Hlavní obsah

Jak se vyrovnat movitému PSG? Lyon, soupeř Sparty, recept našel

Foto: Profimedia.cz

Alexandre Lacazette, jeden ze slavných odchovanců Lyonu, který dnes obléká dres Arsenalu. Na snímku slaví svůj 100. gól v League 1.

Reklama

Čtvrteční večer znamená jediné – Evropská liga je zpět. Sparta se pokusí o odvetu za domácí porážku 3:4, kterou jí před 14 dny uštědřil Lyon. Jak se vlastně daří tomuto francouzskému celku obstát po boku hvězdného PSG?

Článek

Co má společného Karim Benzema, Alexandre Lacazette a Samuel Umtiti? Všichni tři se svému řemeslu naučili ve vyhlášené lyonské akademii.

Lyon patří mezi významná nákupní střediska, kam čas od času s chutí zavítají evropské velkokluby se svými kreditkami. Jen za posledních pět sezon se může Lyon pochlubit celkovým ziskem 189 milionů eur v rámci své přestupové bilance. A nejen to. Lyon navzdory mnoha překážkám ukázkově prosperuje. V čem vlastně tkví jejich úspěch?

O aktuálním sportovním profilu Lyonu, předním francouzském klubu, který na evropské scéně v předešlé dekádě zaznamenal dvojnásobnou účast v semifinále Ligy mistrů, si můžete přečíst zde.

Významné domácí trofeje Lyonu

  • 7× mistr Francie
  • 5× vítěz francouzského poháru
  • 8× vítěz francouzského superpoháru
  • 1× vítěz francouzského ligového poháru
  • 3× vítěz League 2

Proti proudu

Není žádné tajemství, že francouzská Ligue 1 zaznamenala v posledních letech sérii finančních ztrát. Poslední profitabilní sezona francouzského špičkového fotbalu se datuje daleko do minulosti, přesněji dlouhých 8 let zpátky. Meziroční ztráta, kterou francouzská nejvyšší fotbalová soutěž evidovala v poslední dekádě, vzrostla podle Swiss Ramble z 276 milionů eur až na trojnásobek.

Francouzský klubový fotbal na té nejvyšší úrovni v současnosti překypuje kontrasty. Výkonnostními a samozřejmě i ekonomickými. Fotbalová Francie nyní poměrně pyšně světu nabízí jako marketingový tahák hvězdné PSG, které v současné galaktické podobě existuje jen několik let. Před příchodem fondu QSI v roce 2011, tedy ultramovitých katarských majitelů, se pařížský klub svými příjmy nedokázal vyrovnat ani Marseille, nebo právě Lyonu. Dnes je situace zcela opačná. A superbohatých klubů v rámci nejatraktivnějších evropských soutěží přibývá jako na běžícím páse. Přesto Lyon kráčí směle kupředu.

Nicméně ekonomické nůžky se nebezpečně rozevírají. Podle serveru Transfermarkt by tržní hodnota kádru PSG pokryla téměř jednu třetinu hodnoty všech ostatních hráčů v rámci celé francouzské Ligue 1. PSG svými každoročními příjmy převyšuje svou největší domácí konkurenci o několik stovek milionů eur. Například takové příjmy evidované v kolonce „jiné komerční“ činí u PSG 257 milionů eur, což je desetinásobek stejného druhu příjmu u Lyonu, druhého v tomto měřítku.

O současném rozpoložení PSG si můžete přečíst více zde.

V rámci tzv. „Deloitte Football Money League“, analýzy řadící kluby na základě jejich zisků, nabízí Francie, země úřadujících mistrů světa, v top 20 právě zmiňované duo – PSG a Lyon. Zatímco stoupající PSG okupuje pátou příčku vedle evropských gigantů Bayernu Mnichov a Manchesteru City, Lyon osciluje kolem 17. místa.

Byť má současný Lyon od kvalitativní špičky evropského fotbalu poměrně daleko, dokáže se v lecčem vyrovnat i těm nejsilnějším. Vždyť takový Manchester City dokázal senzačně vyprovodit ve čtvrtfinále Ligy mistrů, hraným v létě roku 2020. PSG, v čele s hvězdným Lionelem Messim, letos v září lyonští trápili až do samotného závěru, kdy utkání rozhodl až v nastavení Mauro Icardi.

Dosud se tedy Lyon obstojně drží. Ale co dál? Nic nenasvědčuje tomu, že by se nejbohatší kluby měly začít dobrovolně uskromňovat. Existuje tedy vlastně nějaký způsob, jakým se může klub jako Lyon v budoucnu vyrovnat fotbalovým gigantům s finančním superzázemím?

Čísla nelžou

Ono to nebude tak zlé. Podle analýzy KPMG, renomované auditorské společnosti, vzrostla celková hodnota fotbalového Lyonu o 193 procent mezi lety 2016 a 2020. Studie se zaměřila na 32 předních evropských klubů, tedy směrem k ryzí fotbalové smetánce. Z jejího závěru vyplývá, že právě Lyon dokázal v poslední pětiletce na hodnotovém poli vyrůst ze všech absolutně nejvíce.

Pro srovnání, na druhém místě skončil londýnský Tottenham Hotspur, jenž ve stejném období prošel na první pohled signifikantnější transformací, když zaznamenal svou historickou účast ve finále Ligy mistrů a přestěhoval se do jedné z nejmodernějších sportovních arén současnosti. Dlužno dodat, že na rozdíl od Lyonu se Londýňané ohromně zadlužili. Třetí místo obsadil Inter Milán.

Jakési oživení ala Inter prožívá v posledních letech právě Lyon. Po sedmileté sérii mistrovských titulů se lyonští na nějaký čas nedobrovolně odmlčeli. Svou pozici byli nuceni vyklidit pro nástup dravějších a hlavně o poznání bohatších klubů, jakými se stalo poměrně nedávno duo – AS Monaco a zmiňované PSG.

Ačkoli lyonští si v budoucnu nemohou dovolit jakékoliv finanční závodění s těmi absolutně nejbohatšími, svého dlouholetého majitele by si měli hýčkat. Jean-Michelu Aulasovi, současnému vlastníkovi a klubovému prezidentovi, patří Lyon už od roku 1987. Aulas ho přebíral coby průměrný klub ve druhé francouzské lize, který se navíc toho času potýkal s nemalými dluhy. Aulas klub stabilizoval po finanční stránce a nastolil novou koncepci. Ta se zaměřila primárně na výchovu talentů a udržitelné hospodaření.

Zanedlouho začal sklízet ovoce. Po sérii mistrovských titulů a pravidelné účasti v Lize mistrů byl Lyon dokonce ohodnocen magazínem Forbes jako 13. nejhodnotnější fotbalový klub na světě. Aulas dokázal z Lyonu vybudovat globální brand v relativně krátkém časovém období. Vzestup lyonských se projevil i v ženském fotbale. Lyonské ženy se staly nejúspěšnějším celkem uplynulé dekády, když dosáhly hned sedmkrát na trofej pro vítěze Ligy mistryň. Z mistrovského titulu se radovaly od roku 2007 už 14krát.

„Les Gones“

Akademie Lyonu se může pochlubit úchvatnou bilancí. Podle nejrůznějších střízlivých odhadů se na profesionální úrovni chytí kolem 8–12 procent fotbalistů, kteří si v nějaké fázi svého vývoje prošli lyonskou školou. Pro srovnání, jedná se o dvojnásobek toho, co se podaří průměrně v rámci konkurenčních francouzských akademií.

„Kultura v Lyonu je dlouhodobě založená na víře v mládí a důvěře v talentované pracovité fotbalisty,“ říká Jean-Francois Vulliez, šéf akademie „Les Gones“. „Je to součást naší klubové DNA.“ Mimochodem klubová přezdívka „Les Gones“ znamená v regionálním dialektu „Děti“.

Majitel Aulas každý rok vyčlení minimálně sedm milionů liber pro účely klubové akademie. Klub zaměstnává jen v rámci Francie nespočet špičkových skautů, kteří mají za úkol důkladně vytipovat perspektivní posily.

Genesio, jenž v Lyonu působil 12 let na nejrůznějších pozicích včetně skautingu, kouče rezervního mužstva i áčka, vyzdvihuje lyonský důraz kladený na skauting. „Nábor nových nadějí jim umožňuje jistou konkurenční výhodu. V rámci akademie Lyonu se mohou spolehnout na excelentní trenérský štáb, který hráče posune na potřebnou úroveň. Třetí a zcela zásadní aspekt je ochota trenéra prvního mužstva vložit důvěru do svých odchovanců,“ sdělil serveru Bleacher Report Genesio.

Lyonu se tak dlouhodobě daří sázka na mladé talenty, které si klub buďto sám vychová, nebo přímo vytipuje ve stále ještě perspektivním věku. Z odchovanců v minulosti odešel za velký balík Karim Benzema do Realu Madrid, Alexandre Lacazette do Arsenalu nebo Samuel Umtiti do Barcelony.

Rekordní tržba přišla ale z peněženky Tottenhamu za Tanguye Ndombelého (65 milionů eur), na němž Lyon vydělal během několika měsíců kolem 40 milionů eur. V současnosti se vkládají velké naděje do budoucnosti Houssema Aouara, 22letého kreativního záložníka, o jehož služby měl v létě zájem Arsenal, ale i Manchester City nebo Juventus.

V Lyonu pochopili, jak soupeřit s finančními obry. Ostatně takové PSG v dohledné době Aulas a spol. s jistotou ve finanční páce nepřemůžou. Namísto neurotického zadlužování volí lyonští svou osvědčenou strategii – výchovu nad zlato. Současná mise tak zřejmě zní: vychovejme si své vlastní PSG.

Reklama

Související témata:

Doporučované