Hlavní obsah

Jak si dát humra a nepřijít při tom o prst

Foto: Seznam Zprávy

V Hliněné baště pečeného humra servírují s pečivem, bylinkovým máslem a limetkovou majonézou.

Reklama

Hliněná bašta v Průhonicích je proslulá domáckou atmosférou. Jídelní lístek tomu ale odpovídá jen z poloviny: Vedle českých hotovek tady na návštěvníky čekají výtečné ryby a plody moře.

Článek

Romantika každým coulem. Populární „výletní“ hospoda s atmosférou francouzského venkova překvapuje v mnoha směrech. Při prvním pohledu zaujme unikátní stavba z nepálené hlíny s výraznou věžičkou, další překvapení se skrývají uvnitř. Ať už je to akvárium s živými humry, podmanivý interiér či fantastická terasa přilepená k malému rybníčku.

Restaurace ze skládky

Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Česku. Na stavbu restaurace byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Odpadly tak náklady na dopravu a materiál.

Hliněnou baštu projektoval a stavěl ateliér SEA architekta Petra Suskeho, který je průkopníkem hliněných staveb v České republice. Suske za pomoci architekta Zdenka Rajniše na stavbě zúročil své zkušenosti z Afriky, kde hliněné stavby oba studovali.

Hliněná bašta je krásným příkladem rodinného podniku. Majitelem a šéfkuchařem je Hynek Vávra, jeden z velkých srdcařů české gastronomie, který se na okraji Průhonic svým hostům věnuje víceméně denně již bezmála čtvrt století.

Jako velký sportovec jezdí „do práce“ ze svého bytu v Podolí občas i na kole, a když mu covid zavřel hospodu, během několika dnů si otevřel „cyklostánek“ s rozdělaným ohněm, kde si kolemjdoucí a kolemjedoucí mohli koupit a opéct buřta, nebo si dát kávu a domácí koláče. Prostě a jednoduše, nemohl jen tak sedět a nic nedělat.

Famózní zvěřina

Teď už ale zase funguje jeho pečlivě vypiplaná hospoda, proslulá svou domáckou atmosférou, příjemnou obsluhou či kočkami, které se procházejí mezi stoly a tu a tam se uvelebí na volné židli. Hlavně však láká svou kulinární nabídkou, netradičně rozkročenou do dvou poměrně odlišných směrů.

Jedním z pilířů Hliněné bašty jsou fantastické ryby a plody moře, tím druhým pak české hotovky, jinými slovy sezonní česká klasika. Na jídelním lístku se tak objevuje velikonoční kůzle, jarní králík s nádivkou či podzimní zvěřina s takovými delikatesami, jako je dančí guláš se špekovými knedlíky, jelení hřbet se švestkovou omáčkou dochucenou perníkem či kančí pečeně se šípkovou omáčkou.

Ryby a raky taky

Ale teď už k moři. Mezi předkrmy potěší svěží salát z chobotnice, výtečný je tatarák z marinovaného lososa či jedna ze stálic na jídelním lístku v podobě úchvatných krevet restovaných se zázvorem a mangem, jejichž uhrančivá chuť je zvýrazněna kokosovým mlékem.

+2

Z ryb můžeme doporučit mořského ďasa, jehož maso se mezi labužníky těší velké oblibě, potěší také grilovaný losos s pikantním čatní z chilli a manga či tuňák s vyhlášeným šafránovým rizotem a omáčkou z pečených paprik. A nebojte se vyzkoušet ani grilovanou chobotnici, jejíž křehké maso patří k ceněným pochoutkám – pokud ho kuchař umí připravit, a to Hynek Vávra umí.

Můj život za tvůj prst

A zbývají ti humři. Doma si humra hned tak někdo neudělá, neboť zabít a uvařit si tuhle potvoru vůbec není jednoduché – filmoví fanoušci si ostatně vzpomenou na slavnou scénu Woodyho Allena ze snímku Annie Hallová, kde se mu humři rozutekli po kuchyni.

Ostatně, i Hynek Vávra má na zápas s humrem nepěknou vzpomínku: jednou při vybírání humra z akvária nedával pozor a korýš mu secvakl prst. Naštěstí ho chytil tím tupým klepetem (jedno je drtící, druhé řezací). I v tomto případě ovšem trvalo páčení klepeta půl hodiny a po jeho skončení zůstal rozdrcený kloub prstu.

Restaurace Hliněná bašta

Újezdská 619, Průhonice

Otevřeno denně od 11:00 do 24:00

Restaurace má kapacitu 60 míst uvnitř a 60 míst na zahrádce.

Ukázka z menu:

Kanadský humr z akvária, 100 gramů 269,- Kč

Grilovaný losos s batátovo-řepným pyré a chilli/mangovým čatní 395,- Kč

Pokud vám však humra přinesou na talíři, žádné zranění nehrozí, maximálně si umažete oblečení při práci s kleštičkami, které se servírují na dobývání masa z nožiček. Jinak vás ale čeká nezapomenutelný zážitek. Nejprve se chvilku kochejte očima a pak už ochutnejte maso, které patří k největším světovým delikatesám.

V Hliněné baště pečeného humra servírují s pečivem, bylinkovým máslem a limetkovou majonézou. A pokud si k humrovi objednáte ideální vinný doprovod, třeba francouzské chablis nebo bublinky z Champagne, čeká vás pravá bohatýrská hostina. Užijte si ji. Všichni labužníci dobře vědí, že život je krátký.

Reklama

Doporučované