Hlavní obsah

Jak šel Pelta do vazby. Vedli ho zadním vchodem, aby ho nikdo neviděl

Soud uvalil vazbu na dva obviněné.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Reportér Seznamu zachytil den u soudu, který rozhodoval o vazbě v asi největší kauze tohoto roku.

Článek

Soudní rozhodování o vazbě pro dva hlavní obviněné v kauze údajného ovlivňování rozdělování dotací pro sport z Ministerstva školství se neobešlo bez policejních manévrů.

Soud totiž poslal do vazby dva vlivné obviněné – šéfa Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu a bývalou náměstkyni Ministerstva školství Simonu Kratochvílovou. Ta dříve než o svobodu přišla o své postavení – už po ránu ji ministryně školství odvolala z funkcí.

Jako první přivezli policisté k soudu Kratochvílovou, už krátce po deváté hodině ráno. Měla kapuci a před kamerami si kryla tvář i dalším oblečením. Zpozdil se však její obhájce, a tak s ní policisté v obležení desítek novinářů museli čekat skoro tři čtvrtě hodiny na chodbě.

Video: Jak přivezli k soudu Simonu Kratochvílovou

Jak přivezli k soudu Simonu Kratochvílovou.Video: Seznam Zprávy

Sotva soud rozhodl o vazbě Kratochvílové, ukázalo se, že policie mezitím zadním vchodem přivezla do budovy soudu Miroslava Peltu. Tak, aby ho nikdo neviděl. O jeho vazbě tak soud nakonec rozhodoval v úplně jiné soudní síni.

Novináři mohli Peltu spatřit, jen když ho policie několikrát vedla mezi dvěma soudními síněmi vzdálenými od sebe pouze pár metrů. Vše bylo zařízeno tak, aby se k Peltovi nemohl nikdo přiblížit.

Video: Pelta přichází do soudní síně

Pelta přichází do soudní síně. Video: Hanuš Hanslík

Rozhodnutí o uvalení vazby pak soud vyhlásil až krátce před půl třetí. Předtím ale nechal z budovy vyvést všechny novináře, protože končily úřední hodiny soudu a zavírala se budova.

Média tak musela opustit i dvůr v soudním komplexu, kde novináři čekali u policejního auta připraveného pro Peltu.

Peltovi tak nakonec nebylo možné ani z dálky položit otázku, co na uvalení vazby říká.

Reklama

Související témata:

Doporučované