Hlavní obsah

Jak snížit náklady za energie nejen v krizi: Nefixujte ceny na dlouho

Rozhovor s Alešem Jelínkem, zakladatelem a ředitelem EGO Energie.Video: Petr Novotný, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jak v době koronavirové zachránit malý byznys? Seznam Zprávy se tentokrát podívaly na významnou složku nákladů podnikatele, kterou jsou náklady za energie. Ředitel EGO Energie Aleš Jelínek radí, jak na jejich snížení.

Článek

„Cena elektřiny a plynu je dána nabídkou a poptávkou a tvoří se průběžně na trhu. Když to řeknu hodně jednoduše, v současné době se nacházíme na střednědobých minimech. Plyn a elektřina jsou zkrátka levné,“ popisuje stav na energetických burzách Aleš Jelínek, zakladatel a ředitel společnosti EGO Energie.

Burzovní cena ale není cena, za kterou dostanou podnikatelé plyn do plynového kotle nebo elektřinu do zásuvky. „Zde záleží zcela na tom, na jak dlouhé období si zákazník se svým dodavatelem fixuje cenu. V naší praxi jsou bohužel vidět fixace na nepřiměřeně dlouhá období. Dodavatelé také často zdražují, když jdou ceny nahoru, nejsou ale již tak ochotní cenu snižovat na klesajícím trhu,“ upozorňuje Jelínek.

Dodává, že mnohem lépe jsou na tom zákazníci, kteří mají ve smlouvě ukotvenou povinnost dodavatele zlevnit, když klesne burzovní cena. „Nikdo s určitostí neví, jestli ceny energií porostou, nebo budou klesat. Přistoupit při podpisu smlouvy s dodavatelem elektřiny nebo plynu na fixování cen znamená podstoupit riziko, že v souhrnu zaplatíte víc, než byste museli.“

Kvalitní partner se pozná až v krizi

Nacházíme se ve specifickém období – některým podnikům klesl obrat ze dne na den na nulu, nicméně náklady na energie a jiné musí platit dál. Co mohou dělat například majitelé restaurací, penzionů a jiných odvětví, která jsou nejvíce zasažená nucenou ekonomickou odstávkou?

„Kvalitního partnera, teď myslím obchodního, ale vlastně nejen obchodního, poznáte až v krizovém období. Nechť kontaktují svého dodavatele energií a situaci s ním proberou na rovinu. Když mám třípatrový penzion, kde jsou všechny pokoje zamčené, a dole restauraci, kde neběží ani jeden sporák, tak je asi jasné, že spotřeba je oproti normálu minimální. První opatření, na kterém se lze dohodnout, je, aby se vybíraly pouze takové zálohy, které odpovídají reálné spotřebě. Není nutné čekat, až proběhne řádný odečet,“ doporučuje Aleš Jelínek.

Radí podnikatelům, ať vyfotí na konci měsíce plynoměr a elektroměr a s dodavatelem se dohodne na reálných, někdy až dramaticky nižších zálohách. „Takto to děláme my. Prostě pracujme aktivněji se samoodečty,“ nabízí svůj pohled Jelínek.

Aleš Jelínek

Absolvent Vysoké školy ekonomické, obor mezinárodní obchod.

Na kapitálovém trhu je aktivní od roku 1999. V letech 2003–2007 vedl oddělení specialistů na cenné papíry společnosti Commerzbank AG v Praze, dále pracoval jako business developer pro investiční banku Natixis ve Frankfurtu nad Mohanem a poté jako product developer pro britskou skupinu Barclays Global Investors a americkou skupinu BlackRock v Mnichově.

Člen celosvětové asociace investičních profesionálů CFA Institute se zapsal do povědomí české investiční veřejnosti především úspěšným uvedením akcií fotovoltaické společnosti E4U na pražskou burzu.

V současné době se věnuje především své firmě EGO Energie, která je nezávislým dodavatelem elektřiny a zemního plynu pro české firmy a domácnosti.

Zvláště u elektřiny mohou tvořit více než polovinu ceny regulované platby, tedy ceny za distribuci a jiné zákonné odvody. Je nějaká šance pro firmu v krizové situaci toto nějak změnit?

„Vyúčtování energií je zpravidla velmi nepopulární a nepřehledný dokument. Více než polovinu plateb u elektřiny jsou zde náklady za takzvané související služby v energetice a největší koláč z těchto regulovaných plateb náleží distributorovi. Nemohu mluvit za celý sektor a už vůbec ne za jednotlivé distributory. V krizové situaci konkrétní firmy ale stojí za to, aby se zákazník například prostřednictvím svého obchodníka obrátil na distributora s obdobným požadavkem. Lze si představit dva parametry, které lze sešroubovat dolů. Klesla spotřeba, pojďme se pokusit snížit zálohové platby na základě systému pravidelných samoodečtů. Druhým parametrem, na kterém se lze s distributorem dohodnout, je snížení rezervované kapacity, a to z důvodu poklesu odběrní křivky,“ doplňuje svůj vyjednávací manuál pro podnikatele v krizovém období zakladatel a ředitel EGO Energie Aleš Jelínek.

Reklama

Doporučované