Hlavní obsah

Jak si ministryně práce vzpomněla na sociální věci

Foto: Seznam Zprávy

Nikdo neočekával, že konjunktura a příznivá situace na trhu práce potrvá navždy.

Reklama

Článek

Když ministryně Jana Maláčová oznamovala, že se blíží masivní nárůst nezaměstnanosti, nejspíš si představovala tabulky a grafy. A hned vedle toho tučné sumy, které zabolí rozpočet.

Na podzim by podle slov ministryně mohlo být až půl milionu lidí bez práce. Chmurná čísla mají nicméně také podobu o něco méně abstraktní. O práci přijdou – podle vcelku nepřekvapivých prognóz – především lidé s nízkou mzdou, zaměstnanci těsně před důchodem, dále čerství absolventi a také matky s malými dětmi.

Přesně s těmito, z pohledu pracovního trhu rizikovými skupinami jsem v průběhu koronavirové krize mluvila při natáčení série My, kterou připravuji pro Seznam Zprávy. Mnozí z respondentů v mých reportážích už o práci přišli nebo jim reálně hrozí, že o místo přijdou. Často jim peníze sotva vystačí na nájem. Zadlužují se. Roztáčí se začarovaný kruh. A koronavirus jim hází klacky pod nohy.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

V nedávném rozhovoru kolegy Petra Švihela mě překvapila odpověď ministryně Maláčové na otázku, jak se připravuje na vlnu lidí bez práce. Z úst političky – nehezky přezdívané „dávkomat“ či „Venezuela“ – zaznělo, že klíčovým nástrojem bude aktivní politika zaměstnanosti, tedy jakýsi vysněný program, kterým stát aktivně pomáhá nezaměstnaným hledat práci a zvyšuje jejich šance na pracovním trhu.

Hezká slova. Jaká škoda, paní ministryně, že přesně tohle dosud platilo za velkou slabinu české politiky, a těžko si myslet, že v době krize takový nástroj začne zničehonic skvěle fungovat.

Přitom v době před koronavirovou epidemií bylo možné se na horší časy postupně připravovat. Nikdo přece neočekával, že konjunktura a relativně příznivá situace na trhu práce potrvá navždy.

Nezbývá než doufat, že to se slibovanou podporou zaměstnanosti nedopadne stejně jako se zálohovaným výživným, které ministryně Maláčová vytahuje jako eso z rukávu pokaždé, když přichází o politické body kvůli slabé sociální politice.

Reklama

Doporučované