Hlavní obsah

Jak se virus šíří z Prahy: Od dělníků ze stavby zasáhl do pěti krajů

Foto: MZČR

Z Prahy 4 se koronavirus rozšířil do dalších regionů. Nakažených je 56 lidí.

Reklama

Praha stále patří mezí místa, kde dochází ke komunitnímu šíření nového koronaviru. Pověřená hlavní hygienička Jarmila Rážová popsala, jak se odtud virus šíří do dalších částí Česka.

Článek

Mezi oblasti, kde je nyní zvýšený výskyt nákazy koronavirem, nyní patří Praha a tři kraje: Moravskoslezský, Olomoucký a Středočeský.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová ve čtvrtek uvedla, že nyní v Praze přibývá průměrně 15 nových případů denně. Ve středu večer bylo v metropoli celkem 2 248 pozitivně testovaných lidí.

Více případů se v posledních dvou týdnech objevilo v Praze 4 až 6, Praze 8 až 10 a Praze 13.

„Tady se nadále jedná o komunitní šíření, máme několik klastrů, tedy takzvaných nakupení případů, které mají potenciál se epidemiologicky dál šířit,“ uvedla hygienička.

Zároveň na příkladu stavby na Praze 4 popsala, jak se nákaza šíří nejen v rámci jedné komunity, ale také do dalších regionů Česka.

„Celkový počet případů dosáhl v tomto klastru 56 lidí. Celkem 31 plus jejich deset rodinných příslušníků má bydliště v Praze. Zároveň se ta stavba stala zdrojem rozšíření případů do jiných krajů – Středočeského, Olomouckého, Zlínského, Ústeckého a Královéhradeckého. A to díky tomu, že na stavbě působí asi 41 různých firem, které mají zaměstnance z různých částí České republiky,“ uvedla.

Zasaženy byly dělnické ubytovny, kde bydlí i cizinci, s ohniskem byly propojené i základní školy v Uničově či Olomouci, zařízení olomouckých hasičů a domov pro seniory v Olomouci.

Jak se nákaza v tomto případě rozšířila, demonstrovala hygienička Rážová názorně:

Foto: MZČR

Kam až se virus z Prahy 4 dostal. Zasaženy jsou ubytovny, školy i domov pro seniory.

Vedle toho Jarmila Rážová zmínila skupiny nakažených, které vznikají v rámci toho, jak se rozvolňují sportovní a společenské aktivity.

Příkladem je komunita okolo hobby hokejového zápasu v aréně v pražských Letňanech, který se odehrál začátkem června.

K 12. červnu hygienici evidovali 21 nakažených – 15 účastníků zápasu a dalších šest kontaktů. U některých k nakažení došlo v rodině, u jiných na tréninku či narozeninových oslavách.

„Nastává detektivní práce krajské hygieny, a to vysledovat, jaké kontakty daný jedinec měl, kdy měl první příznaky, s kým se setkal. To je přibližně stovka dalších kontaktů,“ dodala epidemioložka. Kromě dohledání potenciálně nakažených a jejich umístění do karantény došlo také k dezinfekci příslušné hokejové haly.

Foto: MZČR

Skupina nakažených vznikla i ve spojení s hokejovým zápasem v Letňanech.

Olomoucko a Karvinsko

Další skupiny nakažených vznikly podle hygieničky v Olomouckém kraji, během poslední doby jde o 134 pozitivních případů v jednotlivých ohniscích.

V regionu jich hygienici evidují sedm, menší ve dvou základních školách v Uničově. Kolem tří desítek případů je ve výrobních závodech, dalších 18 ve stavební firmě a 27 případů se nachází v domově pro seniory v Litovli.

V Moravskoslezském kraji je potom 495 potvrzených pozitivních, nejčastěji ve spojitosti s Dolem Darkov.

„Částečně to souvisí s rozvolňováním opatření. Všichni se rádi setkáváme s přáteli a rodinou, ale měli bychom si uvědomovat, že virus je stále tady, měli bychom kontakty minimalizovat a stále být obezřetní. Zejména pokud se sami necítíme dobře, tak takové akce nenavštěvovat. Potom může docházet k velkým ohniskům,“ popsala Rážová.

Nové případy se podle ní objevují u pendlerů z Polska, proto je sousedící polský region i mezi rizikovými z hlediska cestování Čechů. Další ohniska nákazy hygienici často evidují ve zdravotnických zařízeních, ale i na školách, v oblasti hornictví, stavebnictví, průmyslu, na ubytovnách či v rámci sportovních zařízení.

Reklama

Doporučované