Hlavní obsah

Primář ze Sokolova: Babiš je vtělené zlo. Nikdo to neschytal tak jako my

Foto: Seznam Zprávy

O krizovém stavu v sokolovské nemocnici začal primář Martin Straka mluvit už před několika týdny. Jaká je situace dnes?

Reklama

aktualizováno •
Článek

Primář Martin Straka začal jako první hovořit o krizové situaci v nemocnicích v Chebu a Sokolově. Jaké bylo bojovat s virem s plnými lůžky?

Primář interního a covidového oddělení Nemocnice Sokolov Martin Straka odpovídal v Ptám se já.

Počty pacientů se začaly v Sokolově a Chebu dostávat na kritickou úroveň během ledna a února. V průběhu února se pak nemocnice dostala do stavu, kdy už nemohla přijímat nové pacienty a musela je nechat převážet do jiných nemocnic. „Už jsme na tom výrazně lépe. Snížil se přísun pacientů do nemocnic i záchranek, které jsme nebyli schopni akceptovat. To bylo 40 záchranek denně a to normální interní oddělení není schopné zvládnout,“ řekl v rozhovoru Straka.

Důvod, proč začal o situaci v Karlovarském kraji mluvit, byla frustrace ze „lží a plochých informací“ o viru a jeho nebezpečnosti. „Cítil jsem, že když my zdravotníci budeme mlčet a potáhneme tu káru, budeme to zachraňovat zuby nehty, tak v konečném efektu těch lidí zemře víc,“ vysvětlil primář . „Myslím si, že žádný špitál to v plné intenzitě, jako jsme dostali my, od té doby zdaleka tolik neschytal,“ porovnával situaci v Sokolovu a Chebu se zbytkem republiky.

A kolik si virus vyžádal v regionu úmrtí? „Někde jsem slyšel, že mělo zemřít o 15 % lidí více, z mých zkušeností je to číslo v násobcích tří, čtyř až pětinásobku úmrtí. Během března se dostaneme na roční úmrtí z roku 2020,“ vypočítal Straka.

V minulých týdnech se objevily i spekulace, že primář nemocnice, který je zároveň členem TOP 09, má politické ambice. Podle svých slov ho láká „porazit něco, co se za posledních pár let nepovedlo.“

Vyjádřil se také k osobě premiéra Andreje Babiše: „Za mě je to vtělené zlo. Každý, kdo chce, tak ví, že jeho kroky jsou od začátku špatně. Voliči si takhle zvolili a to mě hrozně mrzí. Pan premiér ale má finanční prostředky, aby lidi zblbnul,“ řekl Straka s tím, že pokud by se sám v politice angažoval, měl by zájem být v některém z poradních orgánů pro zdravotnictví.

S jakými pacienty se v posledních týdnech setkával? A jaký výhled má Česko na poražení pandemie?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, ve své oblíbené aplikaci, nebo se na něj podívejte ve videu:

Hostem Marie Bastlové byl primář Nemocnice Sokolov Martin Straka (Ilustrační foto).Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované