Hlavní obsah

Jak se ztrácí peníze v kraji s nejhoršími silnicemi. Zakázku na údržbu vyhrál šéfkuchař

Natáčeli jsme na silnici, kde měla Culinaria Art podle zakázky prořezat alej stromů – a neprořezala.Video: Šimon Trantina, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stamilionové opravy silnic jsou čisté, tvrdí dlouhodobě Středočeský kraj. Opoziční zastupitel ale objevil zakázky, které kraj zaplatil – a žádnou práci nedostal.

Článek

Michael Pánek je už dlouho přesvědčený, že se ve středních Čechách ztrácejí stamiliony na opravy silnic – podle statistik nejnamáhanějších v zemi.

Pánek, zastupitel Středočeského kraje za ODS, teď náhodou při nočním surfování po dopravních zakázkách našel důkazy, které jeho podezření ještě zesilují.

Zakázky na prořezávání stromů podél silnic začala v kraji vyhrávat firma patřící šéfkuchaři a majiteli luxusní restaurace. Nikdy předtím se touto činností firma neživila. Ale co víc: zastupitel Pánek si ze svých peněz zaplatil znalecké posudky, které ukázaly, že firma ve skutečnosti žádnou práci neodvedla. Pouze zinkasovala peníze.

„Pokud někdo proplatil práci, která se neuskutečnila, tak je to podle mě podvod. A měla by se tím zabývat policie,” říká zastupitel Pánek.

Vedení kraje přitom o Pánkovi dlouhodobě mluví jako o kverulantovi, který si vymýšlí. Naposledy když spočítal, že kraj za poslední roky přišel skoro o 700 milionů korun jen tím, že nevypisuje otevřené tendry nebo že na velkých zakázkách se točí stále stejné firmy.

Znalkyně: Statisíce za nic

Tentokrát se jedná o dvě zakázky na údržbu zeleně podél okrsků na Kolínsku a Kutnohorsku. Dohromady téměř za milion.

Minulý měsíc pořad Reportéři ČT upozornil, že podle smlouvy měla společnost Culinaria Art jako vítěz zakázky v hodnotě 530 tisíc prořezat stromy kolem vesnice Roztěž u Kutné Hory. Soudní znalkyně najatá Pánkem ale odhalila, že ve skutečnosti v tomto úseku silnice nikdo stromy několik let neošetřoval.

Jsou to dva roky, co zastupitel za ODS Michael Pánek přišel s výbušnou analýzou: Středočeský kraj plýtvá stamiliony.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

A teď se objevuje další taková zakázka: letos v březnu dostala společnost Culinaria Art na starosti údržbu zeleně mezi obcemi Radlice a Lhotka na Kolínsku. Za 408 tisíc korun. Krajský zastupitel Pánek si nechal zpracovat další znalecký posudek – se stejným výsledkem. „Lze konstatovat, že práce uvedené dle smlouvy o dílo ze 14. 3. 2018 nebyly provedené,“ zní jeden ze závěrů posudku Ireny Dundychové, znalkyně s kulatým razítkem.

„Pokud byla částka (408 tisíc) proplacena, šlo zjevně o zaplacení neprovedených prací,“ dodala znalkyně Dundychová. Zjistila, že více než stovka stromů kolem silnice byla naposledy prořezaná před třemi až pěti lety.

Našla jedinou výjimku: u jednoho dubu někdo v posledních dvou letech ořezal pár větví zasahujících do silnice.

A do posudku ještě vepsala, že dokumentace k této zakázce je nedostatečná. Obvyklé je stromy očíslovat a přibližně zjistit, v jakém jsou stavu. A pak do mapy zakreslit, které se ošetřovaly. Aby bylo možné práce zpětně zkontrolovat. U této zakázky však nic takového není.

Silnice opravená - a zase rozbitá

Právě to je věc, na kterou Pánek dlouhodobě upozorňuje: že krajský úřad a středočeská správa a údržba silnic všechna podezření na neprůhledné zakázky nebo špatně provedené opravy odmítají s tím, že mají dokonalý systém zadávání tendrů i kontroly kvality.

Ve dvoumiliardovém rozpočtu Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje nejsou dvě zakázky na odstranění suchých větví zásadní položkou. Ale podle Pánka je to poprvé, co se potvrdilo, že kraji utíkají peníze.

„Když tedy teď víme, že nekontrolují ani tyto malé zakázky, jak si máme být jistí, že prověřují kvalitu velkých oprav silnic nebo mostů?” ptá se Pánek, který nedávno také zmapoval (a opět doložil znaleckým posudkem), jak jednu opravu silnice provedl kraj naprosto nevhodnou technologií. Takže po roce je znovu rozbitá. Navíc firma podle znalce z ČVUT opravila o kilometr méně, než měla ve smlouvě. Správa silnic přitom za rekonstrukci zaplatila 3,7 milionu korun.

Prověříme, slíbil šéf silnic

Zakázku na prořezání stromů na Kolínsku, jak už bylo řečeno, získala od správy silnic společnost Culinaria Art. Už její název odkazuje ke gastronomii – vlastní ji ostatně úspěšný šéfkuchař Robert Chejn, který v Ratboři u Kolína pod hlavičkou této společnosti provozuje restauraci ve stylovém hotelu Chateau Kotěra.

Culinaria Art do letoška zakázky na údržbu zeleně od kraje nedostávala. Tyto služby ani nikdy veřejně nenabízela, na webu není možné najít žádné její inzeráty nebo nabídky. Jedině pod hlavičkou hotelu, který sháněl recepční nebo číšníky.

Zdeněk Dvořák, ředitel Krajské správy a údržby silnic, která zakázky zadala, s reportérem Seznamu komunikoval pouze SMS zprávami. „Prověříme,“ odpověděl stručně na otázku, jestli si je jistý, že firma Culinaria Art stromy na Kolínsku skutečně ořezala. O první zakázce pro tuto firmu (tedy údržbě zeleně u Kutné Hory) Dvořák tvrdí, že je v pořádku. „Provedla,“ odpověděl opět jednoslovně SMS zprávou na dotaz, jestli firma práce provedla.

Místo, kde mělo dojít k prořezání stromů za 408 tisíc korun.

Majitel firmy a restaurace Robert Chejn ve středu do telefonu řekl, že odpoví e-mailem. Druhý den poslal své vyjádření: napsal, že zakázku, kterou nově znalecký posudek označil za neprovedenou, si správa a údržba silnic zkontrolovala a bez výhrad převzala. Podle Chejna má jeho firma s údržbou zeleně zkušenosti – nasbírala je v hotelovém komplexu Chateau Kotěra. „Od samého vzniku pečuje moje firma o zámecký park a přebytečnou kapacitu využívám pro další zákazníky. Pro běžné práce mám odpovídající kvalifikaci a pro další specializované požadavky využívám specialisty,“ uvedl.

Chejn uznal, že jeho firma své služby nikde veřejně nenabízí. Prý proto, že se zeleni věnuje jako „doplňkové činnosti“.

Seznam Chejnovi nabídl setkání s autorkou znaleckého posudku přímo na silnici, kde se měly práce odehrát – aby mohl ukázat, které konkrétní stromy jeho firma prořezávala. Chejn odmítl. „Zakázka pro mě definitivně skončila a nemám důvod se k ní vracet,“ vysvětlil.

Jsou sousedé. „Co řešíte?“

Ředitele správy silnic a šéfkuchaře (a teď i odborníka na ošetřování stromů) Chejna pojí právě středočeská vesnice Ratboř u Kolína, kde Chejn provozuje zmíněnou restauraci Chateau Kotěra. Ředitel Dvořák má dům ve stejné vesnici – jen pár desítek metrů od tohoto architektonicky cenného hotelu, postaveného za první republiky.

Foto: Hotel Chateau Kotěra

Hotel Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína.

Dvořák odmítl odpovědět na otázku, jak dobře se s majitelem restaurace Chejnem zná. „Co řešíte? Můj osobní život, nebo vás zajímá řádně vysoutěžená zakázka a její plnění? Pokud to druhé, pak vysoutěžená firma má v doložce živnostenského rejstříku provádění zemědělských a lesnických prací a do těchto typu tendrů má právo se přihlásit a nabídnout cenu za práci. Vše v souladu se zákonem,“ napsal do textové zprávy Dvořák.

Takže shrnuto: firma Culinaria Art, která dosud veřejně vystupovala pouze v gastronomii, si podle ředitele správy silnic Dvořáka v posledním roce rozšířila portfolio také o údržbu zeleně v okolí silnic Středočeského kraje, a tím se kvalifikovala pro tento typ zakázek.

A další zakázky od ředitelství dálnic

Ale to ještě není vše: další dvě podobné zakázky letos dostala Culinaria Art také od Ředitelství silnic a dálnic: čištění náletových dřevin a keřů za 670 tisíc.

Ředitelství silnic a dálnic říká, že ho požádal sám šéfkuchař Robert Chejn, majitel firmy Culinaria Art, ať jeho společnost osloví, až bude ve hře nějaká zakázka na „zahradnické práce“. Ve všech případech pak Culinaria Art nabídla nejnižší cenu. Jako třeba v případě vyklestění okolí dálnice D8. „Zhotovitel provedl práce bez vad a nedodělků v požadované kvalitě a termínu,“ uvedl Jan Studecký, mluvčí ŘSD.

O zařazení firmy Culinaria Art do seznamu oslovovaných uchazečů prý rozhodlo také to, že už na konci roku 2018 tato společnost dostala od ŘSD první zakázku – a odvedla ji k naprosté spokojenosti.

Pohled do rejstříku smluv ukazuje, že se tehdy nejednalo o zeleň: Culinaria Art dostala od ŘSD zhruba 220 tisíc za to, že sebere a odveze odpadky podél dálnice.

Předtím sice Culinaria Art také dostávala od ŘSD drobné zakázky, ale nikoli silniční. Zajišťovala pro šéfy této státní organizace jídlo a ubytování právě v hotelu Chateau Kotěra u Kolína – a to při výjezdních poradách. Některých akcí se zúčastnilo až 40 lidí a celkem za tyto akce ŘSD zaplatilo téměř 600 tisíc.

Kraj: Vše je v pořádku, máme audit

Krajský zastupitel Pánek zveřejnil před dvěma lety analýzu, kterou sepsal z veřejných zdrojů – především z rejstříku veřejných zakázek, kde krajská správa a údržba silnic musí své tendry zveřejňovat. Zmapoval, jak většinu zakázek na opravy silnic ve středních Čechách dostává jen sedm firem, jež se stále točí a rozdělí si mezi sebou zakázky za 1,7 miliardy korun.

A velká část zakázek se neodehraje formou otevřené soutěže, ale pouze tak, že správa silnic osloví předem vytipované společnosti.

Pánek uznává, že se mu ani po dvou letech nepodařilo vedení kraje přesvědčit, že je s výdaji na silnice něco v nepořádku. A že je potřeba provést hloubkovou kontrolu. „Kvůli podvodům na Středočeském kraji se pěkných silnic asi nedočkáme,“ odhaduje Pánek.

Proto se rozhodl, že bude uvnitř ODS usilovat, aby se dostal na první místo kandidátky pro krajské volby, které se uskuteční za rok. Stejnou nominaci na hejtmana chce Martin Kupka, místopředseda ODS.

ODS přitom po posledních volbách byla ve Středočeském kraji v koalici, vládnoucí hnutí ANO ovšem po roce tuto spolupráci vypovědělo. A domluvilo se s ČSSD. Bývalí členové této koalice mluví o tom, že to byla reakce právě na jejich snahu o pročištění silničních zakázek.

Foto: Vojtěch Blažek

Objednaný audit silničních zakázek žádné zásadní chyby nenašel.

Krajský úřad si v reakci na Pánkovu kritiku nechal vypracovat audit od společnosti BDO. Auditoři zjistili, že je se zakázkami vše v pořádku. Jenže Pánek namítá, že nešli do hloubky – jen prý formálně zkontrolovali, jestli zadání zakázek odpovídá zákonu. Podle vedení kraje naopak audit jasně ukázal, že správa silnic hospodaří dobře.

„Auditor v rámci průběhu procesu přejímání prací a zakázek neidentifikoval procesní zjištění, která by byla v rozporu s dobrou praxí,“ stojí v auditu.

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) se loni neúspěšně pokusila přimět ODS, ať svého zastupitele odvolá. Protože Pánek podle hejtmanky soustavně kraj poškozuje. „Pane Pánku, já se v tuto chvíli opravdu obávám, že vy svými vystoupeními, která nejsou ničím podložená, poškozujete dobré jméno Středočeského kraje a krajského úřadu a všech úředníků, kteří tady pracují,“ prohlásila loni na zasedání zastupitelstva.

Reklama

Doporučované