Hlavní obsah

Jak se vaří pro Alcron a jak pro Lidl? Otevřená zpověď šéfkuchaře Pauluse nejen o jídle

Intimní zpovědi: Michelinský šéfkuchař Roman Paulus a jeho hloubkový rozhovor na kamery Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Co těší, baví či trápí ty, jejichž tváře známé z obálek lesklých časopisů? Tentokrát poskytl hloubkový rozhovor na kamery Seznamu michelinský šéfkuchař Roman Paulus.

Článek

Šestkrát získal Alcron pod jeho vedením michelinskou hvězdičku. Sedmá už v průvodci nejlepšími restauracemi nebyla. „Všichni čekali, co já na to. Pochopil jsem, že moje zodpovědnost je nezhroutit se.“

Komisaře Michelinu si prý můžeme představovat jako Gousteaua z animovaného filmu Ratatouille. „Chodili k nám do Alcronu asi čtyři roky, takže viděli, že si udržujeme kvalitu. Ale nikdo nám nic neřekl, prostě v roce 2012 v průvodci Michelinu hvězda byla,“ vzpomíná Roman Paulus.

On a Oldřich Sahajdák byli první Češi, kteří prestižní ocenění získali. A tak, jak se hotelová restaurace Alcronu šest let po sobě v průvodci nejlepších restaurací objevovala, sedmý rok v něm nebyla. „Nikdo nevysvětluje proč, co jsme dělali jinak, špatně. Zpětná vazba není od Michelinu žádná,“ vysvětluje Roman Paulus.

„To, že jsme ji vloni už nezískali, taky byl svým způsobem zážitek. Zkušenost, kterou musí člověk akceptovat. Možná jedním z důvodů, proč hvězdičku nemáme, je stres, který úspěch přinesl. Neumožňoval nám s dostatečnou lehkostí a radostí dál pracovat na tom, co jsme tam tak dlouho budovali,“ zamýšlí se.

Šéfkuchař si zvykl, že je na něj upřená pozornost a že všichni zkoumají, jak ztrátu ocenění bere. Byl otřesený, ale nemohl se hroutit. „Nikdo neříká, že hvězdu nemůžeme získat zpátky. Teď, po roce a něco, máme úplně jiný styl vaření a nový tým. Každý, kdo do restaurace přijde, dostane to nejlepší, co jsme kdy nabízeli,“ věří šéfkuchař.

Proč začal spolupracovat s obchodním řetězcem? Jaký rozdíl je vytvářet recepty pro Alcron, kde si může zajistit praktické jakékoli suroviny, a pro Lidl? Jak se jeho pracovnímu nasazení musela přizpůsobit rodina? Vaří i doma, pro své blízké? A jaké recepty má po babičce? Zjistíte z videa v úvodu článku.

Ten kromě intimní zpovědi v úvodním videu vzal Roman Paulus moderátorku Blanku Kubíkovou i na místa, která pro něj osobně byla důležitá. Do pětihvězdičkového hotelu v Praze i do zámeckého hotelu v Dürsteinu nebo na rodinnou chalupu na Berounce.

Pořad Moje místa si můžete pustit níže:

Moje místa: Jak udělat ideální vídeňský řízek? I to se nás Roman naučil v hotelu Alcron.Video: Seznam Zprávy

Premiéru pořadu Intimní zpovědi odvysílala Televize Seznam ve středu 11. září ve 21:30, hned po Mých místech.

Archiv již odvysílaných epizod najdete na portálu televizeseznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované