Hlavní obsah

Jak se vyrábějí šperky s diamanty? Rukama nám prošly miliony

Při výrobě diamantového šperku se využívá i 3D tiskárna.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Věděli jste, že výroba jednoho prstenu s diamantem může trvat jeden den, ale také několik měsíců? Že se přitom využívá 3D tiskárna a že ve šperkařské dílně se nesmí vyhodit ani smítko prachu?

Článek

Na první pohled nenápadný činžovní dům v Holešovicích – vznikají však v něm ty nejluxusnější a nejvzácnější šperky s diamanty a drahými kameny. Právě tady totiž sídlí český výrobce šperků ALO diamonds. Přes přísná bezpečnostní opatření vcházíme dovnitř. Dnes si tu jeden šperk zkusím vyrobit.

3D tiskárna pro diamantový šperk

Ptám se orientačně na cenu jednoho z prstenů, který si prohlížím ve vstupní hale. Je to osm milionů. Ten „můj“ prsten bude asi levnější, vycházíme totiž z návrhu, kde je menší kámen i zdobení.

Jednotlivé návrhy jsou rozkreslené na velkém archu papíru. Každý detail je pečlivě propracovaný a prokreslený. Všechny mají jedno společné: odsouhlasit je musí sám majitel firmy Alojz Ryšavý. Pokud dá návrhu zelenou, dostanou ho na stůl zlatníci a připraví voskový model. Některý ručně, některý pomocí 3D tiskárny. Samotný šperk pak musí této předloze přesně odpovídat.

Zlatý plech a zlatý drát

Návrh, který mám před sebou, je už odsouhlasený a můžu se pustit do výroby. Začínám tím, že si obleču koženou zástěru. Tady totiž nesmí přijít nazmar ani kousek materiálu a každé smítko zlata či kamene je sebráno a dále využito.

Začínáme výrobou zlatého kroužku. Dostávám zlatý drát a zlatý plech, který musím na speciální podložce pod plamenem nahřát. „Nahřívá se tak dlouho, než kov zčervená. To znamená, že má zhruba 600 stupňů,“ vysvětluje Ivo Weber, ředitel výroby a náš dnešní průvodce.

Rozžhavený plíšek se zchladí a rozválcuje. Pak už ho pomocí speciálních kleští zkouším stočit do kruhu a plamenem opět nahřívám. Zlatý drát se pak musí několikrát protáhnout speciálním zařízením, aby se ze čtyřhranného stal kulatým. Ten slouží k tomu, aby se do něj uchytil kámen.

Lopatka za 150 tisíc

Prsten se musí uhladit a vyčistit. Pak do jeho stran vrtáme otvory. Sem se zasadí drobné diamanty. Nabírám na miniaturní lopatičku pár třpytivých kamínků. „Za kolik to tak bude?“ ptám se ze zvědavosti našeho průvodce. „Tak 150 tisíc,“ odpoví a z hromádky vybere ty kamínky, které přesně sedí do našeho prstenu. Každý otvor se pak frézou vybrousí na přesný tvar kamene.

Vrcholem je zasazení hlavního diamantu. Lidem, kteří mají tuto klíčovou činnost na starost, se říká faséři. Jsou to zkušení specialisté. Já coby samozvaný brigádník se do toho raději nepouštím. Diamant nebo jiný drahokam je nutné zasadit do pečlivě vytvořeného lůžka, aby byl usazen co nejpevněji. Lůžko musí být plně přizpůsobeno kamenům a nesmí obsahovat žádné nerovnosti.

Prsten je hotový a zbývá ho jen vyleštit a galvanicky pokovovat tak, aby byl skutečně jemně bílý. V reálném čase může celý proces trvat jeden den. Nebo také několik měsíců. Ročně v ALO diamonds vznikne více než 20 tisíc takovýchto šperků.

Reklama

Doporučované