Hlavní obsah

Jak se vyrábí polstrovaná židle? Zkusili jsme si to u firmy, která bojkotuje obchodní řetězce

Jak se změnila práce čalouníků?Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V pořadu Byznys zblízka vám každý týden ukazujeme výrobu některého ze známých českých výrobků, kterou si moderátorka Zuzana Hodková i sama vyzkouší. Dnes je to polstrovaná židle.

Článek

Čalouněný nábytek se v Hradci Králové vyrábí od roku 1957.

Tehdy tam vzniklo družstvo čalouníků Kvalita, které bylo přeměněno na firmu Polstrin Design. U jejího zrodu byl v roce 1993 Karel Pacák starší společně se svým synem. Ten je dnes ředitelem a ve firmě působí i jeho synové. Tedy zakladatelovi vnuci – jednatel Ondřej a designér David.

Firma dodává designový nábytek na míru. Architektům, firmám i jednotlivcům. O některých zakázkách pro firmy či milionáře mluvit nesmí. Svým nábytkem ale vybavila třeba i skyboxy, obchodní centra či salony světových automobilek.

Spolupráci s velkými obchodními řetězci však odmítá. „Jeden pokus byl, ale museli jsme odejít,” vysvětluje ředitel rodinné firmy Polstrin Karel Pacák s tím, že v řetězci nejde o kreativitu, ale o čísla. „Oni dají do letáku naši sedačku ještě pod výrobní cenou. Celá politika obratů a slev, to není naše krevní skupina."

Reklama

Související témata:

Doporučované