Hlavní obsah

Jak se Vánocemi „neprojíst“, ale skutečně je prožít? Radí známý dietolog Petr Havlíček

Jak se zdravě stravovat i během Vánoc? V pořadu Rodinka radí dietolog Petr Havlíček.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vánoce – svátky klidu a míru, ale také dobrého jídla a pití. Jak je přežít bez žlučníkového záchvatu a bez přibraných kil?

Článek

S adventním časem by se historicky mělo pojit i období půstu. Teď ale ruku na srdce: kdo z nás ho během Vánoc, kdy na nás všude číhá cukroví, vánočky a chlebíčky s bramborovým salátem, dodržuje? Dietolog Petr Havlíček přišel do vánočního speciálu pořadu Rodinka poradit, jak Vánoce v klidu prožít, ne se jimi „projíst“.

„Co oko nevidí, srdce nebolí a ústa nesežerou. Je to i o tom si na stůl připravit jídlo, které opravdu budu potřebovat. To znamená nechystat se na to, že přijde ještě další rota vojáků, ale připravit jídlo pro ty členy rodiny, kteří u stolu zasednou,“ radí Havlíček.

Na dobře známé „aby se to nezkazilo“ nebo „aby to nevystydlo“ tedy raději zapomeňte a myslete spíše na svůj organismus a koneckonců i na vyhnutí se nezodpovědnému plýtvání jídlem.

„Na druhou stranu udělat z Vánoc dietní hody ve smyslu nízkokalorických jídel taktéž není pro každého. To jídlo k tomu prostě patří,“ říká Havlíček.

Pokud se tedy při vánočních návštěvách těžkému jídlu přeci jen nevyhnete, je dobré po něm zapojit, kromě krátkého odpočinku, procházku. „Neležím potom u vánočního stromečku jak zdechlý vorvaň, který není schopný vnímat nic jiného než svoje přejedení, ale jsem také schopen vnímat emoce svých nejbližších a především dětí, kvůli kterým ty Vánoce pořád děláme,“ poukazuje na nejdůležitější aspekt Vánoc Havlíček. Další rady pak nabízí v úvodním videu.

Pro inspiraci, co na vánoční tabuli ve střídmosti naservírovat, se podívejte na tipy Terezy Willoughby:

Petr Zajíček s Terezou Willoughby při tvorbě slavnostních jednohubek.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované