Hlavní obsah

Jak strhnout lavinu. Švýcaři je preventivně vyvolávají pomocí výbušnin

Letecké záběry odstřelování lavin ve Švýcarsku.Video: Reuters

 

Reklama

V Rakousku kvůli lavinám zemřelo nejméně 11 lidí, ve Švýcarsku v úterý sníh zasypal mladou Švédku.

Článek

Navzdory tomu, že po dvou týdnech přestalo v bavorských a rakouských Alpách sněžit, zůstává riziko lavin nadále vysoké. Ve švýcarské části Alp laviny z preventivních důvodů odstřelují. Jeden takový odstřel natočily kamery v údolí Val d‘Anniviers poblíž lyžařského střediska Grimentz.

Situace by se ale měla pomalu uklidňovat, informovala ve středu tisková agentura APA. V Rakousku si tuto zimu laviny vyžádaly již nejméně jedenáct mrtvých včetně dvou Čechů. Ve Švýcarsku v úterý večer utržené sněhové pole zasypalo a zabilo 20letou Švédku, informoval server 20minuten. Čtyřiačtyřicetiletý Čech zahynul na počátku ledna v tyrolském lyžařském středisku Ischgl, toto úterý zabila lavina 24letého Čecha na skialpinistické túře v oblasti alpského štítu Ankogel v Korutanech.

Čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí panuje nadále na řadě míst rakouských spolkových zemí Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko, Štýrsko a Horní a Dolní Rakousy. „Během dne můžou laviny mokrého sněhu kvůli slunečnímu záření a oteplení padat ve zvýšené míře ze strmých jižních svahů,“ varovala lavinová služba. Zimní sporty mimo vyznačené sjezdovky jsou podle ní extrémně nebezpečné.

Také v bavorských Alpách navzdory tomu, že přestalo sněžit, je riziko lavin stále vysoké. Čtvrtý stupeň z pěti nicméně platí už jen nad hranicí lesa v Alpách u měst Garmisch-Partenkirchen a Berchtesgaden.

Ve čtvrtek by se mohlo lavinové nebezpečí na mnoha místech rakouských hor snížit až na třetí stupeň. Na víkend ale meteorologové hlásí další sněžení.

Reklama

Související témata:

Doporučované