Hlavní obsah
Online

Nošení roušek dostává nový řád. Kde budou povinné, ukáže mapa

Tisková konference k další vlně rozvolnění opatření proti koronaviru.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět

- Od července už nebude platit povinnost nosit roušky ve venkovních i vnitřních prostorech. Výjimky ale budou v některých místech. Opatření se nově budou zavádět na regionální úrovni. V případě vzniku ohniska nákazy se tak mohou omezení v dané oblasti vrátit. Ministerstvo plánuje vytvořit web s mapou, kde bude pro každý region popsán aktuální stav ohledně epidemiologické situace a s ní související omezení.

- V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem covid-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních. Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

- Kapacita účastníků pro konání hromadných akcí se od pondělí 22. června navyšuje z 500 na 1000 lidí. Koupaliště, zoologické a jiné zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky a podobná zařízení se vrátí k běžnému provozu, ruší se tak limit deset metrů čtverečních na osobu a povinné odstupy mezi lidmi. Povoleny budou od pondělí veletrhy s maximální účastí do 5000 lidí ve stejný čas. Změny nastávají i pro lázeňský sektor, kde se ruší limit deseti lidí pro skupinové procedury a zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

  • V Olomouckém kraji zatím vzniklo sedm ohnisek covid-19

    Sedm lokálních ohnisek nákazy covid-19 zaznamenali v posledních týdnech hygienici v Olomouckém kraji, kde se nový typ koronaviru začal šířit v domově pro seniory, klášteře, stavební firmě, tiskárně a zaznamenán byl i na dvou školách. V lokálních ohniscích bylo zjištěno zhruba 130 pozitivních případů nákazy novým koronavirem. Dalšímu rychlému šíření zabránila karanténa lidí, kteří s infikovanými přišly do styku. Vyplývá to z údajů Centrálního řídícího týmu covid-19, podle kterého Olomoucký kraj patří dlouhodobě mezi rizikové oblasti.

  • Další člen z vedení Prahy má negativní test

    Negativně testován na covid-19 byl také radní pro majetek Jan Chabr nebo zastupitel Prahy 4 Lukáš Zicha. Zicha společně se svým partnerem byli o víkendu v kontaktu s nakaženým náměstkem primátora Petrem Hlubučkem. A právě partner Zichy byl ve středu také pozitivně testován na nový typ koronaviru.

  • Všichni, co byli v kontaktu s Hlubučkem, měli negativní test

    Pražská hygienická stanice zatím nemá potvrzené další osoby s onemocněním covid-19, které byly v kontaktu s náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem. Ten byl pozitivně testován na nový typ koronaviru v úterý večer. Ve středu se pak zaměstnanci pražského magistrátu i politici podrobili testu. „Zatím nebyl hlášen žádný pozitivní výsledek,“ uvedla ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Jágrová.

    „Negativní výsledky byly hlášeny i u všech osob, které se v pondělí a úterý pohybovaly v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky,“ doplnila Jágrová s tím, že výsledky testů jsou jim však postupně doručovány.

    Negativní test měl podle informací Seznam Zpráv také senátor Petr Holeček. Ten by v kontaktu s Petrem Hlubučkem během víkendu. „Test je negativní,“ uvedla mluvčí Senátu Sue Nguyen.

  • Hřib covid-19 nemá, zůstává v karanténě

    Pražský primátor Zdeněk Hřib měl negativní test na koronavirus, zůstává ale dál v karanténě.

    „Pan primátor tráví karanténu v odloučení od rodiny, aby se vyloučila potenciální možnost přenosu nákazy na jeho manželku a tři děti a případně dále. Od včerejšího rána dále pokračuje v práci vzdáleně a většiny plánovaných schůzek se účastní online přes videokonferenci. Včerejší odběr na koronavirus vyšel dnes negativně, ale karanténa nadále platí až do 29. června,“ uvedla jeho poradkyně Martina Vacková.

    Negativní test má také Hřibův náměstek Petr Hlaváček.

  • Hygienička: V Praze jsou nové případy v každé městské části

    Nové případy covid-19 jsou v každé městské části Prahy. Podle pověřené hlavní hygieničky Jarmily Rážové dochází ke komunitnímu šíření viru, ale jsou i lokální ohniska s desítkami nakažených, řekla dnes novinářům. Podle dat Hygienické stanice hlavního města Prahy bylo do středečních 18:00 v Praze 2248 pozitivně testovaných, za poslední týden podle Rážové průměrně 15 nových za den. „Nosit roušky v MHD dál považujeme za velmi potřebné,“ řekla Rážová. Více případů se podle ní v posledních dvou týdnech objevilo v Praze 4 až 6, Praze 8 až 10 a Praze 13.

  • Poslanec za ANO má negativní test

    Výsledky testu na covid-19 zná už také poslanec za ANO Patrik Nacher. „Negativní. Stejně musím zůstat v karanténě,“ napsal Seznam Zprávám.

  • Čižinský: Test na covid-19 mám negativní

    Poslanec a pražský zastupitel Jan Čižinský (KDU-ČSL, Praha Sobě) má negativní test na covid-19. V karanténě ale zůstává.

  • Univerzity: Strach z nákazy nesmí přerůst ve strach z otevírání hranic

    České a moravské univerzity se spojily ke společnému apelu. „Nyní je důležité se aktivně zasazovat o to, aby strach z nákazy novým koronavirem nepřerostl ve strach z otevírání hranic,“ konstatují akademici.

  • Přehledně: Koronavirová opatření končí, co se nově změní?

    Epidemiologický tým dnes oznámil zřejmě poslední velkou vlnu rozvolňování celorepublikových opatření. Co se v následujících dnech změní, si přečtěte v přehledu.

  • Jak zjistíte, kde máte od července nosit roušku?

    Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky ČR plánuje vytvořit web s mapou, kde bude pro každý region popsán aktuální stav ohledně epidemiologické situace a s ní související omezení.

  • Ve středu přibylo 51 nakažených

    V Česku bylo od začátku epidemie do dnešního rána zaznamenáno 10 176 případů koronaviru. Během středy přibylo 51 nových případů, podobně jako předchozí den. Zemřelých s nemocí covid-19 je celkem 333, naopak 7 401 se už vyléčilo. Aktuálně je tak v Česku 2 442 nemocných. U většiny má choroba mírný průběh. V nemocnicích je nyní 133 pacientů, v těžkém stavu je devět z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 9:00.

  • Maďar: Na veletrzích musí lidé do sektorů

    Na veletrzích je podle epidemiologa Rastislava Maďara v případě větších akcí nezbytné rozdělit návštěvníky do sektorů s vlastním zázemím, například toalety, občerstvení, vchod a podobně, s maximálním počtem 1 000 lidí na jeden sektor. „Tyto sektory mohou být i mobilní, ale platí, že musejí být funkčně odděleny, například přenosným oplocením, umístěním v jiné části areálu, případně jinou formou. Odstup mobilních sektorů musí být nejméně čtyři metry, přičemž počet sektorů na jednom místě nesmí přesáhnout pět,“ upřesnil podmínky.

  • Maďar: Rozestupy už jsou dobrovolné

    Rozvolňování se týká i rozestupů. „Přecházíme k dobrovolnosti nejen u nošení roušek, ale i doporučených rozestupů,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar. Podle něj by ale provozovatelé měli nadále na rozestupy lidi upozorňovat.

  • Od září bude na stadionu až polovina diváků

    Počet diváků na sportovních utkáních se od července rozšíří na čtvrtinu kapacity stadionu. Lidé budou sedět ob řadu a ob sedačku vedle sebe. „Od září by bylo možné navýšit kapacitu na polovinu,“ uvedl epidemiolog Rastislav Maďar. Lidé by tak seděli už vedle sebe, ale stále ob jednu řadu.

  • Rážová: V Praze a Karviné by omezení zůstala

    Za současné situace by zákaz nočního provozu stravovacích zařízení zůstal v platnosti v Praze a v okrese Karviná, kde jsou lokální ohniska nákazy. „Uvidíme, jaký bude vývoj v dalším týdnu. Průběžně budeme situaci vyhodnocovat a s dostatečným předstihem budeme informovat o tom, kterých regionů se budou omezení týkat,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. Podle ministerstva zdravotnictví je vývoj epidemiologické situace v Česku příznivý.

  • Od července už mohou být hospody otevřené i po 23:00

    Od 1. července už mohou být restaurace a hospody v Česku otevřené i v čase od 23:00 do 6:00. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin. Rozvolnění těchto opatření se ale ještě nebude týkat míst s vyšším výskytem onemocnění covid-19.

  • Kdy bude rouška povinná?

    V regionech se zhoršenou epidemiologickou situací bude povinné zakrytí nosu a úst při jízdě v taxi, na vnitřních hromadných akcích a také na venkovních hromadných akcích při vzdálenosti do 1,5 metru od jiného člověka. Roušky se budou muset v místech se zvýšeným výskytem nemoci covid-19 nosit také v kinech, divadlech a při jiných kulturních a sportovních akcích, ve zdravotních a sociálních zařízeních. Ochrana nosu a úst tam bude povinná pro kadeřníky a další zaměstnance péče o tělo a také pro pracovníky stravovacích služeb a jiných provozoven při kontaktu se zákazníky bližším než 1,5 metru, pokud je nebude oddělovat například bariéra z plexiskla na pultu.

  • Změny od 22. června

    Kapacita účastníků pro konání hromadných akcí se od pondělí 22. června navyšuje z 500 na 1 000 lidí. Koupaliště, zoologické a jiné zahrady, muzea, galerie, hrady, zámky a podobná zařízení se vrátí k běžnému provozu, ruší se tak limit deset metrů čtverečních na osobu a povinné odstupy mezi lidmi. Povoleny budou od pondělí veletrhy s maximální účastí do 5 000 lidí ve stejný čas. Změny nastávají i pro lázeňský sektor, kde se ruší limit deseti lidí pro skupinové procedury a zároveň se rozvolňují pravidla pro společné stravování lázeňských hostů.

  • Kde se má nosit rouška?

    Foto: Ministerstvo zdravotnictví

    Kde se má nosit rouška?

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy