Hlavní obsah

Jak stát nakupuje roušky? Vnitro má Čínu, zdravotnictví hledá jinde

Foto: Profimedia.cz

Respirátor kategorie FFP3.

Reklama

Tři miliardy korun, to je částka, kterou stát vynaložil na ochranné pomůcky primárně v zahraničí. Vláda i resort zdravotnictví je ale pod palbou kritiky, že zásobování začalo řešit pozdě.

Článek

Je to téměř tři týdny, co se vláda spolu s hejtmany dohodla na centrálních dodávkách ochranných prostředků a pomůcek. Vznikly proto dva obchodní týmy, jeden na Ministerstvu zdravotnictví pod vedením Miroslava Doležala a druhý na Ministerstvu vnitra pod Janem Hamáčkem.

Ministerstvo zdravotnictví bylo terčem kritiky za to, že na začátku šíření nákazy nemoci COVID- 19 v Česku nebylo schopno zajistit dostatečné množství ochranných pomůcek pro zdravotnické, ochranné a bezpečnostní složky.

Podle Doležala je ale tato kritika neoprávněná, neboť v únoru se ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spolu s premiérem setkal se všemi řediteli fakultních nemocnic, kde jim bylo řečeno, aby se předzásobili na čtyři měsíce a kupovali si ochranné pomůcky sami.

Jak ale upozornily Seznam Zprávy, v tu dobu už výrobci ani distributoři kvůli epidemii nestíhali. Například jeden z největších distributorů pro zdravotnictví v Česku - společnost Promedica Group, už v tu dobu konstatovala, že pokyny ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha celou situaci jen zhoršily, protože na evropském trhu už tehdy respirátory usilovně sháněli všichni.

„Po čase se ale ukázalo, že řada nemocnic to nezvládne, tak bylo rozhodnuto, že se nákupy budou řešit centrálně, proto byl 11. 3. založený náš obchodní tým, takže kritika směrem k resortu zdravotnictví není oprávněná,“ popisuje Doležal. Za zajištění veškerých pomůcek na resortu zdravotnictví je tak odpovědný právě Miroslav Doležal, který je zároveň ministerský rada, jenž působí na úseku pro kontrolu zdravotních pojišťoven.

První smlouvy o dodávkách ochranných pomůcek resort začal řešit zhruba před čtrnácti dny a za tu dobu podle Doležala stihl dohodnout téměř tři sta objednávek. Nejtěžší je ale podle resortu zajistit dopravu ochranných pomůcek do Česka. „Logistika dopravy je sama o sobě riziková, protože v jeden moment celý svět nakupuje v Číně a to pak vytváří přehlcení leteckého provozu,“ vysvětluje Doležal.

Podle něj se ale celá situace zvládne a zdravotníci i řada jiných lidí v první linii bude mít dostatek ochranných pomůcek v boji proti koronaviru. „Jsme tu dvacet hodin denně, opravdu se snažíme a makáme, aby všichni měli dostatek,“ doplnil.

Vedle resortu zdravotnictví ale začal objednávky řešit i zhruba dvacetičlenný obchodní tým Ministerstva vnitra, které se podle Doležala zaměřuje hlavně na dodávky z Číny. „Každý tým jede určitými kanály a doplňujeme se,“ uvedl Doležal. Tím, že přišla dodávka ochranných pomůcek z Číny, by se měla situace uklidnit.

Stát zatím za nákupy v zahraničí vynaložil tři miliardy korun. Mluvčí Ministerstva vnitra Adam Rözler ve středu uvedl, že vnitro celkem objednalo přes 70 milionů roušek, deset milionů respirátorů, 250 000 ochranných obleků nebo více než pět milionů rukavic. Dodáno bylo ke středě 14 milionů roušek, skoro čtyři miliony respirátorů, 120 000 obleků a 250 000 rukavic.

Reklama

Doporučované