Hlavní obsah

Jak se změnil nábytek? V obýváku už nechceme jen sedět, křesla nahradily válecí soupravy

První část pořadu Byznys zblízka. V něm najdete rozhovor s Karlem Pacákem z firmy Polstrin Design.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víte, kolik nábytku se ročně vyrobí a prodá v České republice? Jak se vyrábí designová židle a jak se spolupracuje se světovými návrháři a designéry? Magazín Byznys s hostem Karlem Pacákem z firmy Polstrin Design přináší na tyto otázky odpovědi.

Článek

Rodinná firma Polstrin Design z Hradce Králové spolupracuje se světovými designéry, ale vyrábí i zakázkový nábytek na míru. Jednotlivcům i firmám. A požadavky zákazníků se za posledních pár let dost změnily.

„Počet lidí, kteří nad vybavením a zařízením začínají přemýšlet, se zvětšuje. Už to není jenom o tom jít do obchodního domu a koupit to, co vidím,“ říká ředitel firmy Karel Pacák s tím, že dnes je trend „válení“. Dříve populární sedací soupravy 2–1–1, tedy pohovka a dvě křesla, jsou na ústupu. „Plochy se zvětšují. Už to není sedací souprava, ale spíš válecí,“ dodává Pacák.

Polstrin Design má padesátku zaměstnanců a roční tržby 75 milionů. „Nemáme tendenci navyšovat počet zaměstnanců. My jsme rodinná firma a chceme to v té atmosféře rodinné firmy udržet. Nad padesát lidí se to mění. Už vás začnou tlačit čísla a vytrácí se z toho kreativita,“ dodává Pacák.

Ve firmě je to stejné jako ve fotbale

Sám bývalý profesionální sportovec–fotbalista se snaží obklopit lidmi, kteří vyznávají stejné zásady a principy. „Sport mi dal hodně moc a je pro nás důležitý. Pomalu i do výběrového řízení, když přijímám nového člověka, tak se ptám, jestli sportuje. Sport vychovává v lidech principy. Člověk je pak naučený disciplíně, kolektivu, naučí se za druhého zabrat,“ říká Pacák s tím, že ve fotbale i ve firmě platí, že hraje ta nejlepší jedenáctka. „Člověk chce být obklopen nejlepším týmem, aby ten výsledek byl co nejlepší,“ říká Pacák.

Ve firmě s ním působí jeho otec – zakladatel firmy a z pozice jednatele mu šéfuje jeho vlastní syn. „Syn na mě tlačí přes čísla, usměrňuje mě, ale já jsem za to rád. Myslím, že nám to funguje. A pocit, že je můj otec v 83 letech s námi stále v kanceláři, je úžasný,“ říká Pacák.

Pokračování pořadu Byznys zblízka a v něm rozhovor s Karlem Pacákem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Pořad Byznys

Sledujte pořad Byznys každý všední den na Televizi Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Související témata:

Doporučované