Hlavní obsah

Jak sportovkyně stresují poznámky o jejich figurách? „Nedokonalost se nepřipouští“

S reportérkou Lucií Hrdličkovou o body shamingu: Jak sportovkyně stresuje vize dokonalého těla?Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Reportérka TV Seznam natáčela s hráčkami plážového volejbalu. Jejich minimalistické dresy toho vážně mnoho neschovají. Mnohé v osobních rozhovorech potvrdily, jak moc jim „zamávalo“ s psychikou, když si vyslechly poznámky na své tělesné proporce.

Článek

Ať už online, nebo naživo, sportovkyně po celém světě se potýkají se snahou okolního světa diktovat jim, jak by měly vypadat. Pro tento jev se vžil výraz „body shaming”. Podle studie na serveru BullyingStatistics.org se s tímto specifickým druhem šikany setkalo 94 procent dospívajících žen.

Že se kritika dotýká i – v očích mnohých – dokonalých těl hráček plážového volejbalu, se přesvědčila reportérka Lucie Hrdličková během letošního univerzitního beachvolejbalového mistrovství světa v Mnichově.

„Někdo může mít celulitidu, někdo má strie, někdo může mít problémovou partii, kam se mu více ukládá tuk. Ale to bychom měli přece brát jako normální věc. Bohužel tady pořád funguje vize dokonalého těla sportovkyně, která nic z toho nepřipouští. Nedokonalost se nepřipouští,“ říká Hrdličková.

Co sportovkyně slýchají, jak to může „zamávat“ s jejich psychikou a jaké konkrétní případy novinářka posbírala?

Podrobnosti v rozhovoru se Sabinou Slonkovou v rámci pořadu Reportéři Seznamu, který můžete sledovat v pondělí 27. srpna na Televizi Seznam od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované