Hlavní obsah

Jak testují kraje? Hodně testů hlásí z jižních Čech

Foto: Shutterstock.com

Celkem bylo k pátečnímu ránu v Česku podle údajů Ministerstva zdravotnictví provedeno 114 tisíc testů.

Reklama

Klíčem v boji s koronavirem je testování promořenosti populace. Jaká je situace v České republice, však není jasné. Krajské hygienické stanice uvádí různé informace.

Článek

Testovat, testovat, testovat. Až nezvykle jednotný hlas vědců z celého světa upozorňuje na jeden z nejdůležitějších faktorů v boji proti koronaviru. Kvalitní protestovanost populace nejen pomůže k lepšímu a přesnějšímu pochopení chování, nakažlivosti, ale i smrtnosti viru. Sníží se také pravděpodobnost, že po světě budou „pobíhat“ nakažení, kteří sice nevykazují příznaky, ale mohou být nebezpeční pro ostatní.

I v České republice dlouhodobě stoupá počet provedených testů. Ve středu i ve čtvrtek jich bylo přes osm tisíc. Celkově pak k pátečnímu ránu přes 114 tisíc za celou republiku. Jak si ale stojí jednotlivé kraje? Ministerstvo zdravotnictví na svých stránkách poskytuje jen kumulativní počet testů a údaje zveřejňované kraji se oblast od oblasti liší.

Testy versus indikace k testování

Počet testů nebo počet osob indikovaných k testování? Tyto dva pojmy se objevují na stránkách krajských hygienických stanic v souvislosti s testováním nového koronaviru.

Počet testů ukazuje celkové množství provedených testů, tedy i těch opakujících se. To znamená, že jeden člověk může být testován třeba třikrát, aby se u něj výskyt viru zcela vyvrátil nebo potvrdil. Proto je celkový počet testů větší než počet testovaných lidí. Tento údaj uvádí například Plzeňský kraj nebo Moravskoslezský kraj na stránkách kraje.

Trochu komplikovanější je druhý údaj, tedy „celkový počet osob indikovaných k testování“. Podle ředitelky Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňky Jágrové se jedná o počet lidí, kteří mají nějaké zdravotní potíže a mají se proto nechat testovat. „Pokud tedy máte teplotu a škrábe vás v krku, máte rýmu, kašel, bolest hlavy, tak jste indikován k tomu vyšetření a je vám provedeno vyšetření, které je hrazené pojišťovnou,“ řekla pro Seznam Zprávy Jágrová.

Podle informací, které poskytla tisková mluvčí hygieny Libereckého kraje Zuzana Balašová, se v případě tohoto kraje pod tímtéž pojmem skrývá počet lidí, kterým byl proveden test na koronavirus. Pokud se tak jedné osobě udělá testů pět, započítá se pouze jednou. Z tohoto důvodu by tento údaj měl být nižší než celkový počet testů. Právě toto číslo najdete na stránkách krajských hygienických stanic nejčastěji. Uvádí ho celkem deset z nich. A jak data v této desítce vypadají?

Nejvíce indikovaných osob k testování na nový typ koronaviru má podle dostupných informací Jihočeský kraj s téměř 6,5 tisíce. Za ním jsou kraje Ústecký s 4,5 tisíce a Jihomoravský s 3,8 tisíce.

Naopak nejméně má podle zpráv krajských hygienických stanic osob s indikací k testování Pardubický kraj s pouhými 1,3 tisíce a Karlovarský s necelými 2 tisíci. V poměru k počtu obyvatel je pak nejvíce indikovaných k testování v kraji Jihočeském (1,01 %), Karlovarském (0,67 %) a Libereckém (0,57 %). Na druhé straně škály jsou pak Královéhradecký s 0,1 %, Středočeský s 0,24 % a Pardubický s 0,25 %. Pro srovnání ale chybí údaje některých krajů.

Například Praha tento údaj na stránkách nemá a ani na dotaz Seznam Zpráv jej neuvedla. „Tuto informaci by šlo zjistit jedině u zdravotních pojišťoven, a to se značným zpožděním. Žádanky vypisuje nejen hygiena, ale i praktičtí lékaři,“ tvrdí k tomu primátor metropole Zdeněk Hřib.

Podrobná mapa počtu nakažených v okresech

Reklama

Související témata:

Doporučované