Hlavní obsah

Jak se v Rusku bojuje proti demonstrantům: Anonym na internetu zveřejnil citlivá data tří tisíc osob

Při posledním protestu v Moskvě policie zasahovala mírněji. Opozice ale čelila jinému útoku.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Den před posledním z protivládních protestů v Moskvě se na internetu objevil seznam více než tří tisíc osob a jejich soukromých údajů. Databáze s názvem Baza zveřejnila čísla pasů, adresy a telefonní kontakty obyčejných ruských občanů. Všichni ale měli jedno společné – v uplynulých týdnech podpořili moskevské opoziční politiky, ať už účastí na demonstraci nebo podpisem.

Článek

Sobotního protestu v Moskvě se podle odhadů organizátorů zúčastnilo až na 60 tisíc lidí. Ve vazbě jich skončilo 250, tedy o dost méně než v předchozích případech. Opozice ale tentokrát čelila jinému útoku.

Devátého srpna, den před demonstrací, se na komunikační síti Telegram objevila tato zpráva: „Poslouchejte tohle: idio*i z týmu Alexeje Navalného to podělali. Přímo ve svém skupinovém chatu omylem zveřejnili CELOU databázi informací o jejich podporovatelích, které využívají k mobilizaci lidí při protestech. Je v ní všechno: pasy a telefonní čísla, adresy, všechno! Tím pádem už nemáme co na práci! Tito lidé si to prostě sami podělali. Bože, to je parta idio*ů!“

Autor příspěvku, uživatel zvaný Soudruh major, následně zveřejnil databázi zahrnující jména 3198 osob a jejich soukromé údaje – data narození, adresy trvalého bydliště, telefonní kontakty a čísla pasu.

Podle metadat byl soubor vytvořen 27. července, tedy v den jedné z moskevských demonstrací, a naposledy upraven v sobotu, tedy v den posledního protivládního protestu.

Lidem ze seznamu pár hodin po jeho zveřejnění přišly SMS zprávy, které je vybízely k tomu, aby přišli na demonstraci v maskách a aktivně se bránili proti policii. Tedy vyvolávali konflikt, který by následně mohl posloužit jako záminka k ospravedlnění tvrdého zásahu policistů.

Kdo se dostal na seznam?

V databázi s názvem Baza jsou tři skupiny lidí.

Jednu tvoří ti, kteří se účastnili protestů konaných 27. července a 3. srpna a skončili ve vazbě, kde si policisté zapsali jejich osobní informace. Jeden z opozičních politiků Dmitrij Gudkov k tomu na Twitteru uvedl, že jeden ze zadržených demonstrantů na policejní stanici uvedl falešnou adresu a následně ji v plném znění spatřil ve zveřejněné databázi Baza.

Druhou skupinu tvoří ti, kteří protestovali, ale ve vazbě neskončili. Databáze u nich zpravidla uvádí pouze telefonní čísla. Ty ale často nepatří přímo demonstrantům, ale jejich rodinným příslušníkům. Například ruská novinářka Nina Abrosimovová v databázi našla svou matku. Ta sice na rozdíl od Abrosimovové nedemonstrovala, patří jí ale podle smlouvy telefonní číslo, které její dcera používá.

Třetí skupinou jsou lidé, kteří nedemonstrovali, ale podpisem podpořili opoziční kandidáty do moskevského zastupitelstva. Politici z neparlamentních stran museli ke splnění podmínek ke kandidatuře nasbírat tisíce podpisů – a některá jména těch, kteří se jim „upsali“, skončila v seznamu Baza.

Kdo je Soudruh major?

„Data se objevila na telegramovém účtu zvaném Soudruh major. Jde o velmi pozoruhodný profil, který sám sebe označuje za hlavního poručníka FSB – Federální bezpečnostní služby. To vzbudilo náš zájem a rozhodli jsme se, že zkusíme identifikovat, kdo za profilem stojí,“ řekla Seznamu ruská novinářka Lilija Japparovová pracující pro opoziční zpravodajský server Meduza.

Jak řekla, tak se stalo – s pomocí dvou kolegů novinářů, dvou IT expertů a jejich softwarů na sběr a vyhodnocování dat odhalili muže, který stojí za provozem účtu Soudruh major.

Foto: Facebook.com / Vitalij Tajsajev

Specialista na PR a sociální sítě Vitalij Tajsajev.

„Vitalij Tajsajev je velmi zajímavý člověk. Je to mladý muž, zhruba 30letý, specialista na PR a sociální sítě. Zároveň pracuje pro státní zpravodajskou agenturu Rusko dnes a je také fotografem a rád cestuje,“ vylíčila Japparovová. „Tajsajev pochází z města Tomsk, kde absolvoval vysokou školu. A druhý titul získal v Paříži, kde se zajímal o obory spojené s ekologií. Když se ale vrátil do Ruska, místo ekologie se začal věnovat managementu sociálních sítí – včetně anonymních účtů na Telegramu,“ dodala.

Novinářům Tajsajev přiznal, že před dvěma lety dopomohl účtu Soudruh Major k výrazně větší sledovanosti. Zároveň odmítl uvést, kdo ho tehdy platil a popřel, že by se na obsahu, který účet zveřejňuje, nějak v současnosti podílel.

„Neřekl nám, kdo ho tehdy najal, ale potvrdil, že jde pravděpodobně o lidi velmi blízké Kremlu,“ řekla Japparovová.

Jak databáze Baza vznikla?

„Baza je výsledkem běžné policejní práce – pokud se člověk zúčastní demonstrace v Moskvě, je policií obklopen. Policistů jsou všude stovky. A nejde jen o ty, kteří vás aktivně tlačí pryč z ulic, jsou mezi nimi i členové speciálních tajných složek uvnitř policie, kteří si zapisují údaje ke každé osobě, kterou vidí, včetně značek aut. Z těch posléze zjistí jména, čísla pasů, adresy a další údaje, které obsahuje seznam Baza,“ vysvětlila Seznamu novinářka Japparovová.

„Když policie tato data používá, je to „v pořádku“, tedy v souladu se zákonem, pokud ale dojde k úniku, je to špatné znamení,“ dodala.

Jaký byl účel?

„Podle jednoho z mých zdrojů, který má blízko k ruským tajným službám, šlo o výhrůžku. Buďto ze strany jednotlivce, policie nebo moskevské správy,“ potvrdila Japparovová. Moskevským autoritám se protesty, které se konají už více než pátý týden v řadě, nehodí. Mluví se totiž o tom, že moskevský starosta Sergej Sobjanin, jeden z nejmocnějších politiků v Ruské federaci, by jednou v prezidentském křesle mohl nahradit Vladimira Putina.

„Putin se ale doteď sám k protestům nevyjádřil, ignoruje je. A je to od něj moudré – jakkoliv to na místě dopadne, prezident může jednoduše říct „my v Kremlu řešíme federální politiku, bylo to rozhodnutí moskevských politiků“ – ať už je řeč o brutalitě policejních zásahů nebo cílených únicích dat,“ řekla Japparovová.

„Je těžké pochopit, na základě čeho došlo ke zveřejnění databáze Baza, co přesně za tím stálo, zda vláda změnila taktiku, nebo šlo o akci jednotlivce, pravdou ale je, že policie při posledním protestu nezasahovala v takové míře jako doposud,“ uzavřela novinářka s tím, že pokud by se na seznam dostala i ona, nebála by se. „Přece jen, úniky soukromých dat, a obzvlášť soukromých dat demonstrantů, jsou v Rusku běžnou věcí,“ dodala.

Reklama

Doporučované