Hlavní obsah

Jak nepřijít o vyšší rodičovský příspěvek a jak si ho vyřídit? A také jeden tip na výlet

Rodičovský příspěvek je dobré začít řešit ještě před koncem mateřské dovolené, aby nedošlo k výpadku peněz.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu pro mámy od mámy. Tentokrát i s tipem na rodinný výlet a praktickým návodem, jak si vyřídit rodičovský příspěvek. A na co si dát pozor.

Článek

Rodičovský příspěvek čekají velké změny - už od poloviny příštího roku může být částka, kterou rodiče od státu získají, o 40 tisíc korun vyšší než dosud. Jak o něj žádat, jaké formuláře je potřeba vyplnit a kam je zaslat? Návod najdete ve videu nahoře.

V tuto chvíli má každý rodič nárok na příspěvek ve výši 220 tisíc korun (v případě dvojčat a vícerčat je to 330 tisíc korun) a je už jen na něm, jak rychle ho vyčerpá. Pokud má odpovídající předchozí příjmy, může maximálně měsíčně požadovat až 32 640 korun, minimální částka je stanovena na 50 korun.

V parlamentu má nový návrh podporu napříč politickým spektrem. Pokud projde, může být už od poloviny příštího roku částka, na kterou budou mít rodiče nárok, 260 tisíc korun a výhledově dokonce 300 tisíc korun.

Na vyšší sumu by přitom měl mít nárok každý, kdo bude rodičovský příspěvek pobírat v době jeho navýšení. Takže pokud by vám měl skončit těsně před tím, než zákonodárci rozhodnou, vyplatí se čerpání rozvolnit a měsíční výši pobíraného příspěvku snížit. Takovouto změnu přitom můžete udělat každé tři měsíce.

A pokud hledáte místo, kde se dobře projedete s kočárkem a zároveň zabavíte staršího sourozence i partnera, vydejte se do Soběhrd. Deset kilometrů od Benešova je farmapark s množstvím domácích i exotických zvířat, která mohou děti ve stanovenou dobu a za poplatek i nakrmit. A k tomu velké množství hřišť, prolézaček, klouzaček, skákadel či minilanový park.

Máte další tip na výlet? Dejte nám vědět prostřednictvím aplikace Videokomentáře nebo napište na Instagram @mamablog_eda.tob.

Reklama

Související témata:

Doporučované