Hlavní obsah

Levnější dovolené nečekejte. Nabídek bude méně a budou jiné, míní expert

Hostem Výzvy byl prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Covid pas dostal v Evropě zelenou a jejím obyvatelům se tak od léta usnadní cesta na dovolenou. Kam a jak plánují cestovat Češi? A jaké podmínky budou pro dovolené mimo Evropu?

Článek

Ve Výzvě odpovídal prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.

Certifikát, který umožní úřadům určit status cestovatele na základě záznamů v jeho domovské zemi, bude buď na papíře, nebo v podobě QR kódu v chytrém telefonu. Bude ukazovat, zda se osoba nechala očkovat, zda měla v poslední době negativní test nebo zda má imunitu po prodělaném covidu.

Na podobě tzv. covidových pasů se s unijními státy dohodl Evropský parlament ve čtvrtek. A dohodly se i na tom, že pro získání průkazu budou lidem k dispozici cenově dostupné covidové testy. Odpadnout by tak měly obavy z navýšení ceny dovolených o drahé PCR testy, na které si dlouhodobě stěžují zástupci cestovních kanceláří v Česku. A navíc dva PCR testy měsíčně by měli mít Češi brzy v rámci zdravotního pojištění zdarma.

Kromě těch, kteří si minulý rok dovolenou odpustili a letos si ji plánují vynahradit, jsou mezi klienty cestovek desetitisíce lidí, kteří musí využít poukazy za už zaplacené dovolené z loňska.

Jak se daří uplatňovat vouchery a co mají dělat klienti cestovek, jimž kanceláře odmítnou vrátit peníze? Kde bude levněji a jaké cesty se naopak prodraží? A jaké destinace hrají mezi Čechy prim?

Sledujte na webu Seznam Zprávy. Přepis nejzajímavějších odpovědí vám nabízíme níže:

0:50 – Už je čas plánovat dovolenou?

Nejen u nás, ale i v dalších zemích nastává postupné uvolňování všech restriktivních opatření a dává to naději k restartu cestovního ruchu. Takže ano, už je čas dovolenou plánovat.

2:00 – Pravidla cestování nastaví v budoucnu takzvaný covid pas? Průkaz, do kterého bude zaneseno, jak je držitel chráněný proti covidu, jestli podstoupil očkování, testování nebo má přirozenou imunitu po prodělání nemoci. Schválení se očekává v polovině června, je podle vás už důvod k oslavám?

Vše směřuje k tomu, že digitální evropský certifikát spatří světlo světa k 1. červenci a všichni to vítáme. Je to velký impulz pro cestování. Znamená to, že budou nastaveny jasné podmínky pro cestování. Je významné, aby tyto podmínky byly nediskriminační a k tomu dospívají jednotlivé státy Evropské unie. V souladu s tím jsme v pondělí zaznamenali velice pozitivní zprávu, a to rozhodnutí vlády, že PCR testy budou dvakrát v měsíci zdarma.

4:50 – Bude držitel covid pasu smět cestovat v Evropské unii bez omezení?

Návrh nařízení připouští nějaké odchylky, ale mohly by se týkat jen občanů těch zemí, nikoliv všech občanů Evropské unie.

6:50 – Dá se očekávat, že bude covid pas platit i pro jiné než unijní státy?

V první fázi bude digitální certifikát platný jen na evropské úrovni. Ale poté, co systém začne fungovat, se dá očekávat, že dojde k vyjednávání s dalšími zeměmi tak, aby byl certifikát uznatelným nástrojem. Třeba i s Velkou Británií. Zatím ale nemáme signály, že by došlo k nějakému jednání.

9:50 – Od kdy bude možné covid pas v Česku získat?

Česká republika je v předstihu oproti dalším zemím Evropské unie. Určité predikce jsou, že ČR by měla být schopná vydávat certifikát ve finální podobě začátkem června.

11:40 – Od 15. května je možné cestovat pro lidi, kteří jsou alespoň 22 dní po první dávce očkování. Týká se to Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a částečně Slovenska. Jak je to v případě Slovenska?

Dnes jsme měli videokonferenci se zástupci Ministerstva zahraničních věcí. Do dnešního dne Slovensko recipročně nepřistoupilo k této dohodě, byť se k ní hlásí. I Ministerstvo zahraničních věcí učinilo oficiální diplomatickou nótu, aby k dohodě urychleně přistoupili. Očkovaný Slovák dnes může přijet na území České republiky, opačně to ale nefunguje. Na českého občana se na Slovensku vztahuje karanténa. Věřím ale, že je to jen otázka dní, nikoliv týdnů, než se to vyřeší.

15:25 – Když se zastavím u Chorvatska, které je nejoblíbenější dovolenkovou destinací pro české občany. Jaké platí podmínky pro cestování tam?

Chorvatsko patří do skupiny několika mála zemí, kam je možné vstoupit pouze s antigenním testem. Musí být ale takový, který je schválen Evropskou unií. Tento seznam schválených testů se nachází na internetových stránkách Ministerstva zahraničních věcí. Ne každý antigenní test provedený v České republice je uznatelný členskými státy Evropské unie.

22:00 – Stát poskytne lidem v červnu 2 PCR testy a 4 antigenní testy hrazené ze zdravotního pojištění. Věříte tomu příslibu, že testy zdarma budou i během léta?

Já tomu věřím. Premiér Andrej Babiš (ANO) už před rozhodnutím vlády představil myšlenku, že PCR testy budou hrazené po dobu čtyř měsíců.

22:40 – Ministryně financí, která seděla v tomto studiu před dvěma týdny, se na to ale moc netvářila…

Jako ekonom se jí nedivím, musí hlídat státní kasu. S postupným proočkováním obyvatelstva České republiky, budou ale náklady na nutné antigenní testy zase klesat. Takže si myslím, že i z pohledu státní kasy to bude možné.

24:40 – Kde sehnat PCR test v destinaci před odletem do Česka?

Na stránkách Ministerstva zahraničních věcí lze k některým destinací najít seznam doporučených testovacích míst.

25:10 – Bývá zvykem, že jsou i na letišti?

V Praze třeba testovací centrum máme. Je tedy například na letištích, nebo v jejich okolí. Pokud cestovatel využije cestovní kanceláře, má tuto informaci z první ruky. Velký počet lidí odcestoval například do Egypta. Přednávratové testy byly pak zařízené tak, že zaměstnanci příslušné sjednané laboratoře přijeli přímo na hotel, kde otestovali klienty.

26:00 – Od kdy se bude moct cestovat do Spojených států a do Kanady?

To je dotaz asi na prezidenta Spojených států a tamní ministerstvo zdravotnictví. My jenom predikujeme, že poté, co budou jasně nastavené podmínky v rámci Evropské unie, tak EU začne vyjednávat podmínky vstupu se Spojenými státy. Osobně očekávám, že v průběhu července by podmínky mohly být nastaveny.

27:50 – Řadu cestovních kanceláří drží nad vodou takzvaný lex voucher. Stát cestovním kancelářím umožnil nevracet lidem peníze za neuskutečněné zájezdy a místo nich poskytovat vouchery. Cestovní kanceláře vydaly vouchery za 2,5 miliardy korun. Máte přehled, kolik dovolených si Češi vybrali?

Od větších cestovních kanceláří máme informaci, že poukaz uplatnilo již na letošní sezónu i 40 procent zákazníků. Od některých ale víme, že to bylo jen 20 procent. Nedá se to říct jasně. Byla to ale výrazná pomoc ze strany Ministerstva pro místní rozvoj.

29:30 – Co když si ale lidé ani letos dovolenou nevyberou?

Pokud zákazník nechce v letošním roce využít poukaz, pak nastanou asi dvě varianty. Záleží na dohodě s cestovní kanceláří, jestli bude chtít voucher prodloužit do příštího roku, nebo si nechat vyplatit peníze zpět.

30:50 – Jak má člověk postupovat, pokud bude chtít vrátit peníze?

Je tady zákonný termín. Pokud zákazník neuplatní voucher do 31. srpna 2021, nastává 14denní lhůta, během které by cestovní kancelář měla peníze vrátit.

39:20 – Drtivá většina klientů, kteří spadají pod lex voucher, tedy peníze zpět dostane?

Předpokládám, že drtivá většina klientů voucher využije. Chtěl bych ale dodat, že se lidé nemusejí obávat o své peníze, protože jsou ochráněné povinným pojištěním proti úpadku.

41:00 – Troufnete si tipnout nejoblíbenější destinace pro letošní dovolenou?

Tradičně nejoblíbenější je Chorvatsko, to se nezmění. Před několika lety se na první příčku dostalo Slovensko. Dalšími oblíbenými destinacemi jsou řecké ostrovy. Vloni to bylo například Bulharsko. Dříve bylo oblíbenou mimoevropskou destinací Turecko.

42:50 – Máme se připravit, že budou letos dovolené dražší?

Já se nedomnívám, že by byly levnější. Nemyslím si, že se budeme setkávat s velkým množství extrémních last momentů. V současné době se cestovní kanceláře chovají velmi obezřetně. Domnívám se, že nabídka nebude tak široká a pestrá. Každá cestovní kancelář si velice dobře zváží, jaké závazky udělá dopředu. Všichni postupují velmi střídmě.

43:50 – Ceny tedy mohou lehce stoupnout? Podle Exim Tours zájezdy zdraží až o 15 procent. Viděl byste to podobně?

Nevylučuji, že k tomu dojde. Nevím, jestli to ale lze říct takto plošně. Může dojít k menšímu navýšení cen. Stále ale žijeme v konkurenčním prostředí, takže bude rozhodovat situace na trhu.

Reklama

Doporučované