se jich virem nakazilo víc než 28 tisíc, především v Sieře Leoně, Libérii a Guineji.

Reklama

Doporučované